Acil servis hastalarında zor laringoskopiyi öngörmede odaklanmış üst havayolu ultrasonografik ölçümlerinin tanısal doğruluğu
Diagnostic accuracy of focused upper airway ultrasonographic measurements in predicting difficult laryngoscopy in emergency department patients
- Tez No: 990731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÜNAL AKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Üst havayolu ultrasonografisi, zor laringoskopi, havayolu yönetimi, odaklanılmış ultrasonografi, acil servis, Ultrasonography, Intubation, Emergency Medicine, Airway Management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Zor havayolu yönetimi esnasında doğru önlemler alınmadığında istenmeyen olayların görülme sıklığı, morbidite ve mortalitede artışa neden olabilmektedir. Zor havayolunun erken tanınması ve hazırlıklı olunması klinisyenler için ciddi önem taşır. Ultrasonografi günümüz pratiğinde özellikle acil servislerde farklı klinik durumların değerlendirilmesinde sık tercih edilen bir yöntemdir. Son zamanlarda, üst havayolu ultrasonografisinin kullanım alanı entübasyon yerinin konfirmasyonunun ötesinde üst havayolu anatomik yapılarının değerlendirilmesine doğru bir yelpazede genişlemiştir. Çalışmamızda dil kalınlığı, hiyomental mesafe, epiglot-cilt arası mesafe ve vokal kord anterior komissür-cilt arası mesafenin ultrasonografik ölçümlerinin zor laringoskopiyi öngörmedeki ayırt edici gücünün araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız tek merkezli, prospektif, gözlemsel olarak dizayn edilmiştir. Çalışmaya, akut durumlar veya cerrahi operasyon nedeniyle entübasyon uygulanma ihtiyacı olan 18 yaş üstü hastalar dahil edilmiştir. Tüm hastaların entübasyon öncesi üst hava yolu ultrasonografik değerlendirmesisedatif ve nöromüsküler ajanlar verilmeden önce tamamlanmıştır. Üst havayolu ultrasonografik incelemesi, eğitim almış ve deneyimli acil tıp asistanları tarafından gerçekleştirilmiştir.Ultrasonografi uygulayıcılarıile entübasyon uygulayıcıları arasında körleme sağlanmıştır. Çalışmamızdaki ölçümler sırt üstü yatar ve baş nötral pozisyonda gerçekleştirilmiştir. Dil kalınlığı, epiglot-cilt arası mesafe, hiyomental mesafeve vokal kord anterior komissür-cilt arası mesafe ölçülmüştür. Tüm çalışma verileri hasta takip formuna entübasyon veya ultrasonografi uygulayıcılarından bağımsız bir gözlemci tarafından kaydedilmiştir. Hastalar Cormack- Lehane evrelemesine göre zor ve kolay laringoskopi şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Grupların demografik özellikler, vital parametreler ve ultrasonografik ölçümler açısından karşılaştırılmıştır. Ultrasonografik ölçümlerin zor laringoskopiyi öngörmedeki tanısal değerlilikleri (eğri altı alan [AUC], sensitivite, spesifisite, Pozitif Prediktif Değer [PPV] ve Negatif Prediktif Değer [NPV]) ve ROC eğrisi analizi yapılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya 434 hasta dâhil edilmiştir. Çalışmamızdaki medyan yaş 69 yıl olup, hasta popülasyonunun %54.7'si erkeklerden oluşmuştur. Çalışmamızdaki zor laringoskopi prevalansı %10.6 olarak tespit edilmiştir. Zor laringoskopi grubunda diğer gruba göre dil kalınlığı, epiglot–cilt ve vokal kord–cilt mesafelerindaha yüksek; hyomental mesafeise daha düşük olarak saptanmıştır. Tüm ölçümler açısından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). ROC analizine göre en güçlü ayırt edici özellik dil kalınlığı (AUC=0.892; sensitivite: %84.8, spesifisite: %87.9, PPV: %45.4, NPV: %98) ve vokal kord–cilt arası mesafe (AUC=0.872, sensitivite: %54.4, spesifisite: %92, PPV: %44.6, NPV: %94.4) için hesaplanmıştır. Hiyomental mesafenin yüksek (AUC=0.842, sensitivite: %63, spesifisite: %94.6, PPV: %58, NPV: %95.6) ve epiglot–cilt arası mesafesinin ise (AUC=0.658, sensitivite: %84.8, spesifisite: %86.1, PPV: %42, NPV: %98) orta tanısal performans ile zor laringoskopi vakalarını tanımada etkili parametreler olduğu sonucuna varılmıştır. SONUÇ: Çalışmamız sonuçlarında, hızlı uygulanabilen dil kalınlığı, vokal kord–cilt arası mesafe, hiyomental mesafe veepiglot–cilt arası mesafe gibi basit üst havayolu ultrasonografisi ölçümlerinin kolay ve zor laringoskopi vakalarının tanısında kullanılabileceği gösterilmiştir. Ultrasonografik ölçümler saptanmış eşik değerlerdeki tanısal performansları sayesinde beklenmeyen zor laringoskopi vakalarını öngörmede klinisyene