İzotiazolinon duyarlılığı olan hastaların klinik bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical findings of patients with isothiazolinone sensitivity
  1. Tez No: 990599
  2. Yazar: DİDEM KAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN ODYAKMAZ DEMİRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: alerjik kontakt dermatit, izotiazolinon, Kathon CG, metilizotiazolinon, metilkloroizotiazolinon, yama testi, allergic contactdermatitis, isothiazolinone, Kathon CG, methylisothiazolinone methylchloroisothiazolinone, patch test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Alerjik kontakt dermatit (AKD), kişilerin spesifik bir alerjene duyarlılık kazandıktan sonra bu alerjenle tekrarlayan temasları sonucu gelişen bir dermatozdur. Metaller, kokular, koruyucular, antibiyotikler sıklıkla AKD'ye yol açan sorumlu alerjenlerdir. İzotiazolinonlar ürün raf ömrünü artırmak amacıyla geniş ürün yelpazesinde kullanılan, ucuz ve kolay ulaşılabilir koruyucu maddelerdir. Bu geniş kullanım alanı nedeniyle izotiazolinonlar Avrupa 'da 1980'lerde ve 2013'te olmak üzere iki kez AKD epidemisi gelişimine neden olmuş ve Avrupa'da 2014'te, ülkemizde ise 2015'te yürürlüğe giren yasa ile kullanımları kısıtlanmıştır. Bununla birlikte klinik pratiğimizde AKD nedeniyle takip edilen hastalarımızda sık izotiazolinon duyarlılığı saptamamız ve takiplerinde sık atak gelişimi tespit etmemiz nedeniyle bizler çalışmamızda bu hastaların demografik verilerini, klinik bulgularını, tutulum alanlarını, izotiazolinonlara maruz kalma yollarını, izotiazolinonlardan teması kesme yöntemlerini, bu yöntemlere uyumlarını ve uyuma engel oluşturacak faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmanın prospektif kolunu Temmuz 2020 –Eylül 2021 yılları arasında yapılan yama testi sonucunda 23 ve/veya 29 numaralı alerjenlere duyarlılığı tespit edilen ve çalışmaya katılmaya imzalı onam veren 9 hasta; retrospektif kolunu ise bölümümüzde Ocak 2014-Temmuz 2020 yılları arasında yama testi yapılmış olan, 23 ve/veya 29 numaralı alerjenlere duyarlılığı tespit edilen ve düzenli dermatit polikliniği izlemi bulunan 41 hasta oluşturdu. Hastaların demografik verileri, ilk muayene bulguları, yama testi sonuçları, alerjene maruziyet yolları, son kontrole kadar gelişen ve medikal tedavi gerektiren atak sayıları, atak etkenleri ve alerjene temastan kaçınma yolları olgu rapor formlarına kaydedildi. Bulgular: Bölümümüzde 2014-2021 yılları arasında yama testi yapılan 616 hastanın 52 (%8,4) tanesinde izotiazolinon duyarlılığı olduğu görüldü. İzotiazolinon ile duyarlılık oranının 2015 yılında %21 (12/57) ile pik seviyeye ulaşıp takip eden yıllarda azaldığı; ancak 2021'de %20 (7/35) ile tekrar artış gösterdiği izlendi. İzotiazolinon duyarlılığı olan hastalardan 36 erkek (%72) ve 14 kadın (%28) olmak üzere toplam 50 hasta çalışmamıza dahil edildi. Eller izotiazolinon duyarlılığından en sık etkilenen bölgeydi. Sorumlu alerjen içeren ürün kullanımı ile klinik bulgular değerlendirildiğinde şampuan kullanımı ile yüz tutulumu arasında, duş jeli ile kol tutulumu arasında, ıslak mendil kullanımı ile el tutulumu arasında, deterjan kullanımı ile el parmak lateralleri, pulpası ve ayak tutulumu arasında, boya maruziyeti ile elde periungual tutulum arasında istatiksel anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla p:0,031; p:0,044; p:0,027; p:0,049; p:0,049; p:0,047). Yama testi yapıldıktan sonra hastalara alerjen ile ilgili bilgi verilmesine rağmen hastaların %46'sında aktif dermatit bulguları devam ediyordu. Temastan kaçınamama nedenlerine bakıldığında en sık iki nedenin alerjen içermeyen ürün maliyetlerinin yüksek olması (%26) ve uygun ürünleri yanında taşımama (%22) olduğu görüldü. Sonuç: İzotiazolinonlar ile ilişkili yapılan yasal düzenlemeler duyarlılık sıklığında azalmaya neden olsa da halen alerjik kontakt dermatitlerin sık sebeplerindendir. Yaygın kullanılan ürünler olması hastaların maruziyetten tam olarak kaçınmalarını engellemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Allergic contactdermatitis (ACD) is a dermatosis that develops as a result of repeated contactwith a specific allergen after people become sensitized to it. Metals,fragrances, preservatives, antibiotics are often responsible allergens that cause ACD. Isothiazolinones are inexpensive and easily accessible preservatives used in a wide range of products to increase product shelf life. Due to this wide area of use, isothiazolinones caused ACD epidemics twice in Europe, in the 1980s and 2013, and their use was restricted by legal regulations that entered into force in 2014 in Europe and 2015 in our country. Since in our clinical practice, we also detected frequent isothiazolinone sensitivity in our patients followed up for ACD, and we found frequent attacks in their follow-ups, we aimed to evaluate demographic data, clinical findings, areas of involvement, ways of exposure to isothiazolinones, methods of cutting contact, their compliance with these methods and the factors that may hinder their compliance in our study. Materials and method: In the prospective armof the study, 9 patients whose sensitivity to allergens 23 and/or 29 weredetermined as a result of the patch test performed between July 2020 andSeptember 2021 and who gave signed consent to participate in the study; The retrospective arm consisted of 41 patients who underwent patch testing between January 2014 and July 2020 in our department, whose sensitivity to allergens 23 and/or 29, and who had regular dermatitis outpatient follow-up. The demographicdata of the patients, first examination findings, patch test results, allergenexposure routes, the number of attacks that developed until the last controland required medical treatment, the attack factors, and the ways of avoidingcontact with the allergen was recorded in the case report forms. Results: It was observedthat 52 (8.4%) of 616 patients who underwent patch testing in our departmentbetween 2014 and 2021 had isothiazolinone sensitivity. The sensitivity rate with isothiazolinone reached a peak level of 21% (12/57) in 2015 and decreased in the following years; however, it was observed that it increased again with20% (7/35) in 2021. A total of 50 patients, 36 male (72%) and 14 female (28%) patients with isothiazolinone sensitivity were included in our study. Handswere the area most commonly affected by isothiazolinone sensitivity. When the useof responsible allergen-containing products and clinical findings areevaluated, a statistically significant relationship was found between shampoouse and facial involvement, body cleansing product use and arm involvement, wetwipe use and hand involvement, detergent use and foot, pulp, and lateralaspects of fingers involvement, dye exposure and periungual involvement.(respectively p:0,031, p:0,044; p:0,027; p:0,049; p:0,049;p:0,047). After the patch test, although the patients were informed about the allergen,active dermatitis findings continued in 46% of the patients. Considering thereasons for not avoiding contact, it was seen that the two most common reasonswere high costs of allergen-free products (26%) and not carrying suitableproducts with them (22%). Conclusion: Although legalregulations related to isothiazolinones cause a decrease in the frequency ofits sensitivity is still one of the common causes of allergic contact dermatitis. Being widely used products prevents patients from avoiding exposurecompletely.