Varieties of economic nationalism in Europe: The cases of alternative für Deutschland and rassemblement national
Avrupa'da ekonomik milliyetçiliğin çeşitleri: Almanya için alternatif ve ulusal birlik örnekleri
- Tez No: 990415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN KÖSTEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası politik ekonomi, International political economy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Ekonomik milliyetçilik, Almanya'nın Almanya için Alternatif (AfD) ve Fransa'nın Ulusal Birlik (RN) gibi aşırı sağ partilerin yükselişte olması ve ekonomik milliyetçi ideolojileri benimsemesiyle Avrupa siyasetinde son dönemde daha yaygın hale geldi. Avrupa'daki aşırı sağ partilerin ekonomik politika gündemlerini inceleyen bu tez, ekonomik milliyetçiliğin kavramsal sınırlarını açıklığa kavuşturarak Uluslararası Politik Ekonomi ve Avrupa siyaseti literatürlerine katkıda bulunuyor. Ekonomik milliyetçilik, aşırı sağ partilerin gündemlerinin merkezi bir bileşeni olarak ortaya çıkmış olsa da ülkeler arasında farklı biçimlerde kendini göstermektedir. AfD ve RN, ulusal ekonomik çıkarlarını savunma ve ilerletme konusunda farklı fikirlere sahiptir. Bu farklılık önemli bir soruyu gündeme getiriyor: Benzer siyasi ve kurumsal özelliklere sahip partilerin ekonomik milliyetçi ideolojileri arasındaki farklar nelerdir? Bu bulmaca, AfD ve RN'nin etkili aşırı sağ aktörler olarak ortaya çıktığı Avrupa'nın iki çekirdek ekonomisi olan Almanya ve Fransa için özellikle belirgin ve önemlidir. AfD ve RN'nin ekonomik milliyetçi ideolojilerindeki farklılıkları açıklığa kavuşturmak için bu tez, ekonomik milliyetçiliğin temel unsurlarını ve alt kümelerini belirleyen yeni ve kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır: korumacılık, finansal milliyetçilik, uluslararası ekonomik iş birliğinden kopuş, ulusal sanayi politikası, yerel işçilerinin korunması ve doğrudan yabancı yatırıma direnç. Tez, 2012'den itibaren parti programlarının, seçim bildirgelerinin ve kamuoyu açıklamalarının nitel metin analiziyle birleştirilmiş karşılaştırmalı bir vaka çalışması tasarımı kullanmaktadır. Bu çerçeve, iki partinin ekonomik politikalarını sistematik olarak karşılaştırılmasını sağlamakta ve her ikisinin de siyasi konumlanmalarını yeniden şekillendiren Euro Bölgesi ve sığınmacı krizleri boyunca ideolojik evrimlerinin izlenmesine olanak tanımaktadır. Bu tez iki partinin programlarının analizi yoluyla, ekonomik milliyetçiliğin tek tip olmadığını ve RN'nin AfD'den çok daha güçlü bir ekonomik milliyetçilik biçimi sergilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Economic nationalism is becoming more prevalent in European politics, as far-right parties, Alternative für Deutschland (AfD) of Germany and Rassemblement National (RN) of France, are on the rise and embracing economic nationalist ideologies. By examining the economic policy agendas of European far-right parties, this dissertation contributes to the study of International Political Economy and European politics by clarifying the conceptual boundaries of economic nationalism. Economic nationalism has appeared as a central component of far-right agendas, but it manifests in different forms across countries. The puzzle is especially salient and important for two of Europe's core economies, Germany and France, where AfD and the RN have emerged as influential far-right actors. AfD and RN have different ideas about defending and advancing their national economic interests. This variation raises an important question: what are the differences between the economic nationalist ideologies of the parties that share similar political and institutional characteristics? To clarify the differences in the economic nationalist ideologies of AfD and RN, this dissertation offers a novel, comprehensive framework that identifies the main elements and subsets of economic nationalism: protectionism, financial nationalism, disengagement from international economic cooperation, national industrial policy, protection of domestic workers, and resistance to foreign direct investment. The dissertation employs a comparative case study design combined with qualitative textual analysis of party programmes, election manifestos, and public statements from 2012 onward. The framework enables systematic comparison of the two parties' economic agendas and allows their ideological evolutions to be traced across the Eurozone and migration crises, both of which reshaped their political positioning. Through an analysis of the agendas of these two parties, this dissertation demonstrates that economic nationalism is not a uniform concept, and RN exhibits a much stronger form of economic nationalism than AfD.