yol gösterici ve güvenli havayolu yönetimi açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: When appropriate precautions are not implemented during difficult airway management, the incidence of adverse events may increase, consequently elevating morbidity and mortality rates. The early identification of a difficult airway and adequate preparation are therefore of paramount importance for clinicians. Ultrasonography is widely utilized in contemporary practice, particularly within emergency departments, for the evaluation of various clinical conditions. In recent years, the scope of upper airway ultrasonography has expanded beyond the confirmation of endotracheal tube placement, extending to the detailed assessment of upper airway anatomical structures. In this study, we aimed to evaluate the discriminative capability of ultrasonographic measurements—specifically tongue thickness, hyomental distance, epiglottis-to-skin distance, and anterior commissure of the vocal cords-to-skin distance—in predicting difficult laryngoscopy. MATERIALS AND METHODS: Our study was designed as a single-center, prospective, observational investigation. Patients over 18 years of age who required endotracheal intubation due to acute conditions or surgical procedures were included. Ultrasonographic evaluation of the upper airway was completed for all patients prior to intubation and before the administration of sedative or neuromuscular blocking agents. The ultrasonographic examinations were performed by trained and experienced emergency medicine residents, and blinding was maintained between the clinicians performing ultrasonography and those performing intubation. All measurements were obtained with the patients in the supine position and the head in a neutral alignment. The parameters measured included tongue thickness, epiglottis-to-skin distance, hyomental distance, and anterior commissure of the vocal cords-to-skin distance. All study data were recorded by an independent observer who did not participate in either the intubation procedure or the ultrasonographic assessment. Patients were divided into two groups—easy laryngoscopy and difficult laryngoscopy—according to the Cormack–Lehane classification. Demographic characteristics, vital signs, and ultrasonographic measurements were compared between groups. The diagnostic performance of ultrasonographic measurements in predicting difficult laryngoscopy was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, including area under the curve (AUC), sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV). RESULTS: A total of 434 patients were included in the study. The median age was 69 years, and 54.7% of the patient population consisted of males. The prevalence of difficult laryngoscopy was identified as 10.6%. In the difficult laryngoscopy group, tongue thickness, epiglottis-to-skin distance, and vocal cord-to-skin distance were found to be significantly higher, whereas hyomental distance was lower compared to the easy laryngoscopy group. The differences between the groups were statistically significant for all measurements (p < 0.001). According to the ROC analysis, tongue thickness demonstrated the strongest discriminative ability for predicting difficult laryngoscopy (AUC = 0.892; sensitivity: %84.8, specificity: %87.9, PPV: %45.4, NPV: %98), followed by vocal cord-to-skin distance (AUC = 0.872; sensitivity: %54.4, specificity: %92, PPV: %44.6, NPV: %94.4). Hyomental distance (AUC = 0.842; sensitivity: %63, specificity: %94.6, PPV: %58, NPV: %95.6) and epiglottis-to-skin distance (AUC = 0.658; sensitivity: %84.8, specificity: %86.1, PPV: %42, NPV: %98) were also found to be effective predictive parameters, showing moderate diagnostic performance in identifying difficult laryngoscopy cases. CONCLUSION: According to the results of our study, simple upper airway ultrasonographic measurements—such as tongue thickness, vocal cord–to–skin distance, hyomental distance, and epiglottis–to–skin distance—can be utilized in distinguishing between easy and difficult laryngoscopy cases. Owing to their diagnostic performance at identified cutoff values, these ultrasonographic parameters may assist clinicians in predicting unexpected difficult laryngoscopy and could therefore contribute to safer and more guided airway management.