Salt demir eksikliği olan ve demir eksikliğinin eşlik ettiği kronik hastalıkta 2 grup ayrımı sağlayabilecek belirteçler
Biomarkers for distinguishing isolated iron deficiency from iron deficiency associated with chronic disease
  1. Tez No: 990503
  2. Yazar: MUZAFFER SERDAR DENİZ
  3. Danışmanlar: UZMAN SELMA KARAAHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ferritin, Chronic disease, N/L ratio, P/L ratio, Complete blood count
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Demir eksikliği, beslenmeye bağlı sağlık problemlerinin tüm dünyada en sık sebebidir. Özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde demir eksikliği önemli bir morbidite nedenidir. Demir hemoglobin sentezinin yanı sıra, elektron değişim reaksiyonlarında ve çok sayıda esansiyel protein için gereklidir. Bu çalışmada da kronik hastalığın eşlik ettiği demir eksikliği olan erişkin hastalarda anemi paremetrelerindeki değişkenliğin ve bu hasta grubunda bu parametrelerin demir eksikliği tanı kriteri olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 2014 yılı içerisinde Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ANEAH) polikliniklerine ayaktan başvuran 2987 hasta arasından otomasyon sisteminde retrospektif olarak taranarak kronik hastalığın eşlik ettiği demir eksikliğine sahip 150 kişi (56 ± 16 yaş) ve salt demir eksikliği olan 150 kişi (37 ± 14 yaş) olmak üzere toplam 300 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların laboratuvar parametreleri ve özgeçmişleri otomasyon sisteminden elde edilerek istatistiksel analizler yapılmıştır. Katılımcıların yalnızca 119'unda (%38) anemi saptanmıştır. Anemi paterni ile kronik hastalık ilişkisi incelendiğinde kronik hastalığa sahip olanların daha çok normositer anemik olduğu saptanırken (%57,1), kronik hastalığı olmayanlarda çoğunlukla mikrositer anemi (%81,0) olduğu saptanmıştır. Kronik hastalık mevcudiyeti ile hemogram parametreleri arasındaki ilişki incelendiğinde; kronik hastalığa sahip olanlarda MCV, MCH, PDW, N/L oranı, serum demiri, transferrin saturasyonu, ferritin, sedimentasyon, CRP ve albümin değerleri kronik hastalığa sahip olmayanlara göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca RDW ve SDBK değerleri kronik hastalığı olanlarda anlamlı bir şekilde düşük bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak demir eksikliği olan hastalarda, eksikliğe sebep olabilecek etkenin kronik hastalık kaynaklı olup olmadığı hakkında ferritinin yanı sıra N/L oranı ve CRP gibi güncel parametrelerde ayrım hakkında fikir sağlayabilecektir. Anahtar kelimeler; Ferritin, Kronik hastalık, N/L oranı, P/L oranı, Hemogram
Özet (Çeviri)
Iron deficiency is the most common diet-related cause of health problems worldwide. Especially in developing countries such as our own, iron-deficiency is a major cause of morbidity. Iron is required in electron exchange reactions as well as for numerous essential proteins. This study aims to investigate the variability of iron deficiency anemia parameters in adult patients suffering from chronic diseases as well as iron deficiency anemia and to study the availability of these parameters as criteria for diagnosis of iron deficiency. The present study includes a total of 300 patients selected from among 2987 patients that applied to the Ankara Numune Training and Research Hospital (ANEAH) outpatient clinics and following a retrospective analysis of the hospital's automation systems. While 150 (56 ± 16 y/o) of the subjects were patients suffering from chronic diseases accompanied by iron deficiency anemia, 150 (37 ± 14 y/o) had iron deficiency only. The laboratory parameters and histories of all participants were obtained from the automation systems and statistically analyzed. Anemia was determined in only 119 (38%) of the participants. When the relationship between anemia patterns and chronic disease was evaluated, normocytic anemia (57.1%) was mostly detected in patients with chronic disease and microcytic anemia (81.0%) was found more in patients not diagnosed with chronic disease. When the relationship between the presence of chronic diseases and CBC parameters was studied; MCV, MCH, PDW, N/L ratios, and serum iron, transferrin saturation, ferritin, sedimentation, CRP and albumin levels were significantly higher among those patients with chronic diseases compared to those without chronic diseases (p <0.05). In addition, RDW and SIBC values were significantly lower in patients with chronic disease (p <0.05). In conclusion, in patients with iron deficiency, parameters such as N/L ratio and CRP in addition to ferritin may be useful in determining whether the deficiency is caused by chronic disease.