BORDERLİNE KİŞİLİK ÖRGÜTLENMESİNE SAHİP BİREYLERLE ÇALIŞAN PSİKOTERAPİSTLERİN TERAPİ SEANSI DENEYİMLERİNİN BEDENSEL BELİRTİLER AÇISINDAN İNCELENMESİ: NİTEL BİR ÇALIŞMA
AN ANALYSIS OF PSYCHOTHERAPISTS' THERAPY SESSION EXPERIENCES WITH INDIVIDUALS WITH BORDERLINE PERSONALITY ORGANISATION IN TERMS OF PHYSICAL SYMPTOMS: A QUALITATIVE STUDY
- Tez No: 990614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDEH FARAJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Psikosomatik belirtiler, Clinical psychology, Psychosomatic symptoms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, borderline kişilik örgütlenmesine sahip bireylerle çalışan psikoterapistlerin terapi seansları sırasındaki deneyimlerinin bedensel belirtiler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada; terapistlerin süpervizyon ve kişisel psikoterapi süreçlerinin, bedensel belirtiler ve yorgunluk düzeylerine etkileri de incelenmiştir. Terapistlerin, borderline örgütlenmeye sahip bireylere ilişkin karşı aktarım tepkilerinin yoğun, karmaşık, çatışmalı dinamiklerinin terapistlerin bedensel belirtileri ve yorgunluk belirtilerini etkide bulunduğu varsayılmıştır. Karşı aktarımların bu nitelikleri; borderline düzeydeki danışanların kullandıkları ilkel savunma mekanizmaları, terapiste yönelik aktarımları, ilkel duygulanımları, duygu düzenleme güçlükleri ile kimlik ve nesne bütünlüklerinin tam olarak gelişmemiş olmasıyla açıklanmaktadır. Psikosomatik kuram çerçevesinde, bilinçdışı süreçlerin bedensel belirtilere, duyumlara dönüşebileceği öne sürülmektedir. Özellikle borderline örgütlenmeye sahip danışanlarla çalışan terapistlerin, kapsama işlevi ve alfa fonksiyonunu kullanarak danışanların ham duygusal malzemelerini işlemleyip dönüştürmeleri gerekmektedir. Bu süreçte, işlenemeyen malzemenin terapist tarafından somatik belirtilerle dışa vurduğu varsayılmaktadır. Bu durum, terapistlerde bedenselleştirilmiş karşı aktarım ya da karşı aktarımın somatizasyonuna yol açabilmektedir. Bu araştırma kapsamında, borderline kişilik örgütlenmesi düzeyine sahip danışanlarla aktif olarak çalışan, en az iki yıldır bu düzeydeki bireylerle terapötik deneyime sahip, 30–42 yaş aralığında bulunan 10 psikoterapist ile yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcı görüşmelerinin yazı dökümleri gerçekleştirilmiş ve MAXQDA programı kullanılarak tematik analiz yöntemi ile görüşmeler analiz edilmiştir. Bulgulara göre; borderline kişilik örgütlenme düzeyine sahip bireylerle çalıştığını belirten terapistler terapi seansları sırasında bedensel belirtiler deneyimlemektedir. Terapistlerin, borderline kişilik örgütlenmesi düzeyindeki bireylerle çalışırken zaman zaman negatif karşı aktarım tepkileri bildirmelerine rağmen pozitif karşı aktarım tepkileri de deneyimledikleri; bu danışanlarla çalışmayı görece rahat, erişilebilir ve kolay olarak da nitelendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Süpervizyon ve kişisel psikoterapi almanın ise terapistlerin karşı aktarımlarını anlamlandırmalarını ve yönetebilmelerini kolaylaştırdığı, bedensel belirtilerini ve yorgunluk düzeylerini etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the experiences of psychotherapists working with individuals with borderline personality organization during therapy sessions in terms of physical symptoms. This research also examined the effects of therapists' supervision and personal psychotherapy processes on their physical symptoms and fatigue levels. It was hypothesized that therapists' intense, complex, and conflictual countertransference reactions towards individuals with borderline organization would affect their physical symptoms and fatigue levels. These characteristics of countertransference are explained by the primitive defense mechanisms used by borderline clients, their transference towards the therapist, their primitive affect, difficulties in regulating emotions, and their incomplete development of identity and object constancy. Within the framework of psychosomatic theory, it is proposed that unconscious processes can transform into physical symptoms and sensations. Therapists who work especially with clients exhibiting borderline personality organization are required to use their containing function and alpha function to process and transform the clients' raw emotional material. In this process, it is assumed that the therapist externalizes the unprocessed material through somatic symptoms. This situation can lead to somatized countertransference or the somatization of countertransference in therapists. Within the scope of this research, structured interviews were conducted with 10 psychotherapists who actively work with clients with borderline personality organization, have at least two years of therapeutic experience with individuals at this level, and are between the ages of 31 and 42. Transcripts of the participant interviews were made, and the interviews were analyzed using the thematic analysis method with the MAXQDA program. According to the findings, therapists who report working with individuals at a borderline level of personality organization experience bodily symptoms during therapy sessions. Although therapists reported experiencing negative countertransference reactions at times when working with individuals at a borderline level of organization, they also experienced positive countertransference reactions and described working with these clients as relatively comfortable, accessible, and manageable. It was found that receiving supervision and personal psychotherapy facilitated therapists' ability to understand and manage their countertransference, and affected their physical symptoms and fatigue levels.