Akıllı ambalajlamada kullanılması için Rosa pimpinellifoli L. antosiyaninleri içeren jelatin bazlı kolorimetrik gösterge geliştirilmesi
Development of a gelatin-based colorimetric indicator containing Rosa pimpinellifolia L. anthocyanins for intelligent packaging applications
- Tez No: 990657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Akıllı ambalaj, antosiyanin, oksidatif stres, pH'ya duyarlı ambalaj, zebra balığı, Anthocyanin, oxidative stress, pH-sensitive packaging, smart packaging, zebrafish
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, jelatin ve antosiyanin ekstraksiyonu yapılmış kara kuşburnu (Rosa pimpinellifolia L.) özütü kullanılarak gıda ambalaj uygulamalarına yönelik pH'ya duyarlı akıllı yenilebilir filmler geliştirilmiştir. Filmlerin fiziksel, mekanik, yapısal ve antioksidan özellikleri farklı özüt konsantrasyonlarında değerlendirilmiş; gökkuşağı alabalığında (Oncorhynchus mykiss) bozulma sürecine verdikleri tepkiler kalite parametreleri üzerinden incelenmiştir. Ayrıca, kara kuşburnu kaynaklı antosiyaninlerin AAPH ile indüklenen oksidatif stres koşullarında zebra balığı (Danio rerio) embriyoları üzerindeki biyolojik etkileri araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Jelatin bazlı yenilebilir filmler, farklı konsantrasyonlarda kara kuşburnu özütü kullanılarak hazırlanmıştır. Filmlerin kalınlık, renk, mekanik özellikler, suya karşı davranışları, su buharı geçirgenliği ve antioksidan aktiviteleri belirlenmiş; yapısal özellikler FTIR, XRD ve SEM analizleri ile incelenmiştir. Filmlerin pH duyarlılığı ve tazelik indikatörü potansiyeli, gökkuşağı alabalığı örneklerinde depolama süresince pH, toplam canlı bakteri sayısı (TVC) ve renk değişimleri ile değerlendirilmiştir. Biyolojik etki, toplam 450 zebra balığı larvası kullanılarak hayatta kalma, yumurtadan çıkma, morfometrik parametreler ve ROS analizleri ile değerlendirilmiş; deneyler üç biyolojik ve üç teknik tekrar şeklinde yürütülmüştür. Bulgular: Kara kuşburnu özütü ilavesinin jelatin bazlı filmlerin renk özelliklerini, mekanik dayanımını ve antioksidan kapasitesini konsantrasyona bağlı olarak etkilediği belirlenmiştir. Özüt içeren filmlerin pH'ya duyarlı renk değişimleri gösterdiği ve balık örneklerinde depolama süresi boyunca bozulma ile ilişkili kalite parametrelerini yansıttığı gözlenmiştir. Zebra balığı embriyolarında AAPH uygulamasıyla indüklenen oksidatif stresin, kara kuşburnu özütü uygulamasıyla azaldığı; hayatta kalma oranları, morfometrik ölçümler ve ROS düzeyleri açısından iyileştirici etkiler ortaya koyduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, doğal antosiyanin kaynaklarının hem gıda ambalaj teknolojileri hem de biyolojik uygulamalarda fonksiyonel kullanım potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis, pH-sensitive smart edible films were developed for food packaging applications using gelatin and anthocyanin-rich black rosehip (Rosa pimpinellifolia L.) extract. The physical, mechanical, structural, and antioxidant properties of the films were evaluated at different extract concentrations, and their responses to the spoilage process of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated based on quality parameters. In addition, the biological effects of black rosehip-derived anthocyanins under AAPH-induced oxidative stress conditions were examined in zebrafish (Danio rerio) embryos. Materials and Methods: Gelatin-based edible films were prepared with varying concentrations of black rosehip extract. Film thickness, color parameters, mechanical properties, water-related behaviors, water vapor permeability, and antioxidant activity were determined, while structural characteristics were analyzed using FTIR, XRD, and SEM techniques. The pH sensitivity and freshness indicator potential of the films were evaluated during the storage of rainbow trout samples by monitoring pH, total viable count (TVC), and color changes. Biological effects were assessed using a total of 450 zebrafish larvae through survival rate, hatching rate, morphometric measurements, and reactive oxygen species (ROS) analyses. All experiments were conducted with three biological and three technical replicates. Results: The incorporation of black rosehip extract significantly affected the color properties, mechanical strength, and antioxidant capacity of gelatin-based films in a concentration-dependent manner. Extract-containing films exhibited distinct pH-sensitive color changes and successfully reflected spoilage-related quality parameters in fish samples during storage. In zebrafish embryos, oxidative stress induced by AAPH was markedly reduced following black rosehip extract treatment, resulting in improved survival rates, morphometric parameters, and decreased ROS levels. Conclusion: This study demonstrates the functional potential of natural anthocyanin sources for applications in both food packaging technologies and biological systems.