The effects of process-oriented translation instruction on shifts in translations produced by undergraduate ELL students
Süreç odaklı çeviri eğitiminin İDE lisans öğrencilerinin çevirilerindeki kaymalara etkileri
- Tez No: 990383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KORKUT ULUÇ İŞİSAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Eğitim ve Öğretim, Translation and Interpretation, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çeviri, Çeviri analizi, Çeviri edinci, Çeviri eğitimi, Çeviri kaymaları, Çeviri yaklaşımı, Çeviri yöntemleri, Çevirmen, Translation, Translation analysis, Translation competence, Translation education, Translation shifts, Translation approach, Translation methods, Translator
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çeviri ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı çeviri eğitimi yaklaşımlarının öğrencilerin çeviri süreçlerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü ikinci sınıf öğrencilerine verilen süreç odaklı çeviri eğitimi ile geleneksel biçim ve anlam odaklı çeviri eğitiminin, öğrencilerin metin türlerine göre çeviri stratejilerine ve norm tercihlerine etkileri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Teorik çerçeve olarak Vinay and Darbelnet'in (1958) çeviri stratejileri modeli ile Toury'nin (1995) yeterlilik ve kabul edilebilirlik kavramları esas alınmıştır. Ayrıca, öğrencilerin çeviri inançları ve çevirinin farklı boyutlarıyla ilgili yaklaşımları da değerlendirilmiş; hangi eğitim yaklaşımının çeviri sürecine yönelik farkındalık geliştirdiği ve öğrencilerin karar alma mekanizmalarını nasıl etkilediği incelenmiştir. Nitel ve nicel veri toplama araçları arasında çeviri günlükleri, anketler ve öğrenci çevirileri yer almaktadır. Ayrıca, eğitim sürecinden dört ay sonra uygulanan gecikmeli post testlerle eğitimlerin kalıcılık düzeyleri ölçülmüş ve kısa vadeli etkilerle karşılaştırılmıştır. Bulgular, süreç odaklı eğitimin öğrencilerin stratejik farkındalığını artırdığı, çeviri inançlarını olumlu yönde etkilediği ve uzun vadeli öğrenme üzerinde daha etkili olduğunu göstermektedir. Tez, çeviri çalışmalarının hem teorik hem pedagojik boyutlarına katkı sağlamayı ve dil bölümlerinde verilen çeviri derslerinin daha sistematik, bilinçli ve öğrenci merkezli bir yapıya kavuşturulmasına yönelik öneriler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of different translation training approaches on students' translation processes. A comparative analysis was conducted to determine the effects of process-oriented translation training and traditional form- and meaning-focused training offered to second-year students of the Department of English Language and Literature on students' translation strategies and norm preferences across text types. The theoretical framework was based on Vinay and Darbelnet's (1958) model of translation strategies and Toury's (1995) concepts of adequacy and acceptability. Furthermore, students' translation beliefs and their attitudes towards different aspects of translation were examined. The study also explored which type of training increased students' awareness of the translation process and how this training affected their decision-making. Qualitative and quantitative data collection tools included translation diaries, a questionnaire, and student translations on different text types. Furthermore, delayed post tests administered four mounts after the training period measured the retention of the training and compared it with short-term effects. The findings indicate that process-oriented training increased students' strategic awareness, positively influenced translation beliefs, and was more effective in long-term learning. The thesis contribute to both the theoretical and pedagogical dimensions of translation studies and to offer suggestions for making translation courses in language departments more systematic, conscious and student-centered.