Türkiye'nin denizyolu taşımacılığının Türkiye'nin dış ticaretine etkisi
The effect of Turkey's sea transportation on Turkey's foreign trade
- Tez No: 990718
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Deniz ticareti, Uluslararası ticaret, Sea trade, International trade
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin dış ticaret hacminin genişlemesi büyük ölçüde deniz taşımacılığı sektörüne bağlıdır. Büyük hacimli ve ağır tonajlı malların düşük maliyet ile taşınabilmesi, ithalat ve ihracat işlemlerini daha ekonomik ve etkili hale getirmektedir. Ayrıca liman altyapısı, elleçleme kapasitesi ve teknolojik donanımı, malların liman aracılığıyla uluslararası pazarlara zamanında ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Türkiye'nin stratejik konumu, deniz taşımacılığının kullanımını daha avantajlı hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye denizyolu taşımacılığının ve Türkiye dış ticareti arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Ocak 2013- Şubat 2025 dönemine ilişkin aylık veriler kullanılarak zaman serisi analizi kullanılarak dış ticaretteki değişkenlerin korelasyon yapısı incelenmiştir. Bu değişkenlere ait veriler, ilgili kurumların resmi kaynaklardan sağlanmıştır. Analizin tutarlı bir sonuç sağlamsı adına aylık veriler olmasına dikkat edilmiştir. Verilerin derlenmesinin ardından, ekonometrik çözümlemede kullanılmak üzere gerekli düzenlemeler yapılmış ve ampirik analizde, tanımlayıcı istatistikleri, genişletilmiş Dickey-Fuller (1981, ADF) ve Phillips-Perron (1988) birim kök testlerini ve Blanchard-Quah (1988) yapısal vektör otoregresyon (SVAR) modelini içermektedir. Son olarak Hatemi ve Roca (2014) tarafından önerilen asimetrik nedensellik testleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, dış ticaret hacmindeki artış, artan ithalat ve ihracat hacimleri ve yarattığı istihdam olanakları nedeniyle ekonomik kalkınma ve büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The expansion of Turkey's foreign trade volume is largely dependent on the maritime transport sector. The ability to transport large-volume and heavy-tonnage goods at low cost makes import and export operations more economical and efficient. Furthermore, port infrastructure, handling capacity, and technological equipment ensure that goods reach international markets via ports in a timely and secure manner. Turkey's strategic location makes the use of maritime transport more advantageous. The aim of this study is to determine the relationship between Turkey's maritime transport and Turkey's foreign trade. Using monthly data for the period January 2013 to February 2025, a time series analysis was conducted to examine the correlation structure of variables in foreign trade. The data for these variables were obtained from the official sources of the relevant institutions. Care was taken to ensure that the data were monthly in order to provide a consistent result for the analysis. After compiling the data, the necessary adjustments were made for use in econometric analysis, and descriptive statistics, the augmented Dickey-Fuller (1981, ADF) and Phillips-Perron (1988) unit root tests, and the Blanchard-Quah (1988) structural vector autoregression (SVAR) model. According to the results obtained, the increase in foreign trade volume has a positive effect on economic development and growth due to the rising import and export volumes and the employment opportunities it creates.