Aile hekimliği polikliniğine başvuran 0-6 yaş çocuğu olan ebeveynlerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Examination of gender role attitudes of parents with children aged 0–6 years applying to the family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 990291
  2. Yazar: ÖZLEM DEMİR OYLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNTER DİLSİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 0-6 yaş çocuk, Ebeveyn tutumu, Toplumsal cinsiyet, Toplumsal cinsiyet eşitliği, Toplumsal cinsiyet rolleri, Children aged 0–6, Gender, Gender equality, Gender roles, Parental attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi (ZBEÜH) Aile Hekimliği Polikliniği'ne ve Ek Bina Obezite ve Diyabet Merkezi (OBDİM) Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran, 0-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin, 0-6 Yaş Çocuğu Olan Ebeveynler İçin Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği (TCRTÖ) aracılığı ile toplumsal cinsiyet rolleri tutumlarının ve bu tutumların sosyodemografik verilerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel-tanımlayıcı tipte bir ölçek çalışmasıdır. İlgili polikliniklere 23 Mayıs 2025-15 Ağustos 2025 tarihleri arasında başvuran ve tüm çocukları 0-6 yaş aralığında bulunan 203 ebeveyn üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında sosyodemografik veri formu ve 0-6 Yaş Çocuğu Olan Ebeveynler İçin Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 103 (%50,7) kadın 100 (%49,3) erkek birey katılmıştır. Çalışmamızda kadınlar, eşi çalışan bireyler, geliri giderinden az olanlar daha eşitlikçi tutumlar sergilemiştir. Geliri giderinden fazla olan bireyler ebeveynlik rollerinin paylaşımından daha fazla memnuniyet duymaktadır. Bireylerin eğitim durumu, çalışma durumu, eşle tanışma şekli, yaşamın çoğunluğu geçirilen yer, anne-baba eğitim durumu, çocuk sayısı, gebeliklerin planlı olma durumu ile cinsiyet rolleri tutumları arasında ilişki saptanmamıştır. Bireylerin yaşı ve evlilik süresi arttıkça geleneksel tutumlarda artış olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Toplumsal cinsiyet rollerinin kişinin yaşı, evlilik süresi, gelir durumu, cinsiyeti gibi pek çok faktörden etkilendiği tek boyutlu bir yapısının olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the gender role attitudes of parents with children aged 0–6 years who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital (ZBEÜH) and the Family Medicine Outpatient Clinic of the Obesity and Diabetes Center (OBDİM), using the Gender Role Attitudes of Parents with Children Aged 0–6 Years Scale (TCRTÖ), and to investigate the relationship of these attitudes with sociodemographic variables. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with 203 parents, all of whom had children aged 0–6 years, who applied to the ZBEÜH Family Medicine Outpatient Clinic between May 23, 2025, and August 15, 2025. Data were collected through a sociodemographic data form and the Gender Role Attitudes of Parents with Children Aged 0–6 Years Scale. Results: A total of 103 (50.7%) women and 100 (49.3%) men participated in the study. Women, individuals whose spouses were employed, and those whose expenses exceeded their income demonstrated more egalitarian attitudes. Individuals with higher income than expenses reported greater satisfaction with the sharing of parental roles. No significant relationship was found between gender role attitudes and participants' education level, employment status, way of meeting the spouse, place of residence, parental education level, number of children, or whether pregnancies were planned. Traditional attitudes were found to increase with age and duration of marriage. Conclusion: It was concluded that gender role attitudes are influenced by multiple factors such as age, duration of marriage, income status, and gender, and that they do not have a unidimensional structure.