Hydrological modeling using high spatio-temporal resolution climate data : A case study for Bozkurt, Kastamonu
Yüksek uzamsal-zamansal çözünürlüklü i̇kli̇m veri̇si̇ i̇le hi̇droloji̇k modelleme : Bozkurt (Kastamonu) örneği̇
  1. Tez No: 990553
  2. Yazar: ECE İLDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET LEVENT KURNAZ, DR. MUSTAFA TUFAN TURP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar modellemesi, Hidrolojik modelleme, Karadeniz bölgesi, Karadeniz kıyıları, Sel, Taşkınlar, İklim değişikliği, İklim modelleri, Computer modelling, Hydrological modelling, Black Sea region, Black Sea coasts, Flood, Floods, Climate change, Climate models
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, konveksiyon çözümlü iklim modeli çıktıları ile havza ölçekli hidrolojik modelleme birleştirilerek Bozkurt (Kastamonu)'da meydana gelen 2021 seli simüle edilmiş ve iklim değişikliği altında gelecekteki risk değerlendirilmiştir. Çalışmada, yüksek çözünürlüklü ve non-hidrostatik çekirdekli RegCM5 modeli kullanılarak yağış ve sıcaklık verileri üretilmiş; bu veriler, Ezine Deresi havzasında yüzey akışı ve akım dinamiklerini incelemek amacıyla SWAT modeline entegre edilmiştir. Ani seller, kısa süreli ve şiddetli yağışlarla oluşan, özellikle dik topoğrafyada etkili olan yıkıcı olaylardır. Bozkurt bölgesi, dar vadileri ve artan kırılganlığı nedeniyle örnek alan olarak seçilmiştir. Çalışma üç temel amacı hedeflemektedir: (1) 2021 selinin simülasyonu, (2) mevcut ve gelecekteki koşullarda akış analizleri, (3) bölgenin ani sel potansiyelinin değerlendirilmesi. Sonuçlara göre, RegCM5–MOLOCH modeli yüksek çözünürlük ve uygun domain yerleşimi sağlandığında konvektif yağışı başarıyla yakalayabilmektedir; ancak bazı senaryolarda zamanlama ve konum kaymaları gözlenmiştir. SWAT modeli genel akış eğilimlerini vermekte yeterli olmuş, ancak ani seli zamanında yakalamakta sınırlı kalmıştır. Gelecek projeksiyonları, kısa süreli şiddetli yağışlarda artışa işaret etmektedir. Bu bütünleşik modelleme yaklaşımı, yerel taşkın risklerinin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis integrates convection-permitting climate modeling with catchment-scale hydrological simulation to analyze the 2021 flash flood in Bozkurt, Kastamonu, and assess future flood risk under climate change. High-resolution precipitation and temperature data were produced using RegCM5 with a non-hydrostatic core, and used to drive the SWAT model in the Ezine Stream basin. Flash floods, triggered by short-duration intense rainfall and steep terrain, are among the most destructive hydrometeorological hazards. Bozkurt was selected due to its topography and vulnerability, with the August 2021 flood used as the reference event. The study aims to (1) simulate the 2021 flood, (2) evaluate runoff and streamflow under current and future conditions, and (3) assess flash flood potential. Results show that RegCM5–MOLOCH can capture convective rainfall patterns when configured with high resolution and proper domain setup, though some timing and spatial shifts occurred. SWAT was useful for general runoff trends but limited in flash flood timing. Future projections indicate an increase in short, intense rainfall events. The integrated modeling approach contributes to understanding local flood risks and supports future preparedness.