Tevfîk el-Hakîm'in el-Hurûc Mine'l-Cenne adlı tiyatrosunun metin çözümlemesi
Textual analysis of Tevfîk el-Hakîm's play el-Hurûc mine'l-Janna
  1. Tez No: 990811
  2. Yazar: AYŞE YEŞİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Tiyatrosunun Gelişimi, Tevfîk el-Hakîm, el-Hurûc Mine'l-Cenne, Cennetten çıkış, Arabic theatre, Tawfiq al-Hakim, al-Khurūj min al-Janna, Exit from Paradise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
20. yüzyıl Mısır Arap edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Tevfîk el-Hakîm, edebi kişiliği ve eserleriyle modern Arap tiyatrosunun gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. Gençlik yıllarından itibaren sanatsal bir eğilim gösteren el-Hakîm, karşılaştığı tüm zorluklara rağmen yolunda kararlılıkla ilerlemiş ve Arap edebiyatında kalıcı bir iz bırakmıştır. Anlaşılır ve etkileyici bir üsluba sahip olan yazar, özellikle tiyatro eserlerinde birey-toplum ilişkisini, kadın ve toplum eksenindeki sorunları ele alarak döneminin sosyo-kültürel yapısını yansıtmıştır. Bu çalışmada, Tevfîk el-Hakîm'in el-Hurûc Mine'l-Cenne (Cennetten Çıkış) adlı tiyatro eseri üzerinden sanat anlayışı toplumsal meseleleri ele alış biçimi ve modern Arap tiyatrosuna katkıları incelenmiştir. İncelenen eser, yazarın edebi duruşunu yani sanat anlayışını ele aldığı temaları, dil ve üslup tercihlerini, olaylara bakış acısını ve iletmek istediği düşünsel mesajların yanı sıra, dönemin toplumsal yapısını ve dönüşen değer yargılarını anlamak açısından da önemli veriler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the leading figures of 20th-century Egyptian Arabic literature, Tawfiq al-Hakim, made significant contributions to the development of modern Arabic theatre through his literary personality and works. From an early age, he demonstrated an artistic inclination and, despite various challenges, pursued his path with determination, leaving a lasting impact on Arabic literature. Possessing a clear and engaging style, al-Hakim often addressed the relationship between the individual and society, as well as issues surrounding women within the socio-cultural context of his era. This study examines his play al-Khurūj min al-Janna (Exit from Paradise), focusing on his artistic vision, approach to social issues, and contributions to modern Arabic theatre. The analysis highlights how the work reflects al-Hakim's literary stance—through the themes he addresses, his language and stylistic choices, his perspective on events, and the intellectual messages he aims to convey—while also providing valuable insights into the social structure and changing value systems of the period.