Büyük Oluklu Köyünün coğrafyası
Geography of Büyük Oluklu Village
  1. Tez No: 990803
  2. Yazar: İKBAL ŞAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri coğrafya, Bölgesel coğrafya, Coğrafi etüd, Ekonomik coğrafya, Human geography, Regional geography, Geographical research, Economic geography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Büyük Oluklu Köyü, Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars Bölümünde yer almaktadır. Köyün bağlı olduğu Selim ilçesinin güneydoğusunda yer almakta olan Büyük Oluklu, Kars il merkezine 44 km, Selim ilçe merkezine 30 km, güneyindeki Kağızman ilçe merkezine 31 km uzaklıktadır. Büyük Oluklu Köyü doğu-batı uzantılı olup ortalama 1800 m yükseklikte olan Selim ovası üzerinde yer almaktadır. Araştırmada gezi-gözlem, mülakat ve anket metotlarına başvurulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşlardan saha ile ilgili gerekli bilgiler toplanmıştır, haritalar çizilmiştir. Saha ile ilgili elde edilen bilgiler ışığında tablo ve grafikler çizilmiş ve tez yazım aşamasına geçilmiştir. Araştırma sahasında meteoroloji istasyonu bulunmadığı için en yakın Selim ve Kağızman meteoroloji istasyonu verilerinden yararlanılarak çalışma sahasına genellenmiştir. Elde edilen verilere göre Selim'de yıllık ortalama sıcaklık 6. 1°C, yağış 382 mm ve Kağızman'da ortalama sıcaklık 11. 1°C, yağış 303. 1 mm'dir. İki istasyonda da en sıcak aylar Temmuz- Ağustos ayları iken, en düşük aylar Selim'de Şubat, Kağızman'da Aralık'tır. Basınç Selim'de 814. 1 hpa iken Kağızman'da 863. 7 hpa'dır. Kağızman'da basıncın Selim'den yüksek olmasının temel nedeni yükseltiden kaynaklanmaktadır. Köyde yer şekilleri de göz önünde bulundurulunca rüzgârın kuzeydoğu- güneybatı yönlü estiği söylenebilir. Büyük Oluklu ve çevresinde sert karasal iklim hâkimdir. Araştırma sahası ve çevresinde doğal bitki örtüsü steplerden oluşmaktadır. TUİK 2024 verilerine göre Büyük Oluklu Köyünün nüfusu 1106 kişidir. Geçmiş yıllara göre nüfusun azaldığı görülmekte buda yöredeki göç gerçeğini gözler önüne sermektedir. Yörede hâkim ekonomik faaliyet hayvancılık olup tarım da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra yörede inşaat sektöründe çalışanlar da çoğunluktadır. Tarımın hâkim olduğu ekonomide, hayvancılık asıl geçim kaynağıdır. Tarım hayvancılık için yapılıp ticari amaç güdülmemektedir. Büyük Oluklu Köyü; mera alanlarının büyüklüğü, hayvanların ırkı ve sayısı, konumu bakımından avantajlı konumda olsa da en büyük dezavantajı su kaynaklarının olmaması, var olan su kaynaklarının ise sorunlu ve yetersiz olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Büyük Oluklu Village is located in the Erzurum-Kars Section of the Eastern Anatolia Region. Büyük Oluklu, located southeast of Selim district to which the village is affiliated, is 44 km away from Kars city center, 30 km away from Selim district center, and 31 km away from Kağızman district center in the south. Büyük Oluklu village is located on the Selim plain with an east-west extension and an average altitude of 1800 m. In the research, trip-observation, interview and survey methods were used. Necessary information about the field was collected from public institutions and organizations, maps were drawn. In the light of the information obtained about the field, tables and graphs were drawn and the thesis writing phase was started. Since there is no meteorological station in the research area, the data from the nearest Selim and Kağızman meteorological stations were used and generalized to the study area. According to the obtained data, the annual average temperature in Selim is 6.1°C, precipitation is 382 mm and the average temperature in Kağızman is 11.1°C, precipitation is 303.1 mm. While the hottest months in both stations are July-August, the lowest months are February in Selim and December in Kağızman. While the pressure is 814.1 hpa in Selim, it is 863.7 hpa in Kağızman. The main reason why the pressure in Kağızman is higher than in Selim is due to the altitude. Considering the landforms in the village, it can be said that the wind blows in the northeast-southwest direction. A harsh continental climate prevails in Büyük Oluklu and its surroundings. The natural vegetation in the research area and its surroundings consists of steppes. According to TUİK 2024 data, the population of Büyük Oluklu Village is 1106 people. It is seen that the population has decreased compared to previous years, which reveals the reality of migration in the region. The dominant economic activity in the region is animal husbandry, and agriculture is also carried out. In addition, the majority of people working in the construction sector in the region. In an economy dominated by agriculture, animal husbandry is the main source of income. Agriculture is carried out for animal husbandry and is not pursued for commercial purposes. Although Büyük Oluklu Village has an advantageous position in terms of the size of its pasture areas, the breed and number of animals, and its location, its biggest disadvantage is the lack of water resources, and the existing water resources are problematic and insufficient.