Insecticidal mechanisms mediated by CRY4BA and CRY11AA binding proteins of Asian tiger mosquito
CRY4BA ve CRY11AA ile etkileşen Asya kaplan sivrisineği proteinlerinin insektisit mekanizması
- Tez No: 990505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA BİRGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Parazitoloji, Genetik, Biochemistry, Parasitology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Moleküler kenetleme, Moleküler klonlama, Protein saflaştırma, Rekombinant ekspresyonu, Molecular docking, Molecular cloning, Protein purification, Recombinant expression
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Asya kaplan sivrisineği (Ae. albopictus) Güneydoğu Asya kökenli bir sivrisinek türü olup Türkiye geneline yayılım göstermektedir. Çeşitli çevre koşullarında vektör potansiyeli olan ve geniş kolonizasyon kabiliyeti göz önüne alındığında, Ae. albopictus en önemli istilacı sivrisinek türlerinden biri olarak görülmektedir. Deneysel koşullar altında, 22 arbovirüs dahil olmak üzere dört tip dang humması serotipi, sarıhumma, chikungunya ve Ross River virüsü için bir vektör olma potansiyeli taşımaktadır. Bu nedenle istilacı sivrisineklerin yayılmasının önlenmesi; çevre dostu, türe özgü, hedef dışı organizmalar üzerinde düşük etkiye sahip pestisitlerin kullanılmasına bağlıdır. Bu nedenle bu çalışmada Aedes türlerinde en etkili biyopestisit olan Cry4Ba ve Cry11Aa toksinlerinin larvisit etkilerinin araştırılması ve bu toksinlerin Ae. albopictus üzerindeki etki mekanizmalarının aydınlatılması için bu toksinlerle etkileşen reseptörlerin belirlenmesi amaçlandı. Ae. albopictus'ta Cry toksinleriyle etkileşime giren reseptörler henüz tanımlanmamıştır. Bulgularımız, iki alkalin fosfatazın, bir vakuolar tipte ATPaz alt birimi B'nin ve maltaz benzeri reseptörün Asya kaplanı sivrisinek larvalarında Cry4Ba ve Cry11Aa için fonksiyonel reseptörler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, RNA interferaz yöntemiyle bu reseptör gen ekspresyonlarının azaltılmasının, sivrisinek larvalarının Cry toksinlerine karşı duyarlılığını değiştirdiği gösterilmiştir. Bu sonuçlar, Cry toksinlerinin etki mekanizmalarına yeni bir bakış açısı sunmakta ve daha etkili sivrisinek kontrol stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The Asian tiger mosquito (Aedes albopictus) is a mosquito species native to Southeast Asia that has now spread across Türkiye. Given its vector potential and remarkable ability to colonize various environmental conditions, Ae. albopictus is considered one of the most significant invasive mosquito species globally. Under experimental conditions, this mosquito species has demonstrated the potential to transmit four dengue serotypes, yellow fever, chikungunya, Ross River virus, and at least 22 other arboviruses. Consequently, preventing the spread of invasive mosquitoes necessitates the use of environmentally friendly pesticides that are species-specific and have minimal impact on non-target organisms. In this study, we aimed to investigate the larvicidal effects of Cry4Ba and Cry11Aa toxins, which are among the most effective biopesticides for targeting Aedes species. Furthermore, we sought to identify the receptors for Cry4Ba and Cry11Aa toxins to elucidate their mechanisms of action in Ae. albopictus. Despite the critical role of toxin-receptor interactions in Cry toxin efficacy, the receptors that interact with Cry toxins in Ae. albopictus have not yet been characterized. Our findings revealed that two alkaline phosphatases, a vacuolar-type ATPase subunit B, and a maltase-like receptor serve as functional receptors for Cry4Ba and Cry11Aa in Ae. albopictus larvae. Additionally, we demonstrated that the susceptibility of mosquito larvae to Cry toxins is influenced by the downregulation of these receptor gene expressions using RNA interference. These results provide new insights into the mechanisms of Cry toxin action and may contribute to developing more effective mosquito management strategies.