Yunus Emre'de ontolojik düzen ve ahlak
Ontological order and morality in Yunus Emre
  1. Tez No: 990490
  2. Yazar: MUSTAFA BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, Ontology, Morality, Order, Cosmology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Yunus Emre'nin düşünce dünyasında ontolojik düzen ile ahlak anlayışı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Yunus Emre Risaletü'n Nushiyye adlı eserinde dini ahlaki, tasavvufi, felsefi unsurları halkın anlayabileceği şekilde sembolleştirerek anlatmıştır. Yunus Emre'nin Risaletü'n Nushiyye adlı eserinde ortaya koyduğu ahlaki ilkelerin, evrenin yapısı ve varlık anlayışıyla nasıl temellendirildiği oluşturmaktadır. Yunus Emre, âlemin yaratılışını ve düzene konulmasında gözetilen gayenin ya da Allah'ın hikmetinin insana yönelik olduğunu açıklayarak başlar. Kâinatta unsurlar arasında çatışma ve kaos yerine bir nizam ve düzenin varlığı insana matuftur. Yunus Emre'nin dört unsur (toprak, su, hava, ateş) anlayışı üzerinden insan doğasını açıklaması, düzen ve kaos kavramlarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu bağlamda insanın hem iyi hem de kötü eğilimleri bünyesinde taşıdığı, ahlaki mücadelenin ise bu zıtlıkların dengelenmesiyle mümkün olduğu ortaya konulmuştur. Çalışmada, Yunus Emre'nin insanı, kozmik düzenin ayrılmaz bir parçası olarak ele aldığı ve ahlakı bu düzenin doğal bir sonucu olarak konumlandırdığı savunulmaktadır. Yunus Emre'nin ahlak anlayışı, kozmik düzen fikriyle birlikte ele alınmıştır. Hırs–kanaat, kibir–tevazu, öfke–sabır, cimrilik–cömertlik ve gıybet–doğruluk gibi karşıt kavramlar üzerinden ahlaki düzen analiz edilmiştir. Yunus Emre'ye göre evrende düzenin devamı, insanın kendini bilmesi ve nefsini terbiye etmesiyle mümkündür. Bu çalışmanın bir diğer hedefi de Yunus Emre'nin ahlak anlayışının yalnızca bireysel bir erdem öğretisi değil, evrensel ve ontolojik bir düzen tasavvuruna dayandığını göstermektir. Anahtar Kelimler: Yunus Emre, Ontoloji, Ahlak, Düzen, Kozmoloji.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between ontological order and moral understanding in Yunus Emre's intellectual world. In his work Risaletü'n Nushiyye, Yunus Emre explains religious, moral, mystical, and philosophical elements by symbolizing them in a way that the common people can understand. The study focuses on how the moral principles Yunus Emre sets forth in Risaletü'n Nushiyye are grounded in the structure of the universe and his understanding of existence. He begins by implying that the purpose behind the creation and ordering of the universe, or God's wisdom, is directed towards humanity. In this light, Yunus Emre's understanding of existence is examined and the creation of man, and the concepts of reason and soul are evaluated within an ontological framework. Yunus Emre's explanation of human nature through his understanding of the four elements (earth, water, air, fire) is linked to the concepts of order and chaos. In this context, it has been shown that humans possess both good and bad tendencies, and that moral struggle is possible only through balancing these opposites. The study argues that Yunus Emre views humanity as an inseparable part of the cosmic order and positions morality as a natural consequence of this order. Yunus Emre's understanding of morality is examined in conjunction with the idea of cosmic order; moral order is analyzed through opposing concepts such as greed-contentment, pride-humility, anger-patience, stinginess-generosity, and gossip-truthfulness. According to Yunus Emre, the continuation of order in the universe is possible only through self-knowledge and self-discipline. Another aim of this study is to demonstrate that Yunus Emre's understanding of morality is not merely a doctrine of individual virtue, but is based on a universal and ontological conception of order.