Çölyak hastalığı ve glutensiz beslenme hakkında Kocaeli il merkezindeki sözleşmeli aile hekimlerinin bilgi ve farkındalık düzeyi
  1. Tez No: 990355
  2. Yazar: BUĞRA EMRE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çölyak, çölyak hastalığı, celiac disease, gluten enteropatisi, gluten, celiac, celiac disease, gluten enteropathy, gluten, gluten-free diet
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ Çölyak Hastalığı ve Glutensiz Beslenme Hakkında Kocaeli İl Merkezindeki Sözleşmeli Aile Hekimlerinin Bilgi ve Farkındalık Düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında araştırmaya katılma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden Kocaeli il merkezindeki 118 sözleşmeli aile hekimine ulaşılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, IBM SPSS Statistics for Windows, Version 29.0 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) paket programı kullanılarak Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde yapıldı. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov–Smirnov testi ile değerlendirildi. Sürekli değişkenler ortalama±standart deviasyon, kategorik değişkenler katılımcı sayısı ve yüzdelik dilim olarak sunuldu. İki grup karşılaştırmalarında Student's t testi, üç ve daha fazla grup karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve gerektiğinde Tukey testi kullanıldı. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare, Yates düzeltmeli Ki-kare, Fisher's Exact ve Monte Carlo testleri uygulandı. p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Araştırma Aralık 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında Kocaeli il merkezindeki 118 sözleşmeli aile hekimiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan 118 sözleşmeli aile hekiminin verdikleri yanıtlara dayalı olarak bilgi puanları hesaplanmış ve ortalama puan 53,17±16,37 olarak bulunmuştur. Sonuç: Katılımcıların bilgi düzeyinin genel olarak orta seviyede olduğu gösterilmiştir. Tanı yöntemleri, serolojik testlerin kullanımı, glutensiz diyet ve çapraz kontamisyon gibi teknik konularda bilgi düzeyinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu konularda aile hekimlerine tanıda ne kadar önemli olduklarına yönelik bilgi ve farkındalığa yönelik eğitim ve seminerler düzenlenmelidir. Sağlık Bakanlığı iletişim ve teknoloji araçlarıyla ve diğer kamu ve özel kurumlarla işbirliği yaparak çölyak hastalığının bilgi ve farkındalığını oluşturmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aims to evaluate the knowledge and awareness levels of contracted family physicians working in the central district of Kocaeli regarding celiac disease and gluten-free nutrition. Materials and Methods: Between December 2024 and January 2025, 118 contracted family physicians in Kocaeli city center who met the participation criteria and agreed to participate in the study were contacted. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 29.0 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) software package on the Microsoft Windows operating system. The normality of the distribution of continuous variables was evaluated using the Kolmogorov–Smirnov test. Continuous variables were presented as mean ± standard deviation, and categorical variables as number of participants and percentile. Student's t-test was used for comparisons between two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) and, if necessary, Tukey test were used for comparisons of three or more groups. Chi-square, Yates corrected Chi-square, Fisher's Exact, and Monte Carlo tests were applied for comparisons of categorical variables. p<0,05 was considered statistically significant. Results: The mean knowledge score of the participants was found to be 53,17±16,37. The overall knowledge level was determined to be moderate. However, participants showed low levels of knowledge in technical areas such as diagnostic methods, the use of serological tests, glutenfree diets, and cross-contamination. Conclusion: To ensure that family physicians play a more effective role in diagnosing celiac disease, educational programs and seminars focusing on the importance of these issues should be organized. It is recommended that the Ministry of Health increase public awareness of celiac disease through communication technologies and collaborations with both public and private institutions.