Üst gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda nütrisyonel durumun değerlendirilmesi
Assessment of nutritional status in patients with upper gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 990740
  2. Yazar: SÜLEYMAN EGE ERSUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Beslenme ve Diyetetik, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Nutrition and Dietetics, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Controlling Nutritional Status, Naples prognostik skoru, Nütrisyonel değerlendirme, Prognostik Nütrisyon İndeksi, Risk skorları, Üst gastrointestinal sistem kanaması, Controlling Nutritional Status, Naples prognostic score, Nutrition assessment, Prognostic Nutrition Index, Risk scores, Upper gastrointestinal bleeding
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üst gastrointestinal sistem (ÜGİS) kanamalı hastalarda Naples Prognostik Skoru (NPS), Prognostik Nütrisyon İndeksi (PNI) ve Controlling Nutritional Status (CONUT) skorlarını kullanarak, üst gastrointestinal kanamalı hastaların nütrisyonel durumlarının ve klinik seyirle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinde 01.01.2022-01.05.2024 tarihleri arasında üst gastrointestinal kanama tanısıyla yatan hastalar dahil edilerek yapılmıştır. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri ile endoskopi bulguları retrospektif olarak incelenmiş ve kaydedilmiştir. Tüm hastaların hastane başvuru tetkiklerinden NPS, CONUT ve PNI skorları hesaplanmıştır. NPS, CONUT ve PNI skorları ile hastaların demografik, klinik, laboratuvar parametreleri, endoskopik tanı, ÜGİS kanama prognostik skorları ve inflamatuvar parametreler arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen verilerle istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 110 erkek 93 kadın olmak üzere 203 hasta dahil edildi. Tüm hasta grubunun yaşları 18 ile 92 yıl arasında değişmekte olup, ortalama 64,2±17,1 yıldır. Çalışmamızda ÜGİS kanamalı hastaların %83,25'inde en az 1 komorbidite tespit edildi. Hastaların en sık kullandığı ilaç asetilsalisilik asit (%22,7) saptanmıştır. Çalışmamızda ortanca Nötrofil lenfosit oranı (NLO) 3.65 [0,49-26,66], ortanca monosit lenfosit oranı (MLO) 0.29 [0,05-1,66] olarak saptandı. Hastaların ortanca AIMS65 değeri 1 [0-3], ortanca Pre-Endoskopi Rockall skoru 3 [0-7], ortanca Full Rockall skoru 4 [1-9], ortanca Glasgow Blatchford skoru 11 [1-18], ortanca Horibe-Harbinger skoru 2 [0-3] olarak saptandı. Hastalara yapılan endoskopide 170'inde (%83,7) gastrit, 85'inde (%41,9) peptik ülser, 16'sında (%7,9) varis, 13'ünde (%6,4) tümör, 20'sinde (%9,9) polip, 25'inde (%12,3) diğer sebepler (anjiyodisplazi, Mallory-Weiss yırtığı, özofajit, divertikül ve Cameron ülseri vb) saptanmıştır. Hastaların 38'ine (%18,7) terapötik işlem yapıldığı saptanmıştır. Hastaların iç hastalıkları servisinde ortanca yatış süresi 5 [1-20] gündü. Hastaların ortanca NPS 2,99 ± 0,90, ortanca CONUT skoru 5,10 ± 1,87, ortanca PNI skoru 38,98 ± 6,46 olarak saptandı. Yaş ile NPS ve CONUT grupları arasında pozitif yönde, PNI grupları arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptandı (p<0,001). Komorbidite varlığı ile NPS ve CONUT puanı arasında pozitif yönde ve PNI ile negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p=0,001, p=0,019, p<0,001). Komorbidite varlığı ile NPS ve CONUT grupları arasında pozitif yönde ve PNI ile negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p=0,04, p=0,007, p<0,001). NPS ve CONUT puanları ile, ÜGİS kanama risk skorlarından AIMS65, Pre-endoskopi Rockall, Full Rockall, Glasgow Blatchford skorları arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0,05). PNI ile tüm risk skorları arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Endoskopik tanılardan tümör varlığı ile NPS puanı ve gruplandırma dağılımı arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p=0,035, p=0,041). Varis varlığı ile CONUT puan ve gruplandırma dağılımı ile pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Yatış süresi ile NPS (rₛ = +0.187; p = 0,007) ve CONUT (rₛ = +0.314; p <0,001) skorları arasında pozitif yönde, PNI (rₛ = –0.381; p <0,001) ile negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Tüm hasta grubunda mortalite oranı %6,4 olarak saptanmıştır. Mortalite gelişen hasta grubu ile AIMS65 skoru, Rockall skorları arasında anlamlı korelasyon vardır. Mortalite gelişen hasta grubu ile komorbidite varlığı arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır. Mortalite gelişen hastalarda NPS puanı daha yüksek (p=0,03), PNI puanı daha düşük bulunmuştur (p<0,01). Sonuç: ÜGİS kanamalı hastalarda NPS, CONUT ve PNI ile yaş, komorbidite varlığı, ilaç kullanımı, laboratuvar parametreleri, inflamatuvar indeksler, risk skorlamaları, endoskopik tanılar, terapötik işlem