Rekabet hukuku bakımından rakiplerin veriye erişiminin engellenmesi
Preventing competitors' access to data in terms of competition law
- Tez No: 990677
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HALİL ÇONKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Veri, Veriye Erişim, Rekabet Hukuku, Büyük Veri, Nesnelerin İnterneti, Digital Markets Act, Zorunlu Unsur Doktrini, Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması, Girdi Kısıtlaması, Dijital Platformlar, Data, Access to Data, Competition Law, Big Data, Internet of Things, Digital Markets Act, Essential Facilities Doctrine, Abuse of Dominance, Input Foreclosure, Digital Platforms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
“Rekabet Hukuku Bakımından Rakiplerin Veriye Erişiminin Engellenmesi”başlıklı bu çalışmada rakiplerin veriye erişiminin engellenmesi durumunun rekabet hukuku çerçevesinde nasıl değerlendirilmesi gerektiği ele alınmıştır.Birinci bölümde, veri kavramı ve onun türleri açıklanmış; teşebbüslerin veri varlıklarının rekabete etkisi, verinin sağladığı avantajlar ve veri ekonomisi bakımından önem arz eden ilgili diğer hususlar incelenmiştir. İkinci bölümde ise rakiplerin veriye erişiminin engellenmesi durumunun sebep ve sonuçları analiz edilmiş; bu durumun bir rekabet ihlali olarak taşıdığı özellikleri ve pazar üzerindeki olumsuz etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, teşebbüslerin rakiplerine veri sağlama yükümlülüğü getirilmesinin doğurabileceği muhtemel endişelere de bu bölümde yer verilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde, konuyla ilgili olarak yerli ve yabancı rekabet otoritelerinin kararları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Preventing Competitors' Access to Data in Terms of Competition Law”the issue of restricting competitors' access to data is examined within the framework of competition law. In the first chapter, the concept of data and its types are explained; the impact of undertakings' data assets on competition, the advantages provided by data, and other relevant aspects significant for the data economy are analyzed. The second chapter analyzes the causes and consequences of preventing competitors' access to data; it evaluates the characteristics of this conduct as a competition law infringement and its adverse effects on the market. Additionally, the possible concerns that may arise from imposing an obligation on undertakings to provide data to their competitors are discussed in this chapter. Finally, in the third chapter, the decisions of both national and foreign competition authorities on the subject are examined.