Konya ilindeki kadın halter sporcularında halter sporuyla ilişkili sık görülen cilt lezyonlarının araştırılması
Investigation of common skin lesions related to weightlifting in famela weightlifting athletes in Konya
- Tez No: 990467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ERDAĞI, DR. OSMAN TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Olimpik Stil Halter, Kadın Halter Sporcusu, Cilt Lezyonları, Mekanik Lezyon, Koparma, Silkme, Koruyucu Önlemler, Olympic Style Weightlifting, Female Weightlifting Athlete, Skin Lesions, Mechanical Lesion, Snatch, Clean and Jerk, Protective Measures
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Halter Federasyonu'na bağlı kadın halter sporcularında, halter antrenmanlarına bağlı olarak sıkça görülen mekanik cilt lezyonları ve bu lezyonların sportif performans üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma, 2024 yarışma sezonunda yıldızlar (n=35), gençler (n=35) ve büyükler (n=30) kategorilerinde toplam 100 kadın sporcuyu kapsamaktadır. Kadın halter sporcularından elde edilen verilerin analizi SPSS 25 istatistik paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sürekli değişkenler için ortalama ve standart sapma; kategorik değişkenler için frekans ve yüzde değerleri hesaplanarak tanımlayıcı istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Verilerin normallik varsayımı çarpıklık, basıklık değerleri, histogramlar ve Q-Q plot grafikleri ile değerlendirilmiş ve sonuçlar tablolar halinde sunulmuştur. Veriler, uzman doktorların desteğiyle lezyon bölgelerinin kodlanması ve lezyon türlerinin tespiti için hazırlanmış görseller yardımıyla kadın halter sporculardan elde edilmiştir. Yapılan gözlemlerde, yıldızlar, gençler ve büyükler kategorilerindeki sporcularda en sık görülen lezyonun nasır (kallus, corn) olduğu tespit edilmiştir; tüm kategorilerde neredeyse tüm sporcularda görülmüştür. Striae distensae ve kontakt dermatit de yüksek oranlarda bulunmuştur. Striae distensae yıldızlar'da %74.28, gençler'de %80 ve büyükler'de %83.33 oranlarında gözlemlenmiştir. Kontakt dermatit ise yıldızlar ve gençler'de %82.85, büyükler'de %90 oranlarında saptanmıştır. Acne mechanica, gençler kategorisinde en yüksek oranda (%88.57) görülmüştür. Siyah topuk lezyonu gençler'de (%65.71) daha yaygınken, yıldızlar'da %34.28 ve büyükler'de %46.66 oranlarında gözlenmiştir. Tırnak bozuklukları en çok gençler'de (%31.42) tespit edilmiştir. Bu veriler, farklı yaş gruplarındaki sporcularda belirli dermatolojik lezyonların prevalansında değişiklikler olduğunu göstermektedir. Lezyonların performans üzerindeki etkileri incelendiğinde, nasır ve kontak dermatit lezyonlarının koparma, omuzlama ve atış performanslarını olumsuz etkilediği bulunmuştur. El iç yüzü, parmaklar, omuz bölgesi, boyun çevresi ve clavicula bölgesindeki lezyonlar, barın tutulmasını ve vücuda temasını zorlaştırarak teknik uygulamalarda aksamalara yol açmıştır. Sonuç olarak, halter sporunda mekanik cilt lezyonlarının yaygın olduğu ve bu lezyonların sporcuların performansı üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ortaya konmuştur. Bu bulgular, sporcuların cilt sağlığını korumak ve performans üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için uygun koruyucu önlemlerin alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, mechanical skin lesions frequently seen in female weightlifting athletes affiliated to the Turkish Weightlifting Federation due to weightlifting training and the effects of these lesions on athletic performance were investigated. The study included a total of 100 female athletes in the categories of youth (n=35), juniors (n=35) and seniors (n=30) in the 2024 competition season. The data obtained from female weightlifting athletes were analyzed using SPSS 25 statistical package program. Descriptive statistical methods were applied by calculating mean and standard deviation for continuous variables and frequency and percentage values for categorical variables. The normality assumption of the data was evaluated with skewness, kurtosis values, histograms and Q-Q plot graphs and the results were presented in tables. The data were obtained from female weightlifting athletes with the support of specialist doctors with the help of visuals prepared for coding lesion areas and determining lesion types. Observations revealed that callus (corn) was the most common lesion in the athletes in the categories of youth, juniors and seniors; it was seen in almost all athletes in all categories. Striae distensae and contact dermatitis were also found at high rates. Striae distensae were observed in 74.28% of the youth, 80% of the juniors and 83.33% of the seniors. Contact dermatitis was found in 82.85% of youth and juniors and 90% of seniors. Acne mechanica was most common in the juniors category (88.57%). Black heel lesions were more common in juniors (65.71%), 34.28% in youth and 46.66% in seniors. Nail disorders were most common in juniors (31.42%). These data show that there are variations in the prevalence of certain dermatologic lesions in athletes of different age groups. When the effects of lesions on performance were examined, it was found that calluses and contact dermatitis lesions negatively affected snatch, shouldering and throwing performances. Lesions on the inside of the hand, fingers, shoulder area, neck circumference and clavicula area made it difficult to hold the bar and contact with the body, leading to disruptions in technical applications. In conclusion, it was revealed that mechanical skin lesions are common in weightlifting and these lesions have negative effects on athletes' performance. These findings emphasize the importance of taking appropriate preventive measures to protect the skin health of athletes and minimize the negative effects on performance.