İşçi göçü sonrası Avrupa'da bağlama eğitimi ve Avrupalıbağlama icracıları
Bağlama education in Europe after labor migration andEuropean bağlama performers
- Tez No: 990477
- Danışmanlar: PROF. ERSEN VARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Turkish Folk Music, Bağlama, Diaspora, Acculturation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Müzikleri Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın konusu, Avrupa'ya yapılan Türk göçlerine bağlı olarak meydana gelen kültürleşme süreçlerini Avrupalıların bağlama eğitimi ve icrası özelinde incelemektir. Tezin evreni Avrupa olarak belirlenmiştir. Örneklemini en fazla Türk işçi göçü alan Avrupa ülkesi olarak Almanya, amaca uygunluk açısından seçilen Hollanda ve kültürel yakınlığımız olan Yunanistan olarak belirlenmiştir. Bağlama, çok katmanlı kültürel birikimi temsil ettiği için disiplinler arası yaklaşımlarla irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada göçlerin neden-sonuç ilişkisi ile Avrupalılar ve Türk diasporasının kültürleşme süreçleri ele alınmıştır. Araştırmada, verileri somutlaştırmak adına bilimsel kaynaklar incelenmiştir. Literatür tarama, gözlem, görüşme gibi nitel ve nicel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Avrupalı gözünden bağlamanın temsil ettiği kültürel ve müzikal anlamlar incelenmiştir. Avrupalı icracıları bağlamayla buluşturan motivasyonlar ve süreçte karşılaştıkları sorunlar araştırılmıştır. Çalışmada farklı etnik kökenlerin kültürleşme süreçleri incelendiği için etnomüzikolojik yaklaşımlardan yararlanılmıştır. Araştırmada, Avrupa'da bağlama eğitimi verilen resmi ve özel statüdeki okullar incelenmiştir. Bu tez, kültürel farklılıklardan kaynaklanan aksaklıklar ve teknik anlamdaki sorunların tespit edilmesi ve bunlara karşı çok dilli metotlar ile dijital ve internet destekli materyaller geliştirilerek aşılabileceği hipotezine dayandırılmaktadır. Avrupalı icracılar ve bazı Türk eğitmenlerle yapılan mülakatlar sonucunda bağlama öğrenme ve icra süreçlerinde öğreticilerle dil iletişim kaynaklı aksaklıklar yaşadıkları anlaşılmıştır. Yine öğrenme süreçlerinde, bağlamayı teknik ve kültürel olarak ifade edecek bir metotlaşma olmaması süreci aksatmaktadır. Araştırma sonucunda özel ve dernek bünyelerindeki bağlama kurslarında birçok eğitmenin pedagojik donanımı olmadığı görülmüştür. Avrupa'da bağlama öğretiminde, derslerin yapıldığı ülkenin eğitim dilinin yanı sıra farklı diller de kullanılmaktadır. Avrupalı icracılar tarafından bağlama, kimliğin inşası, inanç ve kültür bağlamında kutsal, evrensel nitelikteki sözlü mirasın taşıyıcısı ve etnik tını olarak görülmektedir. Ulaşılan bulgu ve öneriler tezin sonuç ve değerlendirme kısmında detaylı olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Subject of this thesis is to examine the acculturation processes that occurred as a result of Turkish migration to Europe, specifically focusing on the characteristics of bağlama (a Turkish stringed instrument) training and performance by Europeans. It is determined that Germany, as the European country receiving the largest number of Turkish migrant workers,the Netherlands selected for its suitability as a sample and Greece, due to our cultural proximity. Because baglama represents a multifaceted cultural heritage, it has been explored extensively through interdisciplinary approaches.This study examines the cause-and-effect relationship of migrations and the acculturation processes of Europeans and the Turkish diaspora. In order to substantiate the data in the research, scientific sources were examined. Qualitative and quantitative data collection techniques such as literature review, observation, and interviews were used. The cultural and musical meanings represented by the baglama have been examined from a European perspective. The motivations that brought European performers together with the baglama and the problems they encountered in the process were investigated. The study utilized ethnological approaches because it examined the processes of deterioration among different ethnic groups. The study examined official and private schools in Europe that provide baglama education. This thesis is based on the hypothesis that disruptions arising from cultural differences and descriptions of technical problems and overcoming them by developing multilingual methods and digital and internet-supported materials. Interviews with European performers and some Turkish instructors revealed that they experienced difficulties in the baglama playing, learning, and performance process due to language communication issues with the teachers. Again, in learning process the lack of a methodological framework expressing baglama technically and culturally disrupt the process. The research revealed that many instructors in private and within the scope of the association baglama courses lacked the necessary pedagogical qualifications. In Europe, in addition to the language of instruction in the country where the lessons are held, different languages are used in the production of the baglama. European performers view the bağlama as a vehicle for constructing identity, carrying sacred, universal oral heritage within the context of belief and culture, and as a means of conveying ethnic sound. The findings and recommendations are presented in detail in the conclusion and evaluation section of the thesis.