Mali'de çağdaş tefsir ve müfessirler: Yakub Dukure, Mohamed Traore ve Osman Salih Traore örneği
Contemporary tafsir and commentators in Mali
  1. Tez No: 990388
  2. Yazar: MAMADOU SALLA MAIGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Mali, Yakûb Dukure, Mohamed Traore, Osman Salih Traore, Tafsir, Mali, Yakûb Dukure, Mohamed Traore, Osman Salih Traore
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Mali'de çağdaş dönemde yürütülen tefsir faaliyetlerini ve bu alandaki öne çıkan üç müfessirin çalışmalarını ele almaktadır. İslâmiyet'in bölgeye hicrî ilk asrın ikinci yarısından itibaren girmesiyle birlikte Kur'ân merkezli dinî faaliyetler başlamış, özellikle cami ve medrese çevresinde gelişen sözlü eğitim geleneği zamanla güçlü bir tefsir kültürünün temelini oluşturmuştur. Hicrî 10. yüzyıldan itibaren telif faaliyetlerinin de başlaması ile birlikte, sözlü ve yazılı faaliyetler birbirini tamamlayarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu bağlamda tezde, Mali'de tefsir faaliyetlerinin tarihsel gelişimi, bölgedeki eğitim yapısı, mezhepler ve tasavvufî etkiler gibi arka plan unsurlarına da yer verilmiş; ardından Yakub Dukure, Mohamed Traore ve Osman Salih Traore adlı çağdaş müfessirlerin hayatları, tefsir yöntemleri, kullandıkları kaynaklar ve öne çıkan yorumları incelenmiştir. Söz konusu müfessirlerin rivayet ağırlıklı bir tefsir anlayışı benimsedikleri, halkı ve ilim talebelerini hedef alan ilmî halkalar etrafında bu faaliyetleri sürdürdükleri gözlemlenmiştir. Bu çalışmayla, Mali'deki tefsir geleneğinin güncel görünümü ortaya konmuş, Türkiye'de pek bilinmeyen bir coğrafyadaki özgün ilmî birikim akademik çevrelere tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines contemporary Qur'anic exegesis (tafsīr) activities in Mali and analyzes the works of three prominent modern exegetes. With the arrival of Islam in the region from the second half of the first Hijri century, Qur'an-centered religious practices began to emerge, and the oral educational tradition—developed primarily around mosques and madrasas—formed the foundation of a strong tafsīr culture. From the 10th Hijri century onward, the beginning of written tafsīr production complemented the oral tradition, and together these two modes of transmission have continued to shape the exegetical heritage up to the present day. Within this framework, the thesis first outlines the historical development of tafsīr activities in Mali, along with the educational structure of the region, the influence of legal schools, and the role of Sufism. It then examines the lives, exegetical methods, sources, and notable interpretations of three contemporary Malian exegetes: Yakub Dukure, Mohamed Traore, and Osman Salih Traore. The study finds that these scholars predominantly adopt a riwāyah-based approach to tafsīr and conduct their exegetical activities through scholarly circles (ḥalaqāt) aimed at both the general public and students of knowledge. By doing so, this research presents a comprehensive picture of the contemporary tafsīr tradition in Mali and introduces to the academic community the unique intellectual heritage of a region that remains relatively unknown in Türkiye.