Perianal fistül operasyonundan sonra insizyon alanının iyileşmesinde trombositten zengin plazma (PRP) etkinliğinin değerlendirilmesi
Assessment of platelet-rich plasma (PRP) efficacy in incision site healing following perianal fistula surgery
  1. Tez No: 990586
  2. Yazar: BURAK SUSKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇİKOT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anal kanal, Genel cerrahi, Postoperatif ağrı, Rektal fistül, Anal canal, General surgery, Rectal fistula
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif, randomize kontrollü çalışmada anal fistül nedeniyle fistülektomi yapılan hastalarda platelet rich plasma (PRP) uygulamasının yara iyileşmesi, postoperatif ağrı düzeyleri ve nüks oranları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kasım 2023 – Kasım 2024 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde anal fistül tanısıyla ameliyat edilen 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar poliklinik numarasının son sayısına göre randomize edilerek iki gruba ayrılmıştır: sadece fistülektomi uygulanan kontrol grubu (n=30) ve fistülektomiye ek olarak PRP uygulanan grup (n=30). PRP, hastadan alınan venöz kanın santrifüj edilmesiyle elde edilmiş ve ameliyat sırasında fistül yatağına 6 ml olacak şekilde uygulanmıştır. Hastalar postoperatif 1., 10. gün, 1., 3., 6. ay ve 1. yılda ağrı (VAS skoru), akıntı tipi, granülasyon dokusu gelişimi ve nüks açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 41,5±11,4 yıl olup %76,7'si erkekti. PRP uygulanan grupta postoperatif 1. gün (p=0,001), 10. gün (p=0,027) ve 1. ay (p=0,046) VAS skorları anlamlı olarak daha düşük saptandı. Akıntı varlığı PRP grubunda 1. ayda %73,3'e, 3. ayda %36,7'ye ve 6. ayda %26,7'ye düşerken; kontrol grubunda sırasıyla %96,7, %76,7 ve %66,7 olarak devam etti (p<0,05). Bir yıllık takip sonunda PRP grubunda nüks oranı %6,7, kontrol grubunda ise %20,0 olup fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,254). PRP uygulamasına bağlı herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Sonuç: PRP uygulaması anal fistül cerrahisinde yara iyileşmesini hızlandırmakta, postoperatif ağrı düzeylerini azaltmakta ve hasta konforunu artırmaktadır. Nüks oranları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte, PRP'nin uzun dönem iyileşme sürecine katkı sağladığı düşünülmektedir. Güvenli, kolay uygulanabilir ve düşük maliyetli olması nedeniyle PRP'nin anal fistül cerrahisinde destekleyici bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This prospective, randomized controlled study aimed to evaluate the effects of platelet-rich plasma (PRP) application on wound healing, postoperative pain levels, and recurrence rates in patients undergoing fistulectomy for anal fistula. Materials and Methods: Between November 2023 and November 2024, 60 patients diagnosed with anal fistula who underwent surgery at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Department of General Surgery, were included. Patients were randomly divided into two groups: the control group, which underwent fistulectomy alone (n=30), and the PRP group, which underwent fistulectomy plus PRP application (n=30). PRP was prepared from autologous venous blood by double centrifugation and applied as 6 ml to the wound base and lateral edges during surgery. Postoperative evaluations were performed on day 1, day 10, and at months 1, 3, 6, and 12 for pain (VAS score), discharge type, granulation tissue formation, and recurrence. Results: The mean patient age was 41.5±11.4 years, and 76.7% were male. Postoperative VAS scores were significantly lower in the PRP group at day 1 (p=0.001), day 10 (p=0.027), and month 1 (p=0.046). The presence of discharge decreased significantly in the PRP group—73.3% at month 1, 36.7% at month 3, and 26.7% at month 6—compared to the control group (96.7%, 76.7%, and 66.7%, respectively; p<0.05). After one year, recurrence was observed in 6.7% of the PRP group and 20.0% of the control group; the difference was not statistically significant (p=0.254). No PRP-related complications were recorded. Conclusion: PRP application accelerates wound healing, reduces postoperative pain, and enhances patient comfort in anal fistula surgery. Although no statistically significant difference was observed in recurrence rates, PRP appears to support long-term tissue recovery. Given its safety, simplicity, and cost-effectiveness, PRP can be considered a useful adjunctive therapy in the surgical management of anal fistulas.