ihtiyacı, yatış süresi ve mortalite gelişimi arasında anlamlı korelasyonlar tespit edilmiştir. Nütrisyonel durum ve inflamatuar süreçler, hastaların erken dönemde komplikasyon ve mortalite risklerinin değerlendirilmesinde klinik kararları destekleyebilir. Bulguların genellenebilirliği için kapsamlı, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the nutritional status of patients with upper gastrointestinal bleeding and its association with clinical course by using the Naples Prognostic Score (NPS), Prognostic Nutritional Index (PNI), and Controlling Nutritional Status (CONUT) score. Materials and Methods: This study was conducted by including patients hospitalized with a diagnosis of upper gastrointestinal bleeding at the Department of Internal Medicine of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between January 1, 2022, and May 1, 2024. Demographic, clinical, and laboratory data, as well as endoscopic findings, were retrospectively reviewed and recorded. NPS, CONUT, and PNI scores were calculated for all patients using laboratory parameters obtained at hospital admission. Comparisons were performed between NPS, CONUT, and PNI scores and patients' demographic, clinical, and laboratory parameters, endoscopic diagnoses, upper gastrointestinal bleeding prognostic scores, and inflammatory parameters. Statistical analyses were conducted using the obtained data. Results: A total of 203 patients, including 110 males and 93 females, were enrolled in the study. The ages of the entire cohort ranged from 18 to 92 years, with a mean age of 64.2 ± 17.1 years. At least one comorbidity was identified in 83.25% of patients with UGIB. The most frequently used medication was acetylsalicylic acid (22.7%). The median neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) was 3.65 [0.49–26.66], and the median monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR) was 0.29 [0.05–1.66]. The median AIMS65 score was 1 [0–3], the median Pre-Endoscopic Rockall score was 3 [0–7], the median Full Rockall score was 4 [1–9], the median Glasgow Blatchford score was 11 [1–18], and the median Horibe–Harbinger score was 2 [0–3]. Endoscopic evaluation revealed gastritis in 170 patients (83.7%), peptic ulcer in 85 (41.9%), varices in 16 (7.9%), tumors in 13 (6.4%), polyps in 20 (9.9%), and other causes in 25 (12.3%), including angiodysplasia, Mallory–Weiss tear, esophagitis, diverticulum, and Cameron ulcers. Therapeutic endoscopic intervention was performed in 38 patients (18.7%). The median length of hospital stay in the internal medicine ward was 5 days [1–20]. The mean NPS was 2.99 ± 0.90, the mean CONUT score was 5.10 ± 1.87, and the mean PNI score was 38.98 ± 6.46. A significant positive correlation was observed between age and NPS and CONUT groups, whereas a significant negative correlation was observed between age and PNI groups (p<0.001). The presence of comorbidity showed a significant positive correlation with NPS and CONUT scores and a negative correlation with PNI (p=0.001, p=0.019, p<0.001). Similarly, comorbidity presence was positively correlated with NPS and CONUT group distribution and negatively correlated with PNI groups (p=0.04, p=0.007, p<0.001). NPS and CONUT scores showed significant positive correlations with UGIB risk scores including AIMS65, Pre-Endoscopic Rockall, Full Rockall, and Glasgow Blatchford scores (p<0.05), whereas PNI showed a significant negative correlation with all risk scores (p<0.001). Among endoscopic diagnoses, tumor presence was positively correlated with NPS score and group distribution (p=0.035, p=0.041), while variceal presence was positively correlated with CONUT score and group distribution (p<0.001). Length of hospital stay was positively correlated with NPS (rₛ = +0.187; p = 0.007) and CONUT (rₛ = +0.314; p <0.001) scores and negatively correlated with PNI (rₛ = –0.381; p <0.001). The overall mortality rate was 6.4%. Significant correlations were found between mortality and AIMS65 score and Rockall scores. Mortality was also significantly associated with the presence of comorbidities. Patients who developed mortality had higher NPS scores and lower PNI scores. Conclusion: Significant correlations were identified between NPS, CONUT, and PNI and age, presence of comorbidities, medication use, laboratory parameters, inflammatory indices, risk scores, endoscopic diagnoses, need for therapeutic intervention, length of hospital stay, and mortality development in patients with upper gastrointestinal bleeding. Nutritional status and inflammatory processes may support clinical decision-making in the early assessment of patients' risk for complications and mortality. Further large-scale, multicenter studies are required to improve the generalizability of these findings.