Yoğun bakım ünitesinde entübe takip edilen hastalarda beslenme tüp yerinin doğrulanmasında ultrasonografinin etkinliği
Effectiveness of ultrasonography in verifying feeding tube placement in intubated patients followed in the intensive care unit
  1. Tez No: 990787
  2. Yazar: MERVENUR ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ATİK, PROF. DR. ÖZLEM SAĞIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrason, Yoğun bakım, Enteral beslenme tüpü, Direkt grafi, Ultrasonography, Intensive care, Enteral feeding tube, Direct radiography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş Amaç: Nazogastrik tüp (NGT), yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) enteral beslenme ve ilaç uygulaması gibi amaçlarla sıklıkla kullanılmaktadır. NGT'nin yeri yerleştirmeden sonra ve tekrarlayan kullanımlardan önce doğrulanmalıdır. Yanlış yerleşim aspirasyon pnömonisi, pnömotoraks ve nadien kafa içi yerleşime bağlı pnömosefali gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle yatak başı uygulanabilen, hızlı ulaşılabilen, tekrarlanabilen ve güvenilir doğrulama yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır. Prospektif gözlemsel çalışmamızın amacı; YBÜ'de enteral beslenme başlanacak entübe hastalarda nazogastrik beslenme tüpünün yerinin tespitinde USG kullanımının etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç Yöntem: Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi 3. Basamak Erişkin YBÜ'de entübe ve enteral beslenme için NGT takılan 120 yetişkin hasta çalışmaya alındı. Demografik veriler kaydedildi. NGT'nin yeri yerleştiren hekim tarafından mide oskültasyonuyla değerlendirildi. Sonuçlardan habersiz iki hekim (uzmanlık öğrencisi ve USG deneyimi olan anesteziyoloji ve reanimasyon öğretim üyesi) boyun ve mide USG ile tüpün yerini değerlendirdi. Hastalara direkt grafi çekildi, bu yöntem 'standart referans' kabul edilerek diğer değerlendirmeler kör bir uzman tarafından karşılaştırıldı. Bulgular: Direkt grafiyle karşılaştırıldığında tüpün midede olup olmadığı; oskültasyonla %95,33, boyun %80,37, mide %93,46, boyun ve mide %74,77, boyun veya mide ultrasonunda ise %98,13 oranında doğru saptandı. Boyun veya mide ultrasonuyla direkt grafi arasındaki uyum anlamlı yüksek bulundu (κw:0,664 p=0,0001). Yöntemin duyarlılığı 0,98 özgüllüğü 0,62, pozitif 0,95 ve negatif öngörüsü 0,80 idi. viii Sonuç: Entübe hastalarda NGT yerinin doğrulanmasında boyun veya mide ultrason yöntemiyle direkt grafinin sonuçlarının diğer yöntemlere göre istatistiksel olarak daha yüksek düzeyde anlamlı uyum gösterdiği bulundu. Sonuçlar USG ile tüpün özofagus veya midede görüntülenmesi etkin ancak USG ile tüp görülemediğinde doğrulama için direkt grafiyi öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Nasogastric tubes (NGTs) are frequently used in intensive care units (ICUs) for purposes such as enteral nutrition and medication administration. The position of the NGT must be verified after insertion and before repeated use. Malposition may lead to serious complications, including aspiration pneumonia, pneumothorax, and, rarely, pneumocephalus due to intracranial placement. Therefore, there is a need for a bedside, easily accessible, repeatable, and reliable method for position verification. The aim of this prospective observational study was to investigate the effectiveness of ultrasonography (USG) in determining the position of nasogastric feeding tubes in intubated patients in the ICU prior to initiation of enteral nutrition. Materials and Methods: A total of 120 adult patients who were intubated and had an NGT inserted for enteral nutrition in the Level 3 Adult ICU of Balıkesir University Health Practice and Research Hospital were included in the study. Demographic data were recorded. The position of the NGT was initially evaluated by the inserting physician using gastric auscultation. Two physicians blinded to these results (a resident physician and an anesthesiology and reanimation faculty member experienced in USG) assessed tube placement using neck and gastric ultrasonography. A chest/abdominal radiograph was obtained for all patients and accepted as the“standard reference,”against which the other assessment methods were compared by a blinded expert. Results: When compared with direct radiography, correct identification of intragastric tube placement was achieved in 95.33% of cases by auscultation, 80.37% by neck USG, 93.46% by gastric USG, 74.77% by combined neck and gastric USG, and 98.13% by either neck or gastric USG. Agreement between direct radiography and either neck or gastric ultrasonography was found to be significantly high (κw = 0.664, p = 0.0001). The sensitivity of the method was 0.98, specificity 0.62, positive predictive value 0.95, and negative predictive value 0.80. x Conclusion: In intubated patients, confirmation of NGT placement using either neck or gastric ultrasonography demonstrated a statistically significantly higher agreement with direct radiography compared with other methods. The results suggest that visualization of the tube in the esophagus or stomach by USG is an effective approach; however, when the tube cannot be visualized by USG, confirmation with direct radiography is recommended.