Peri-implantitisin cerrahi tedavisinde allogreft ile birlikte kolajen membran kullanımının tek başına allogreft kullanımı ile karşılaştırılması
Comparison of the use of collagen membrane combined with allograft versus allograft alone in the surgical treatment of peri-implantitis
- Tez No: 990663
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ESER ACAREL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Peri implantitis, Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu, Allogreft, Kolajen membran, PDGF, VEGF, Peri-implantitis, Guided Tissue Regeneration, Allograft, Collagen membrane, PDGF, VEGF
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, peri-implantitisin cerrahi tedavisinde kolajen membran kullanımının 3 aylık iyileşme sürecine olan etkisini incelemektir. Bu kapsamda, uygulamayı takiben başlangıçta, 1. ayda ve 3. ayda sondalama derinliği, sondalamada kanama, süpürasyon, radyografik kemik miktarı ve peri-implant oluğu sıvısında PDGF ve VEGF seviyeleri değerlendirilecek ve bu parametrelerin bariyer membran materyali kullanımı ile olan ilişkisi araştırılacaktır. Materyal-Metot: Çalışmaya peri-implantitis tanısı konan 44 birey dahil edilmiş ve cerrahi tedavi sırasında rastgele iki gruba ayrılmıştır. Bir gruba allogreft ile birlikte kolajen membran, diğer gruba yalnızca allogreft uygulanmıştır. Tedavi öncesinde, 1. ve 3. aylarda implant çevresinde sondalama derinliği, sondalamada kanama, radyografik kemik kaybı ölçülmüş ve peri-implant oluğu sıvısı örnekleri toplanmıştır. PDGF ve VEGF düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlenmiş, sonuçlar iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Her iki grupta da cerrahi tedavi sonrası klinik, radyolojik ve biyokimyasal parametrelerde iyileşme gözlenmiştir. Ancak, kolajen membran uygulanan grup ile yalnızca allogreft uygulanan grup arasında sondalama derinliği, kanama, süpürasyon, radyografik kemik seviyesi ile PDGF ve VEGF düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Kolajen membran kullanılması peri-implantitisin cerrahi tedavisinde iyileşme üzerinde ek bir fayda sağlamamıştır. Her iki yöntem benzer klinik, radyografik ve biyokimyasal sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of using a collagen membrane on the healing process following surgical treatment of peri-implantitis over a 3-month period. Clinical, radiographic, and biochemical parameters were assessed at baseline, 1 month, and 3 months postoperatively. These included probing depth, bleeding on probing, suppuration, radiographic bone levels, and concentrations of PDGF and VEGF in peri-implant crevicular fluid. Material-Method: A total of 44 patients diagnosed with peri-implantitis were randomly assigned into two groups during surgical intervention. One group received a combination of allograft and collagen membrane, while the other group received allograft alone. Clinical measurements and peri-implant crevicular fluid samples were collected preoperatively, and at 1 and 3 months postoperatively. PDGF and VEGF levels were determined using ELISA, and results were compared between the two groups. Results: Both groups demonstrated clinical, radiographic, and biochemical improvements after surgical treatment. However, no statistically significant differences were observed between the groups in terms of probing depth, bleeding on probing, suppuration, radiographic bone levels, or PDGF and VEGF concentrations (p>0.05). Conclusion: The use of a collagen membrane did not provide additional benefit in the surgical treatment of peri-implantitis. Both treatment approaches yielded comparable clinical, radiographic, and biochemical outcomes.