Orhan Pamuk'un Sessiz Ev romanında anlatıcı ses
Narrator vocie in Orhan Pamuk's novel the Silent House
- Tez No: 990739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anlatıbilim, anlatıcı, odaklanma, Sessiz Ev, Orhan Pamuk, Narratology, narrator, focalization, Silent House, Orhan Pamuk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Orhan Pamuk'un ikinci romanı Sessiz Ev geleneksel çizgideki ilk romanının ardından teknik açıdan pek çok yeniliğe imza atar. Roman özellikle geleneksel anlatılardaki otoriter ve her şeyi bilen dış anlatıcının ortadan kalkıp sınırlı yetkiye sahip iç anlatıcıların olmasıyla öne çıkar. Çoksesli bir yapı inşa edilen romanda beş farklı anlatıcı bulunur. Bu anlatıcılar öyküye dahil olan karakterlerdir. 1980'lerin sosyo-politik atmosferinde geçen bir haftalık sürecin anlatıldığı romanda beş farklı karakterin bakış açısı görülür. Buna bağlı olarak da bölümler arasında anlatıcı sesler değişkenlik gösterir. Bu durum romanın anlatıbilim teorisi çerçevesinde tartışılmasına kapı aralar. Nitekim anlatıbilimin en tartışmalı konularından biri“anlatıcı”meselesidir. Sessiz Ev romanı ise öykü düzeyine ait birden fazla anlatıcı bulundurmasıyla dikkat çeker. Böylelikle romanda yer alan anlatıcı sesler çeşitli açılardan incelenebilir hale gelir. Her anlatıcının özellikleri farklılık gösterir. Bu tezde ise Sessiz Ev romanı“anlatıcı”meselesi özelinde anlatıbilimin imkânlarıyla incelenecek, romanda yer alan her bir anlatıcı çeşitli açılardan ele alınacaktır. Gerard Genette'nin Anlatının Söylemi, Dorrit Cohn'ın Şeffaf Zihinler, Mieke Bal ve Manfred Jahn'ın Anlatıbilim adlı eserleri ve Türkiye'de anlatıbilim alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan Bahar Dervişcemaloğlu'nun Anlatıbilim'e Giriş ve Çözülemeyen Bulmaca Anlatıcı Üzerine Tartışmalar adlı kaynakları esas alınarak farklı yaklaşımlar üzerinden anlatıcı meselesine dair bir tartışma yürütülmeye çalışılacaktır. Anlatıcının işlevleri, öyküye dahil olma derecesi, güvenilirlik meselesi, kullanılan odaklanma yöntemi ve öne çıkan söylem çeşitleri gibi konular işlenecektir.
Özet (Çeviri)
Orhan Pamuk's second novel, Silent House, introduces numerous technical innovations following his first novel, which followed a more traditional narrative line. The novel stands out particularly due to the disappearance of the authoritative and all-knowing external narrator commonly found in traditional narratives, and the emergence of internal narrators with limited perspective. The novel constructs a polyphonic structure and features five different narrators. These narrators are characters involved in the story. Set within the socio-political atmosphere of the 1980s, the novel portrays a one-week period through the perspectives of five different characters. Accordingly, the narrative voices vary between chapters. This opens the door for the novel to be discussed within the framework of narratology theory. Indeed, one of the most debated topics in narratology is the issue of the“narrator.”Silent House draws attention with its use of multiple narrators on the story level. Thus, the narrative voices in the novel become subject to analysis from various angles. Each narrator has distinct characteristics. This thesis will analyze Silent House through the lens of narratology, focusing specifically on the issue of the“narrator,”and will examine each narrator in the novel from different perspectives. Building upon Gérard Genette's Narrative Discourse, Dorrit Cohn's Transparent Minds, the works on narratology by Mieke Bal and Manfred Jahn, as well as Bahar Dervişcemaloğlu's seminal contributions to the field in Turkey—particularly Anlatıbilim'e Giriş and Çözülemeyen Bulmaca: Anlatıcı Üzerine Tartışmalar —this study seeks to engage in a critical discussion of the narrator through diverse theoretical perspectives. Topics such as the functions of the narrator, the degree of involvement in the story, the matter of reliability, the type of focalization used, and prominent discourse styles will be explored.