Büyük çaplı açık deniz sondajlarında sondaj hızının yapay sinir ağlarıyla tahmin edilmesi
Prediction of rate of penetration in large diameter offshore drilling by using artificial neural networks
- Tez No: 990789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ MEREY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açık deniz, Ham petrol, Rüzgar türbinleri, Temel sondajları, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, High sea, Crude oil, Wind turbines, Foundation borings, Artificial intelligence and machine learning course
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Petrol ve doğalgaz endüstrisinden elde edilen deneyimler, özellikle açık deniz ortamlarında, yenilenebilir enerji projelerine uygulanabilecek değerli bilgiler sunmaktadır. Bu çalışma, sabit açık deniz rüzgâr türbini temellerinin tasarımını geliştirmek amacıyla, sondaj ilerleme hızı (ROP) tahminlerinin iyileştirilmesinde açık deniz sondaj verilerinin nasıl kullanılabileceğini incelemektedir. Kuzey Denizi'ndeki X sahasında açılmış yedi kuyudan alınan sondaj verileri — 17-1/2" çapındaki kesim— Yapay Sinir Ağı (YSA) regresyon modeliyle analiz edilmiştir. Model, deniz tabanının 0–125 m altındaki derinlik aralığında sekiz girdi parametresini (derinlik, matkaba uygulanan ağırlık, sirkülasyon basıncı, tork, maksimum tork, yüzey devri/dakika, dakikadaki matkap devri ve çamur debisi) kullanmıştır. Tek bir kuyu verisiyle eğitilen ilk YSA modeli, belirleme katsayısı (R²) değerinde 0,946 elde ederek geleneksel Bourgoyne ve Young Modeli'nden (BYM) daha yüksek bir performans göstermiştir. Tüm yedi kuyunun verileri birleştirildiğinde ise, litoloji farklılıklarına rağmen model yüksek bir R² değeri olan 0,883'ü korumuştur. Derinlik, sirkülasyon basıncı, yüzey devri ve tork, ROP üzerinde en etkili parametreler olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, yenilenebilir enerji altyapısının geliştirilmesi kapsamında açık deniz sondaj analizlerinde makine öğrenmesi yaklaşımlarının sunduğu potansiyeli ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Experience from the oil and gas sector provides valuable lessons applicable to renewable energy development, especially in offshore settings. This study investigates how offshore drilling data can be leveraged to enhance the design of fixed offshore wind turbine foundations through improved rate of penetration (ROP) prediction. Drilling records from seven wells in the X Oilfield, North Sea—focusing on the 17-1/2" large-diameter section—were analyzed using an Artificial Neural Network (YSA) regression model. The model utilized eight input parameters (depth, weight on bit, standpipe pressure, torque, maximum torque, surface revolutions per minute, bit revolutions per minute, and mud flow rate) over the 0–125 m interval below the seafloor. An initial YSA trained on a single well achieved a coefficient of determination (R²) of 0.946, surpassing the traditional Bourgoyne ve Young Model (BYM) performance. When data from all seven wells were integrated, the model sustained a high R² of 0.883 despite lithological variability. Depth, standpipe pressure, surface rotation speed, and torque emerged as the dominant factors affecting ROP. These findings demonstrate the promise of machine learning approaches for enhancing offshore drilling analyses in support of renewable energy infrastructure.