Alerjik multimorbiditenin çocukluk çağı astımı ve alerjik riniti üzerindeki etkisi
- Tez No: 990730
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALİL ÇELİKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, Alerjik Rinit, Atopi, Multimorbidite, Asthma, Allergic Rhinitis, Atopy, Multimorbidity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Alerjik hastalıklarda multimorbidite astım, alerjik rinit ve atopik dermatit hastalıklarından en az ikisinin bir arada bulunmasıdır. Amaç: Alerjik multimorbiditenin çocukluk çağında astım ve alerjik rinit üzerindeki etkisini belirlemek Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniğinden takipli astım ve/veya alerjik rinit tanılı çocuklar klinik izlemleri sırasında herhangi bir hastane başvuruları sırasında rastgele olarak çalışmaya alındı ve klinik açıdan kesitsel olarak değerlendirildi. Çalışmaya 1 Eylül 2025 ile 1 Aralık 2025 tarihleri arasında çocuk alerji polikliniğine başvuran 6-18 yaş arası hastalar alındı. Hastaların laboratuvar verileri elektronik dosyalarından elde edildi. Alerjik multimorbidite ile hastaların klinik ve laboratuvar bulguları arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmaya astım ve/veya alerjik rinit tanısı konulan 217 çocuk alındı. Hastaların ortanca tanı yaşı 9 yaş (min-maks; 6-17), ortanca semptom başlangıç yaşı 4 yaş (min-maks; 0-17) olup 137 (%63,1) 'si erkekti. İnfantil dönemde alerjik hastalık öyküsü olanların sayısı 48 (%22,1) idi. Ailede atopi öyküsü olan hastaların sayısı 144 (%66,3) idi. Hastaların 125 (%57,6) 'inde alerjik multimorbidite vardı. Hastaların 120 (%55,3)'sinde astım+alerjik rinit, 80 (%36,9)'inde alerjik rinit, 17 (%7,8)'sinde astım, 8 (%3,7)'inde atopik dermatit vardı. Hastaların 139 (%64,1)'unda akar duyarlılığı, 57 (%26,3)'sinde polen duyarlılığı, 25 (%11,5)'inde küf duyarlılığı, 20 (%9,2)' sinde kedi duyarlılığı vardı. Hastaların 79 (36,4)'unda eozinofili, 161 (%74,2) total IgE yüksekliği vardı. Astımlı hastaların 123 (%89,1)'ünde multimorbidite varken, 15 (%10,9)'inde multimorbidite yoktu. Multimorbidite (+) astımlı grup ile multimorbidite (-) astımlı grup arasında astımın ağırlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.194). Multimorbidite (+) astımlı grupta erkek cinsiyet oranı, multimorbidite (-) astımlı gruba göre daha yüksekti (p=0.017). Multimorbidite (+) alerjik rinitli grupta multimorbidite (-) alerjik rinitli gruba göre alerjik rinit daha persistan seyrediyordu (p=0,037). Multimorbidite (+) alerjik rinitli grupta semptom başlangıç yaşı multimorbidite (-) alerjik rinitli gruba göre daha düşüktü (p=0,004). Akar ve polen duyarlılığı multimorbidite negatif alerjik rinitli grupta daha yüksek oranda idi (Sırasıyla p=0.010 ve 0.021). Multimorbidite (+) alerjik rinitli grupta serum IgE düzeyleri daha yüksekti (p=0.047). Orta-ağır astımlı grupta diğer gruplara göre alerjik rinit semptomları daha şiddetli idi (p=0.06). Orta-ağır astımlı grupta diğer gruplara göre alerjik rinit semptomları daha persistan olmasına rağmen istatistiksel olarak sonuç anlamlı değildi (p=0.066). Sonuç: Çalışmamızda alerjik multimorbiditenin astımın ağırlığı ve alerjik rinitin şiddeti ilişkisi olmadığını saptadık ancak, alerjik rinitin persistansı ile ilişkili olduğunu saptadık. Alerjik multimorbiditenin astım ve alerjik rinitin şiddeti ve klinik seyri ile ilişkisini ortaya koymak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In allergic diseases, multimorbidity is defined as the coexistence of at least two of the following conditions: asthma, allergic rhinitis, and atopic dermatitis. Objective: To determine the impact of allergic multimorbidity on asthma and allergic rhinitis during childhood. Materials and Methods: Children diagnosed with asthma and/or allergic rhinitis, who were followed up at the Pediatric Allergy and Immunology Outpatient Clinic of University of Health Sciences, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, were randomly included in the study during their routine clinical visits and evaluated cross-sectionally. Patients aged 6–18 years who presented to the pediatric allergy clinic between September 1, 2025, and December 1, 2025, were enrolled in the study. Laboratory data of the patients were obtained from electronic medical records. The relationship between allergic multimorbidity and the clinical and laboratory findings of the patients was analyzed. Results: The study included 217 children diagnosed with asthma and/or allergic rhinitis. The median age at diagnosis was 9 years (min-max: 6–17), the median age at symptom onset was 4 years (min-max: 0–17), and 137 (63.1%) were male. The number of patients with a history of allergic disease in the infantile period was 48 (22.1%). A family history of atopy was present in 144 (66.3%) patients. Allergic multimorbidity was observed in 125 (57.6%) patients. Regarding diagnoses, 120 (55.3%) patients had asthma+allergic rhinitis, 80 (36.9%) had allergic rhinitis, 17 (7.8%) had asthma, and 8 (3.7%) had atopic dermatitis. Sensitivities were recorded as follows: mite sensitivity in 139 (64.1%), pollen sensitivity in 57 (26.3%), mold sensitivity in 25 (11.5%), and cat sensitivity in 20 (9.2%). Eosinophilia was present in 79 (36.4%) patients, and high total IgE was found in 161 (74.2%). While 123 (89.1%) of the patients with asthma had multimorbidity, 15 (10.9%) did not. There was no statistically significant difference in asthma severity between the multimorbidity (+) asthma group and the multimorbidity (-) asthma group (p=0.194). The proportion of male gender was higher in the multimorbidity (+) asthma group compared to the multimorbidity (-) asthma group (p=0.017). Allergic rhinitis followed a more persistent course in the multimorbidity (+) allergic rhinitis group compared to the multimorbidity (-) allergic rhinitis group (p=0.037). The age of symptom onset was lower in the multimorbidity (+) allergic rhinitis group than in the multimorbidity (-) allergic rhinitis group (p=0.004). Mite and pollen sensitivity rates were higher in the multimorbidity (-) allergic rhinitis group (p=0.010 and 0.021, respectively). Serum IgE levels were higher in the multimorbidity (+) allergic rhinitis group (p=0.047). Allergic rhinitis symptoms were more severe in the moderate-to-severe asthma group compared to other groups (p=0.06). Although allergic rhinitis symptoms were more persistent in the moderate-to-severe asthma group compared to other groups, the result was not statistically significant (p=0.066). Conclusion: In our study, we found that allergic multimorbidity was not associated with asthma severity or allergic rhinitis intensity; however, it was associated with the persistence of allergic rhinitis. Further studies are needed to clarify the relationship between allergic multimorbidity and the severity and clinical course of asthma and allergic rhinitis.