Toplumdan edinilmiş idrar yolu enfeksiyonu tanılı hastaların bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and behaviors of patients diagnosed with community-acquired urinary tract infections
  1. Tez No: 990430
  2. Yazar: ÖZGECAN TEPE KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURVER SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı ilaç kullanımı, Antibiyotikler, Hasta eğitimi, Sağlık bilgisi-tutum, uygulama, Üriner sistem enfeksiyonları, İlaç kullanımını değerlendirme, Rational drug use, Antibiotics, Patient education, Health knowledge-attitudes, practice, Urinary tract infections, Drug utilization review
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamız, toplumdan edinilmiş idrar yolu enfeksiyonu semptomları ile başvuran kadınların bilgi, tutum ve davranışlarının antibiyotik ihtiyacı ve enfeksiyon nüksü üzerindeki etkilerini incelemeyi; ayrıca hasta eğitiminin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniklerine idrar yolu enfeksiyonu yakınmalarıyla başvuran 15-65 yaş arası 41 kadın hasta değerlendirildi, komplike vakalar dışlandı. Hastaların sosyodemografik verileri, klinik semptomları, CRP, tam idrar tahlili ve idrar kültürü sonuçları kaydedildi. Katılımcılara 26 soruluk“İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunmada Sağlık İnanç Ölçeği”(İYEK-SİÖ) ve kişisel bilgi formu doldurtuldu. Hastalar idrar yolu enfeksiyonu ve korunma yöntemleri hakkında bilgilendirildi. Beşinci günde semptomatik ve laboratuvar iyileşmesi, birinci ayın sonunda ise enfeksiyon nüksü açısından takip edildi. Elde edilen veriler ile antibiyotik kullanımı, nüks oranları ve ölçek puanları arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Hastaların İYEK-SİÖ toplam puan ortalaması 108,7±9,4 olarak hesaplanmıştır. Olguların %33,3'ü antibiyotik kullanmadan klinik iyileşme göstermiştir. Antibiyotik gereksinimini etkileyen en anlamlı faktörler kronik hastalık varlığı (p=0,037) ve dizüri (p=0,010) olarak saptanmıştır. Ölçek puanları ile tedavi yoğunluğu arasında anlamlı ilişki saptanmış; yüksek puanlı hastaların daha çok tekli tedavi aldığı görülmüştür (p=0,046). Enfeksiyon nüksü; evli bireylerde (p<0,05), fizik muayene bulgusu saptananlarda (p=0,021) ve idrar pH'ı asidik (p=0,008) olanlarda anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Kronik hastalık öyküsü ve dizüri tedavi şiddetini belirlemede; fizik muayene bulgusu ve düşük pH ise nüksü öngörmede temel kriterlerdir. Yüksek bilgi düzeyinin her zaman koruyucu davranışa dönüşmediği görülmüştür. Bu nedenle hasta eğitimleri genel bilgiden ziyade spesifik davranış değişikliğine odaklanmalıdır. Düşük riskli hastalarda“bekle-gör”yaklaşımı akılcı antibiyotik kullanımı için değerli bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the impact of knowledge, attitudes, and behaviors on the necessity of antibiotic treatment and infection recurrence in women presenting with symptoms of community-acquired urinary tract infection (UTI), while emphasizing the significance of patient education in managing the condition. Materials and Methods: A total of 41 female patients, aged 15–65, who presented to the Family Medicine outpatient clinics of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine with UTI-related complaints were evaluated; complicated cases were excluded. Sociodemographic data, clinical symptoms, and laboratory markers, including CRP, urinalysis, and urine culture results, were recorded. The 26-item“Health Belief Scale for Prevention of Urinary Tract Infections”(HBS-PUTI) and a personal information form were administered to the participants. Patients were informed about UTIs and preventive measures. Follow-ups were conducted on the fifth day to assess symptomatic and laboratory recovery, and at the end of the first month to monitor for infection recurrence. The relationships between the collected data, antibiotic use, recurrence rates, and scale scores were analyzed. Results: The mean total HBS-PUTI score of the patients was 108.7±9.4. Notably, 33.3% of the cases showed clinical improvement without the use of antibiotics. The most significant factors influencing the requirement for antibiotics were identified as the presence of chronic disease (p=0.037) and dysuria (p=0.010). A significant correlation was found between scale scores and treatment intensity, with patients scoring higher predominantly receiving single-agent therapy (p=0.046). Infection recurrence was significantly higher in married individuals (p<0.05), those with physical examination findings at baseline (p=0.021), and those with acidic urine pH (p=0,008). Conclusion: A history of chronic disease and dysuria are primary criteria for determining treatment intensity, whereas physical examination findings and low pH are key predictors of recurrence risk. It was observed that high levels of knowledge do not always translate into preventive behaviors. Therefore, patient education should focus on specific behavioral modifications rather than general information. In low-risk patients with mild symptoms, a“wait-and-see”approach is a valuable option for rational antibiotic stewardship.