Psikolojik güvenlik ve bilgi paylaşımının yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisinde güç mesafesinin düzenleyici rolü
The moderating role of power distance in the effect of psychological safety and knowledge sharing on innovative work behavior
- Tez No: 990670
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÜLGEN AYDINLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Güvenlik, Bilgi Paylaşımı, Yenilikçi İş Davranışı, Yüksek Güç Mesafesi, Düşük Güç Mesafesi, Psychological Safety, Knowledge Sharing, Innovative Working Behavior, High Power Distance, Low Power Distance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikolojik güvenlik ve bilgi paylaşımının yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisini ve güç mesafesinin bu ilişkideki düzenleyici rolünü incelemektedir. Araştırma kapsamında, özel ve kamu sektörlerinde çeşitli pozisyonlarda çalışan toplam 267 katılımcıdan anket yolu ile veri toplanmıştır. Veriler SPSS 26 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizleri ve faktör analizlerinin ardından, değişkenler arası ilişkileri test etmek amacıyla Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, psikolojik güvenlik ve bilgi paylaşımı, yenilikçi iş davranışını anlamlı şekilde pozitif yönde etkilemektedir. Güç mesafesi değişkeni ise hiyerarşik regresyon analizi sonucunda, hem psikolojik güvenlik hem de bilgi paylaşımı ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkilerde anlamlı bir düzenleyici rol üstlenmiştir. Fikirlerini çekinmeden ifade eden ve bilgiyi paylaşan bireylerin yenilikçi iş davranışları sergileme olasılıkları arttığı görülmektedir. Ayrıca, güç mesafesi algısı düşük bireylerde psikolojik güvenlik ile yenilikçi iş davranışı arasındaki bağ güçlenirken; güç mesafesi algısı yüksek bireylerde ise bilgi paylaşımı ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişki güçlenmektedir. Bu sonuçlar, örgütlerde çalışanların psikolojik olarak kendilerini güvende hissetmelerinin ve bilgiyi paylaşmaya istekli olmalarının yenilikçi davranışlarını artırdığını göstermektedir. Ayrıca, güç mesafesinin yüksek ve düşük algılandığı ortamlarda bu ilişkilerin yönünün ve gücünün değişebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of psychological safety and information sharing on innovative work behavior and the moderating role of power distance in this relationship. Within the scope of the research, data was collected via a survey from a total of 267 participants working in various positions in the private and public sectors. The data was analyzed using the SPSS 26 program. Following descriptive statistics, reliability analyses, and factor analyses, Pearson correlation analysis and multiple regression analyses were applied to test the relationships between variables. According to the research findings, psychological safety and information sharing significantly positively affect innovative work behavior. The power distance variable, as a result of hierarchical regression analysis, played a significant moderating role in the relationships between both psychological safety and information sharing and innovative work behavior. It is observed that individuals who express their ideas freely and share information are more likely to exhibit innovative work behavior. Furthermore, while the relationship between psychological safety and innovative work behavior strengthens among individuals with low power distance perception, the relationship between knowledge sharing and innovative work behavior strengthens among individuals with high power distance perception. These results show that employees' psychological sense of security and willingness to share information increase their innovative behavior. Furthermore, it is seen that the direction and strength of these relationships may vary in environments where power distance is perceived as high or low.