Rekabet hukuku açısından sivil havacılık otoriteleri
Civil aviation authorities in terms of competition law
- Tez No: 990676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HALİL ÇONKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, Sivil Havacılık Otoriteleri, Havayolu Şirketleri, Pazara Giriş, Teşebbüs kavramı, Slot, Şikago Sözleşmesi, Competition, Civil Aviation Authorities, Airlines, Market Entry, Concept of Undertaking, Slot, Chicago Convention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Hava taşımacılığı günümüzde neredeyse tüm endüstriyel sektörlerde ve dağıtım zincirlerinde kullanılmaktadır. Sivil havacılık sektörü uluslararası niteliği ile turizm, ticaret, küresel bağlantılar gibi bir çok alanda kritik bir rol oynamaktadır. Bu hususlar havayolu taşımacılığı pazarını daha da cazip kılarak piyasada rekabetin giderek artmasına neden olmuştur. Sektörün önemini göz önüne alındığında, bu alanda rekabetçi bir piyasanın oluşturulmasının, hizmet kalitesini arttırarak sivil havacılığın sürdürülebilir ve adil şekilde gelişmesini sağladığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda çalışmanın ana hattını, sivil havacılık otoritelerinin rekabet hukuku çerçevesindeki konumu ile faaliyetlerinin sektöre rekabete yönelik etkileri oluşturmaktadır. Tezde öncelikle, sivil havacılık sektörüne düzenleyici müdahaleler yapan ulusal ve uluslararası sivil havacılık otoritelerinin yapısı, görevleri, ilgili mevzuat içindeki yerleri değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, söz konusu otoritelerin sivil havacılık piyasasını rekabet açısından ne ölçüde etkilediyi çalışma kapsamında ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Tezin nihai amacı, sivil havacılık otoritelerini rekabet hukuku bağlamında değerlendirmek ve rekabet hukuku alanında yapılan araştırmalara katkıda bulunarak bir yenisini eklemektir.
Özet (Çeviri)
Air transportation is currently employed in nearly all industrial sectors and distribution chains. With its inherently international character, the civil aviation sector plays a critical role in numerous areas such as tourism, trade, and global connectivity. These factors have made the airline transportation market increasingly attractive, thereby intensifying competition within the sector. Considering the significance of the industry, it can be argued that the establishment of a competitive market in this field enhances service quality and ensures the sustainable and equitable development of civil aviation. In this context, the main framework of the study is shaped by the position of civil aviation authorities within the scope of competition law, as well as the impact of their activities on competition in the sector. The thesis first evaluates the structure, functions, and role within the relevant legal framework of national and international aviation authorities that intervene through regulatory measures in the civil aviation sector. At the same time, the extent to which these authorities influence the civil aviation market from a competition perspective is examined in detail. The ultimate aim of the thesis is to assess civil aviation authorities in the context of competition law and to contribute to the existing body of research in this field by adding a new study.