Bilateral orta derecede sensorinöral işitme kayıplı geriatriklerde unilateral konvansiyonel ile dijital amplifikasyonun karşılaştırılması
Comparison of unilateral conventional amplification with digital amplification in geriatrics with bilateral moderate sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 99078
  2. Yazar: BÜLENT GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SONER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Digital Hearing Aids, Conventional Hearing Aids, Sensorineural Hearing Loss, Geriatri
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 385
Özet
ÖZET işitme cihazlarının performans farklılıklarında cihazların sahip oldukları donanım özellikleri önem taşımaktadır. Donanım özellikleri yönünden farklılık gösteren konvansiyonel işitme cihazlarının (KİC), yan dijital işitme cihazlarının (Hybrid) ve dijital işitme cihazlarının (DİC) fonksiyonel özelliklerini ortaya koymak gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda, bilateral orta derecede sensorinöral işitme kaybı olan geriatrik populasyonda KİC'Iarı ile DİC'Iarının çok yönlü performans karşılaştırılmasının yapılması amaçlanmıştır. Bireylere kulak burun boğaz muayenesini takiben odyolojik, impedansmetrik ve işitme cihazı değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesine başvuran, bilateral orta derecede sensorinöral işitme kayıplı 25 geriatrik hasta alınmıştır. Değişik Sinyal/Gürültü (S/G) oranlarında (-5, 0, 5) KİC'Iarı ve DİC'Ian ile ayrı ayrı yapılan konuşmayı ayırdetme testleri ve en rahat dinleme seviyesi değerlendirmelerinde KİC'Iarı ile DİC'Ian arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak tedirgin edici dinleme seviyesi yönünden, KİC'Iarı ile DİC'Ian arasında DİC'Ian lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. 125-6000 Hz aralığında KİC'Iarı ve DİC'Ian ile serbest alanda ayrı ayrı tespit edilen işitme eşiklerinde sadece 6000 Hz'de cihazlar arasında DİC'Ian lehine anlamlı bir fark tespit edilmiştir. KİC'Iarı ile DİC'Iarının klinik değerlendirmesine ilave olarak 10 soruluk anket ile yapılan sübjektif performans karşılaştırılmasında sadece hastaların kendi seslerinin doğallığı cevabında cihazlar arasında anlamlı bir fark bulunmazken, diğer tûm sorularda DİC'Ian lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışmamız sonucunda, vakalarımızın %68'i Dijital işitme Cihazını, %16'sı Konvansiyonel İşitme Cihazını tercih ederken kalan %16'sı ise iki cihaz arasında fark olmadığını ifade etmişlerdir. Anahtar Kelimeler : Dijital İşitme Cihazları, Konvansiyonel işitme Cihazları, Sensorinöral işitme Kaybı, Geriatri IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The equipment characteristics of the devices have importance about the performance differences of the hearing aids. The functionei characteristics of Conventional Hearing Aids (CHA), semi Digital Hearing Aids (hybrid) and Digital Hearing Aids (DHA) showing differences in terms of equipment characteristics must be defined. For this reason, in our study, multi lateral performance comparison of CHAs and DHAs in geriatric population with bilateral moderate sensorineural hearing loss. The audiological, empedancmetric and hearing aid evaluations of the individuals have been carried out following the ear nose throat inspection. In the study, 25 geriatric patients with bilateral moderate sensorineural hearing loss, who applied to Audiology and Speech Pathology Department of Otorhinolaryngology Hacettepe Medical Faculty, have been included. As the result of tests for Speech Discrimination and Most Comfortable Laudness Level evaluations that have been separately performed with CHAs and DHAs at varios Signal/Noise (-5,0,5), no significant difference has been found between CHAs and DHAs. But, in terms of Uncomfortable Laudness Level in free field, significant difference has been found between CHAs and DHAs in favor DHAs. For the pur-tone threshold that have been separately determined with CHAs and DHAs in 125-6000 Hz interval in free field, a difference between the hearing aids in favor of DHAs has been determined only at 6000 Hz. In addition to the clinical assessment of CHAs and DHAs, as the result of subjective performance comparison carried out with a ten question qoestionnaire, no significant difference has been determined between the hearing aids only for the response of the naturalness of their own voices. In the answers given to all other questions constituting the questionnair, a significant difference has been found between CHAs and DHAs in favor of DHAs. As the result of our study, while 68% of our cases preferred DHA and 16% of them preferred the CHA, 16% of tha cases have stated that they have not seen any difference between them.