TRC-3 Bölgesinde kamu harcamalarının bölgesel kalkınmaya etkisi
The impact of public expenditures on regional development in the TRC-3 Region
- Tez No: 990319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHYETTİN ERDEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu harcamaları, bölgesel kalkınma, TRC-3 bölgesi, Public expenditures, regional development, TRC-3 region
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları, kamu politikalarının odak noktalarından biri olmayı sürdürmektedir. Bu çalışmada, TRC-3 Bölgesi (Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak) özelinde 2009–2023 dönemi kamu harcamaları incelenmiş; trend ve karşılaştırmalı analiz yöntemleriyle bölgesel kalkınma üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular, son yıllarda bölgeye yönlendirilen kamu harcamalarında artış olduğunu, ancak iller arası dağılımda dengesizliklerin devam ettiğini göstermektedir. Batman ve Mardin kamu yatırımlarından görece daha etkin yararlanırken, Siirt ve Şırnak'ta dönemsel dalgalanmalar gözlenmiştir. Sonuç olarak, TRC-3 bölgesinde sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca kaynak aktarımına değil, harcamaların niteliğine, stratejik yönelimine ve yerel ihtiyaçlara dayalı uygulanmasına bağlı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Regional development disparities in Turkey remain a key focus of public policy. This study examines public expenditures in the TRC-3 Region (Batman, Mardin, Siirt, and Şırnak) between 2009 and 2023, evaluating their impact on regional development using trend and comparative analysis methods. The findings show that there has been an increase in public expenditures directed to the region in recent years, but imbalances in the distribution among provinces persist. While Batman and Mardin have benefited relatively more effectively from public investments, periodic fluctuations have been observed in Siirt and Şırnak. Consequently, it has been revealed that sustainable development in the TRC-3 region depends not only on the transfer of resources but also on the quality of expenditures, their strategic orientation, and their implementation based on local needs.