Aile hekimliği polikliniğine başvuran erişkin bireylerde tam kan sayımlarına göre anemi sıklığı, morfolojisi ve talasemi taşıyıcılığı riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of anemia prevalence, morphology and thalassemia carrier risk according to complete blood counts in adult individuals presenting to family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 990582
  2. Yazar: SAMET KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, aile hekimliği, tam kan sayımı, morfolojik sınıflandırma, Mentzer indeksi, epidemiyoloji, Anemia, family medicine, complete blood count, morphological classification, Mentzer index, epidemiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, aile hekimliği polikliniklerine başvuran erişkin bireylerde anemi sıklığını, morfolojik özelliklerini ve talasemi taşıyıcılığı riskini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, retrospektif kesitsel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Çalışmamıza 01.10.2022-30.09.2023 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi ve Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18 yaş ve üzeri bireyler dahil edilmiştir. Bulgular: Tüm çalışma grubunda anemi prevalansı %19,7 olarak belirlenmiştir. Anemisi olanların %53,26'sı hipokrom mikrositer anemi, %44,67'si normokrom normositer anemi olarak saptanmıştır. Makrositer anemi vakasına rastlanmamıştır. Yaşlı bireylerde anemi riski gençlere kıyasla yaklaşık 2 kat daha yüksek bulunmuştur. Erkeklerde anemi olasılığının kadınlara göre yaklaşık %85 daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonuçları, bölgemizdeki anemi sıklığı, morfolojik özellikleri ve talasemi taşıyıcılığı riski hakkında önemli epidemiyolojik veriler sunmaktadır. Bu veriler anemi tarama programlarının planlanmasına ve risk gruplarının belirlenmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis study aims to evaluate the frequency of anemia, its morphological characteristics, and the risk of thalassemia carrier status in adult individuals presenting to family medicine outpatient clinics. Materials and Methods: This study was designed as a retrospective cross sectional research. Individuals aged 18 and over who presented to Zonguldak Bulent Ecevit University Hospital and Obesity and Diabetes Application and Research Center Family Medicine outpatient clinics between 01.10.2022 30.09.2023 were included to our study. Results: The prevalence of anemia in the entire study group was determined as 19.7%. Among those with anemia, 53.26% were identified as hypochromic microcytic anemia, and 44.67% as normochromic normocytic anemia. No cases of macrocytic anemia were found. The risk of anemia in elderly individuals was found to be approximately 2 times higher compared to younger individuals. The probability of anemia in males was found to be approximately 85% lower compared to females. Conclusion: The results of the research provide important epidemiological data about the frequency of anemia, its morphological characteristics, and the risk of thalassemia carrier status in our region. This data will contribute to the planning of anemia screening programs and identification of risk groups.