Apikal periodontitisli matür dişlerde apikal çap boyutunun rejeneratif endodontik tedavinin başarısına etkisi: Randomize klinik çalışma
The effect of apical diameter size on the success of regenerative endodontic treatment in mature teeth with apical periodontitis: A randomized clinical trial
- Tez No: 990600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN GÖKER KAMALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal çap boyutu, fraktal boyut analizi, matür dişler, rejeneratif endodonti, Apical diameter size, fractal dimension analysis, mature teeth, regenerative endodontics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu randomize klinik çalışmanın amacı, apikal periodontitisli matür daimi dişlerde uygulanan rejeneratif endodontik tedavilerde farklı apikal preparasyon çaplarının klinik ve radyografik başarı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Apikal periodontitisli 36 matür daimi diş, apikal preparasyon boyutuna göre rastgele iki gruba ayrılmıştır (MAF 40 ve MAF 80). Tüm olgularda standartlaştırılmış irrigasyon protokolü uygulanmıştır. Kanal içi medikament olarak kalsiyum hidroksit, doku iskelesi olarak PRF ve koronal bariyer materyali olarak MTA kullanılmıştır. 6. ay ve 1. yıl takiplerinde, klinik başarı semptom varlığı, periapikal iyileşme ve vitalite testleri sonuçlarına göre değerlendirilirken, radyografik iyileşme periapikal indeks (PAI), lezyon alanı, gri değer, iyileşme indeksi (HI) ve fraktal boyut (FD) analizleri kullanılarak incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmıştır (p<0,05). Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Her iki grupta da takip süresince klinik semptom gözlenmemiştir. Postoperatif ağrı ilk günlerde hafif düzeyde olup birinci hafta sonunda minimal seviyelere gerilemiştir ve gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). PAI skorları, lezyon alanı, HI ve FD değerleri her iki grupta da zaman içinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme göstermiştir (p<0,05). Bir yıllık takipte primer başarı oranı MAF 80 grubunda %94,4 olarak belirlenirken, MAF 40 grubunda tüm olgular başarıyla sonuçlanmıştır. Ancak hiçbir zaman noktasında MAF 40 ve MAF 80 grupları arasında klinik veya radyografik parametreler açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Yalnızca MAF 80 grubunda bir hastada soğuk testine pozitif yanıt saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, apikal periodontitisli matür daimi dişlerde rejeneratif endodontik tedavinin etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneği olabileceğini ve apikal preparasyon çapındaki farklılıkların tedavi sonuçlarını etkilemediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this randomized clinical study was to evaluate the effect of different apical preparation diameters on the clinical and radiographic success of regenerative endodontic treatment in mature permanent teeth with apical periodontitis. Materials and Methods: 36 mature permanent teeth with apical periodontitis were randomly allocated into two groups based on the apical preparation size: MAF 40 and MAF 80. A standardized irrigation protocol was applied in all cases. Calcium hydroxide was used as intracanal medication, PRF as tissue scaffold, and MTA as coronal barrier material. At the 6- month and 1-year follow-ups, clinical success was evaluated based on the presence of symptoms, periapical healing, and the results of vitality tests, while radiographic healing was assessed using the Periapical Index (PAI), lesion area, gray value, the Healing Index (HI), and fractal dimension (FD) analysis. The significance level was accepted as p<0.05. Results: No clinical symptoms were observed in either group throughout the follow-up period. Postoperative pain was mild during the initial days and reached minimal levels by the end of the first week, with no statistically significant difference between the groups (p>0.05). PAI scores, lesion area, HI, and FD values showed statistically significant improvement over time in both groups (p<0.05). At the one-year follow-up, the primary success rate was 94.4% in the MAF 80 group, whereas all cases in the MAF 40 group were successful. However, no statistically significant differences were detected between the MAF 40 and MAF 80 groups for any clinical or radiographic parameter at any time point (p>0.05). A positive response to the cold test was observed in only one patient in the MAF 80 group. Conclusion: This study indicates that regenerative endodontic treatment can be an effective and reliable therapeutic option in mature permanent teeth with apical periodontitis and that variations in apical preparation size do not influence treatment outcomes.