Liderlik davranışlarının örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık davranışları üzerine etkisi: Bir araştırma
The effect of leadership behaviors on organizational justice and organizational citizenship behaviors: A study
- Tez No: 990819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇAĞLAR GÜLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Davranışları, Örgütsel Adalet, Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Turizm, Leadership Behaviors, Organizational Justice, Organizational Citizenship Behaviors, Tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
Özet
Artan rekabet koşullarında organizasyonların uzun vadede hedefledikleri stratejik plan ve politikalar büyük önem taşırken birbirinden farklı yapı ve düşünce tarzına sahip bireylerin bir arada toplu olarak örgütsel başarıya ulaşmaları ancak etkili bir liderin yönlendirmesi ile mümkün olabilmektedir. Örgütsel hedef ve başarıya ulaşma noktasında varlığına ihtiyaç duyulan iyi bir yönetici veya iyi bir lider kamu kuruluşları, özel sektörler veya çok uluslu şirketler dâhil işletme imajı için çalışma yöntemlerini hassasiyetle yürütmekte ve çalışanlarının motivasyonunu gözeterek onların aidiyet ve vatandaşlık duygusu ile etkili ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlamaktadırlar. Sivil havacılık sektörünün tüm iş alanları üzerine uygulanan bu çalışmada üç temel başlık olarak ele alınan liderlik davranışları, örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının uygulamaya ne şekilde yansıdığını ve bu değişkenler karşısında çalışanların demografik özelliklerinin ne tür farklılıklar gösterdiğini ortaya koymak amacı ile söz konusu havalimanlarında araştırma yapma gereği duyulmuştur. Nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu araştırmada Erzurum ve İzmir Havalimanlarında görev yapan 498 kişi ile yapılan yüz yüze anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler IBM SPSS 21.0 yazılım programı ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre; liderlik davranışlarının örgütsel adalet üzerinde anlamlı ve negatif yönde ilişkili olduğu, liderlik davranışlarının, örgütsel vatandaşlık davranışları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı ve örgütsel adaletin ise örgütsel vatandaşlık davranışları üzerinde anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Şehir bazında değerlendirildiğinde Erzurum'da liderliğin örgütsel adalet üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu ve liderlik ile örgütsel vatandaşlık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. İzmir'de ise liderlik ile örgütsel adalet arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkinin olduğu ve son olarak İzmir'de liderliğin, örgütsel vatandaşlık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu ancak bu anlamlılık düzeyinin Erzurum havalimanına kıyasla çok daha düşük bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the face of increasing competitive conditions, the strategic plans and policies that organizations aim for in the long term are of great importance, while achieving organizational success collectively with individuals who have different structures and ways of thinking is only possible with the guidance of an effective leader. Regarding the organizational goals and achieving success, a good manager or a good leader is needed to carefully implement working methods for the business image, including public organizations, private sectors, or multinational companies, and to ensure that their employees work effectively and efficiently with a sense of belonging and citizenship by taking their motivation into account. In this study, applied to all areas of the çivil aviation sector, the leadership behaviors, organizational citizenship behaviors, addressed under three main hadings reflect how these variables manifest in practice and reveal what kind of differences the demographic characteristics of employees show in relation to these variables. It was deemed necessary to conduct research at the mentioned airports to determine the effect of leadership behaviors on organizational justice and organizational citizenship behaviors. In this research, which employed quantitative research methods, data obtained from a face-to-face survey conducted with 498 individuals working at Erzurum and İzmir Airports were analyzed using IBM SPSS 21.0 software. According to the findings; it has been concluded that leadership behaviors are significantly and negatively related to organizational justice, that leadership behaviors do not have a significant effect on organizational citizenship behaviors, and that organizational justice is significantly and positively related to organizational citizenship behaviors. When evaluated on a city basis, it was found that in Erzurum, leadership has a significant effect on organizational justice and there is a statistically significant relationship between leadership and organizational citizenship. İn Izmir, however, there is a statistically significant and negative relationship between leadership and organizational justice, and finally, it has been concluded that leadership in Izmir has a statistically significant effect on organizational citizenship, but this level of significance has a much lower impact compared to Erzurum Airport.