Matematiksel modelleme etkinliklerinin kullanıldığı öğrenme ortamında açığa çıkan sosyomatematiksel normların incelenmesi
An investigation of sociomathematical norms emerging in a learning environment where mathematical modelling activities are used
- Tez No: 990669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜLBURNU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Sosyomatematiksel norm, Mathematical modelling, Sociomathematical norm
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı matematiksel modelleme etkinliklerinin kullanıldığı öğrenme ortamında açığa çıkan sosyomatematiksel normları incelemektir. Araştırma Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde bulunan bir devlet ortaokulunda 24 ortaokul öğrencisi (10 erkek, 14 kız) ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak matematiksel modelleme etkinlik kağıtları ve video-ses kayıtları kullanılmıştır. Yedinci sınıfında öğrenim gören ve seçmeli bir ders olan matematik uygulamaları dersini tercih eden öğrencilerle 5 haftalık bir süreçte elde edilen verilerin analizinde nitel yöntemler kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları matematiksel modelleme etkinliklerinin kullanıldığı ortaokul mateamtik sınıfında“katılım normu”,“gerekçelendirme normu”,“eleştirel olma normu”,“iş birliği normu”ve“revizyon normu”gibi sosoyomateamtiksel normların ortaya çıktığını göstermiştir. Bununla beraber matematiksel modelleme etkinliklerinin öğrencilerin matematiksel becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra sınıf içi etkileşimleri düzenleyen, paylaşım ve tartışma temelli güçlü bir sınıf mikrokültürünün oluşumunu desteklediğini göstermiştir. Ayrıca belirlenen sosyomateamtiksel normların müzakeresinin öğrencilerin matematiksel düşünme yapıları, problem çözme stratejileri ve sınıf içi etkileşim örüntüleri üzerinde dönüştürücü bir etkiye sahip olduğunu da ortaya koymuştur. Bu bağlamda, gelecekte yapılacak çalışmalar için, matematiksel modelleme kültürünün bileşenlerinin (soru türleri, geri bildirim stratejileri, sınıf içi müdahaleler vb.) sosyomatematiksel normların gelişimine etkisine yönelik çeşitli öneriler sunlmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the sociomathematical norms that emerge in a learning environment in which mathematical modeling activities are used. The study was conducted with 24 middle school students (10 boys and 14 girls) at a public middle school located in the Mediterranean region of Türkiye. Mathematical modeling activity worksheets and video–audio recordings were used as data collection tools. The data were obtained over a five-week period with seventh-grade students who chose the elective course Mathematics Applications, and were analyzed using qualitative research methods. The findings of the study indicate that sociomathematical norms such as participation norms, justification norms, critical thinking norms, collaboration norms, and revision norms emerged in the middle school mathematics classroom where mathematical modeling activities were implemented. Moreover, the results show that mathematical modeling activities not only contributed to the development of students' mathematical skills but also supported the formation of a strong classroom microculture that regulates classroom interactions and is based on sharing and discussion. In addition, the negotiation of the identified sociomathematical norms was found to have a transformative effect on students' mathematical thinking structures, problem-solving strategies, and patterns of classroom interaction. In this context, several suggestions are offered for future research regarding the effects of the components of a mathematical modeling culture (e.g., types of questions, feedback strategies, classroom interventions) on the development of sociomathematical norms.