Türkiye'de kalkınma planı uygulamasının idare hukuku boyutu ve sonuçlarının temellendirilmesi
The admistrative legal dimension of development plan implementation in Turkey and the basing of its results
- Tez No: 990717
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma Planı, Kalkınma hukuku, Kalkınma, Planlama, Plan, Öngörme, Hukukun Üstünlüğü, Sürdürülebilir Kalkınma, Development Plan, Development Law, Development, Planning, Plan, Foresight, Rule of Law, Sustainable Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
1982 Anayasasına göre kalkınma planı uygulaması yapmak, Devlete görev olarak verilmiştir. Kalkınma planı kanun koyucunun öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde beş yıllık zaman dilimi dâhilinde, geleceğe yönelik hedef ve politikalar belirleyen düzenlenmelerden oluşmaktadır. Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı sağlamak amacı taşıyan kalkınma planının hazırlanması kapsamlı ve katılımcı bir süreçten teşkil olmaktadır. Kalkınma planının uygulanması safhası da devletin ve toplumun çoğunluğunu kapsayan niteliktedir ve yeri geldiğinde ilgilisine görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Bu çalışmanın amacı, kalkınma planı uygulamasının daha etkin ve başarılı neticeler sunması adına, uygulamanın hukuki boyutunun irdelenmesi, özellikle idare hukukuna ilişkin konularda bu uygulamanın hukuki kimliğinin tespit edilmesi yönünde olmuştur. Bu minvalde, kavramsal olarak 'kalkınma' tüm boyutlarıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda kaynağını Anayasa'dan alan 'kalkınma planı'nın hukuki bir işlem olarak tabi olduğu rejim tespit edilerek, planın hukuki gücü saptanmaya çalışılmıştır. Nitekim bu çalışmanın en temel gayelerinden birisi de kalkınma planlarının icrailiği sorununun çözümüne yönelik tespitler yapmak suretiyle, planın icrailiğini ve bağlayıcılığını kuvvetlendirmeye yönelik alternatifleri ortaya koymak olmuştur. Ayrıca çalışmanın maksadı kapsamında, kalkınma planının uygulanması safhasının idari faaliyetler, kamu malları ve idarenin sorumluluğu konularıyla ilişkisi ve bağlantılığı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the 1982 Constitution, the implementation of a development plan is given as a duty to the State. The development plan consists of regulations that determine the goals and policies for the future within a five-year period within the framework of the procedures and principles stipulated by the legislator. The implementation of the development plan, which aims to ensure economic, social and cultural development, constitutes a comprehensive and participatory process. The implementation phase of the development plan also involves the majority of the state and society and imposes duties and responsibilities on those concerned. The aim of this study is to analyse the legal dimension of the development plan implementation in order to provide more effective and successful results, and to determine the legal character of this implementation, especially in matters related to administrative law. In this respect, conceptual“development”has been tried to be explained in all its dimensions. At the same time, the regime to which the 'development plan', which takes its source from the Constitution, is subject to as a legal act has been determined and the legal power of the plan has been tried to be determined. As a matter of fact, one of the main objectives of this study has been to put forward alternatives for strengthening the enforceability and binding force of the plan by making determinations towards the solution of the problem of the enforceability of development plans. In addition, within the scope of the purpose of the study, the relationship and connection of the implementation phase of the development plan with the administrative activities, public goods and the responsibility of the administration have been examined.