İlköğretim çağındaki işitme kayıplı çocuklar için işitme engelliler okulu ve kaynaştırma programları açısından yapılan yöneltme hizmetlerinin incelenmesi
The Evaluation of the orientation services for elementary school aged hearing impaired children regarding to hearing impaired school and entegration programs
  1. Tez No: 99077
  2. Yazar: GÜRCAN ÖZHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme engelli, entegration, Hearing impaired, entegration Wjs®m&&REtâMyw
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Özhan, G., İlköğretim çağındaki işitme kayıplı çocuklar için işitme engelliler okulu ve kaynaştırma programları açısından yapılan yöneltme hizmetinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Odyolojisi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Araştırmanın ömeklemine, 54'ü Ankara ili ilköğretim okullarında kaynaştırma programı çerçevesinde, 74'ü Kemal Yurtbilir (işitme engelliler) ilköğretim okulunda eğitim gören toplam 128 işitme kayıplı öğrenci alınmıştır. Geliştirilen bir bilgi formu ile, her iki grupta eğitim görmekte olan işitme kayıplı öğrencilerin, eğitim ortamları, aile yapıları ile zihinsel ve akademik başarı düzeyleri hakkında bilgi toplanmıştır. Elde edilen verilerin dağılımları ve yüzdelik olarak oranları hesaplanmış, karşılaştırmaya olanak tanıyan değişkenler açısından karşılaştırma yapılmış, karşılaştırmaya uygun olmayan bulgular ise bağlı olduğu gruba yönelik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, araştırma kapsamına alınan 128 işitme kayıplı öğrencinin 127'sinin sensori nöral tipte, birinin ise mikst tipte işitme kaybına sahip olduğu görülmüştür. İşitme engelliler okulu ve kaynaştırma programında eğitim gören işitme kayıplı öğrencilerin aynı dersleri gördükleri ancak özel eğitim önlemleri açısından, eğitim ortamlarının oldukça farklı olduğu belirlenmiştir. Sınıf ve rehber öğretmenlerinin özellikle kaynaştırma programındaki işitme kayıplı öğrenciler hakkındaki değerlendirmeleri çoğunlukla olumsuzdur. İşitme engelliler okulu öğrencilerinin tamamının, kaynaştırma programındakilerin yalnız % 76'sının normal zeka düzeyinde bulunduğu, işitme engelliler okulu öğrencilerinin akademik başarı ortalamalarının daha yüksek olduğu da elde edilen bulgular arasında dikkat çekici olanlardır. Sonuç olarak, elde edilen bulguların işitme engelliler okulu ve kaynaştırma programına devam eden işitme kayıplı öğrencilerin içinde bulundukları durumu değerlendirmek ve onlara daha etkili eğitim ortamları sağlamak açısından değerlendirilmesi önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Özhan, G., The Evaluation of the orientation services for elementary school aged hearing impaired children regarding to hearing impaired school and entegration programs. Hacettepe University Health Sciences Institute Educational Audiology Master of Science, Ankara, 200O.Sampling of the study involves 54 hearing impaired students who attend to elementary school integration programs in the city of Ankara, 74 students who attend to Kemal Yurtbilir (Hearing Impaired) Elementary School, totally 128 hearing impaired students. With the developed information form, information about hearing impaired students' education environment, family structure, and mental and academic success levels were collected. Distribution and rates as percentage of obtained data were calculated. Comparison according to variables that can be compared, and findings that cannot be compared were analyzed according to their belonging groups. Evaluating the obtained findings, 127 students of 128 had sensoryneural hearing loss and 1 had mixt hearing loss. Hearing impaired students in both groups had the same lessons, however, according to special educating prevention principles education environments' characteristics were determined different. Class and guidance teacher's opinion, especially about the hearing impaired students in integration program was negative. Mental level of all the students of hearing impaired school, and %76 student's of integration programs is normal. It is interesting to note that academic success average of students of hearing impaired school was higher. As a result, obtained findings should be evaluated according to conditions that hearing impaired students attending hearing impaired school or integration program. It is also important to provide more effective education environment to them.