Pulmoner buzlu cam nodüllerinin göğüs cerrahisi açısından yönetimi
Thoracic surgical management of pulmonary ground-glass nodules
  1. Tez No: 990442
  2. Yazar: TUNÇ GÖNÜLAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner buzlu cam nodülü, subsolid nodül, adenokarsinom, segmentektomi, cerrahi tedavi, Pulmonary ground-glass nodule, subsolid nodule, adenocarcinoma, segmentectomy, surgical management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Pulmoner buzlu cam nodülleri (BCN) ve subsolid nodüller, özellikle erken evre akciğer adenokarsinomları ile olan yakın ilişkileri nedeniyle klinik pratikte giderek daha sık karşılaşılan lezyonlar haline gelmiştir. Bu nodüllerin biyolojik davranışları heterojen olup, uzun süre stabil seyreden preinvaziv lezyonlardan invaziv adenokarsinomlara kadar geniş bir spektrum göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; cerrahi olarak tedavi edilen pulmoner buzlu cam ve kısmi solid nodüllerin klinik, radyolojik ve histopatolojik özelliklerini değerlendirerek cerrahi yönetimde karar süreçlerine katkı sağlamak ve uygun cerrahi yaklaşımın belirlenmesine yönelik yol gösterici veriler sunmaktır. Gereç ve Yöntem Bu retrospektif çalışmaya, 01.06.2019–01.06.2025 tarihleri arasında toraks bilgisayarlı tomografisinde saf buzlu cam nodülü (SBC) veya kısmi solid buzlu cam nodülü (KSBC) saptanan ve cerrahi rezeksiyon uygulanan hastalar dahil edildi. Solid nodülü olan ve metastatik lezyon saptanan olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik özellikleri, sigara öyküsü, nodülün radyolojik özellikleri (toplam boyut, solid komponent varlığı ve boyutu), PET/BT bulguları, uygulanan cerrahi yöntem ve histopatolojik sonuçlar analiz edildi. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik testler ile ROC analizleri kullanıldı. Bulgular Çalışmaya dahil edilen hastalarda pulmoner nodüllerin önemli bir kısmının subsolid karakterde olduğu ve histopatolojik olarak adenokarsinom spektrumu içerisinde yer aldığı saptandı. Saf buzlu cam nodüllerinde benign, adenokarsinoma in situ (AIS) ve minimal invaziv adenokarsinom (MIA) oranları daha yüksek iken; kısmi solid nodüllerde invaziv adenokarsinom oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Solid komponent boyutu ve SUVmax değerleri, invaziv adenokarsinomu öngörmede anlamlı prediktörler olarak bulundu. ROC analizlerinde solid komponent boyutunun ve SUVmax değerlerinin birlikte değerlendirilmesiyle tanısal doğruluğun arttığı gösterildi. Uygulanan cerrahi yöntemler arasında wedge rezeksiyon, segmentektomi ve lobektomi yer almakta olup, seçilmiş olgularda sublobar rezeksiyonların onkolojik açıdan yeterli olduğu gözlendi. Sonuç Pulmoner buzlu cam ve subsolid nodüller, erken evre akciğer adenokarsinomlarının önemli bir radyolojik yansımasını oluşturmaktadır. Bu 64 nodüllerin cerrahi yönetiminde, yalnızca nodül boyutunun değil; solid komponent varlığı, solid komponent boyutu, radyolojik progresyon ve metabolik aktivitenin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Seçilmiş hastalarda sublobar rezeksiyonlar, yeterli cerrahi sınır ve uygun lenf nodu değerlendirmesi ile güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Elde edilen bulgular, pulmoner buzlu cam nodüllerinin cerrahi zamanlaması ve rezeksiyon tipinin belirlenmesinde bireyselleştirilmiş yaklaşımların önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Pulmonary ground-glass nodules (GGNs) and subsolid nodules have become increasingly common findings in clinical practice due to the widespread use of computed tomography and their close association with early-stage lung adenocarcinoma. These lesions demonstrate heterogeneous biological behavior, ranging from preinvasive lesions to invasive adenocarcinoma. The aim of this study was to evaluate the clinical, radiological, and histopathological characteristics of surgically treated pulmonary GGNs and to contribute to decision-making processes regarding optimal surgical management. Materials and Methods This retrospective study included patients who underwent surgical resection for pure ground-glass nodules (pGGNs) or part-solid GGNs between June 2019 and June 2025. Patients with solid nodules or metastatic lesions were excluded. Demographic data, smoking history, radiological characteristics (total nodule size, solid component presence and size), PET/CT findings, surgical procedures, and histopathological results were analyzed. Appropriate statistical tests and receiver operating characteristic (ROC) analyses were performed. Results Most of the pulmonary nodules included in the study were subsolid lesions and were histopathologically classified within the adenocarcinoma spectrum. Pure GGNs were more frequently associated with benign lesions, adenocarcinoma in situ (AIS), and minimally invasive adenocarcinoma (MIA), whereas part-solid nodules showed a significantly higher rate of invasive adenocarcinoma. Solid component size and SUVmax values were significant predictors of invasiveness. Combined evaluation of these parameters improved diagnostic accuracy in ROC analyses. Wedge resection, segmentectomy, and lobectomy were performed, and sublobar resections were found to be oncologically adequate in selected patients. Conclusion Pulmonary GGNs represent an important radiological manifestation of early-stage lung adenocarcinoma. Surgical management should be based not only on nodule size but also on solid component characteristics, radiological progression, and metabolic activity. In carefully selected patients, sublobar resections with adequate surgical margins and lymph node assessment provide safe and effective treatment. These findings support an individualized approach in the surgical management of pulmonary ground-glass nodules.