Collaboration of human and non-human elements in filmmaking in the age of AI
Yapay zeka çağında film yapımında insan ve insan olmayan unsurların işbirliği
  1. Tez No: 990429
  2. Yazar: ÖVGÜ BOZGEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE HAZAR KÖKSAL, PROF. ŞEBNEM TİMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikçi film yapımı, insan yapay zeka işbirliği, yapay zeka ile film yapımı, yapay zeka yazarlığı, yapay zeka yaratıcılığı, Collaborative filmmaking, human AI collaboration, AI filmmaking, AI authorship, AI creativity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
Özet
Bu tez, film yapımında insan ve insan olmayan ögeler arasında gelişen etkileşimi, yapay zeka rolüne odaklanarak araştırmaktadır. Film yapımı teknolojisinin evrimini ve yapay zekanın ortaya çıkışını inceleyen bu çalışma, bu insan olmayan unsurların yaratıcı süreci nasıl etkilediğini ve yazarlık kavramını nasıl yeniden tanımladığını keşfetmektedir. Ana tema, insan olmayan bir unsur olan yapay zekanın, sinematik görüşün ve anlatının şekillenmesine nasıl katkıda bulunduğunu inceleyen makine bakışı (machine gaze) kavramıdır. Aktör-Ağ Teorisi (ANT) ve Foucault'un yazar-işlevini teorik çerçeveler olarak kullanan bu çalışma, sektör odaklı bir sanal prodüksiyon, üretken yapay zekâ ile oluşturulmuş bir reklam projesi, yaratıcılar, sanatçılar ve yaratıcı teknologlar tarafından yapılan bağımsız, deneysel ve keşifsel çalışmalar dahil olmak üzere beş vaka çalışmasını analiz etmektedir. Yönetmenler, yapımcılar, sanal prodüksiyon süpervizörü ve sanatçılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, yapay zekanın yapım öncesi, yapım ve yapım sonrası aşamalarında değişen düzeylerde sürece nasıl dahil edildiğini ortaya koymaktadır. Bu araştırma, sinemanın geleceğini şekillendirmede insanlar ve teknoloji arasındaki işbirlikçi dinamiklerin daha derin bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Makinelerin ve insanların yaratıcı alanda nasıl etkileşim kurduğunu anlamak, yalnızca film yapımında değil, aynı zamanda gelişmekte olan teknolojilerin benimsendiği diğer medya biçimlerinde de yapay zekanın yaratıcılıkla nasıl kesiştiğine dair daha geniş söyleme katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates the evolving interplay between human and non-human elements in filmmaking, with a particular focus on the role of artificial intelligence. By examining the evolution of filmmaking technology and the emergence of AI, the study explores how these non-human elements have influenced the creative process and redefined the concept of authorship. A central theme is the concept of machine gaze, which examines how AI, as a non-human agent, contributes to the shaping of cinematic vision and narrative. Using Actor-Network Theory (ANT) and Foucault's author-function as theoretical frameworks, the study analyzes five case studies, including an industry- driven virtual production, a commercial project created with generative AI, independent, experimental and exploratory works by creators, artists and creative technologists. Semi- structured interviews with directors, producers, virtual production supervisor, and artists reveal how AI is integrated at varying levels across pre-production, production, and post- production stages. This research aims to contribute to a deeper understanding of the collaborative dynamics between humans and technology in shaping the future of cinema. Understanding how machines and humans interact within the creative space can contribute to the broader discourse on how AI intersects with creativity, not only in filmmaking but also in other media forms where emerging technologies are being embraced.