Murat Dağı Termal ve Kayak Turizm Merkezi ziyaretçilerinin motivasyon ve memnuniyet seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of motivation and satisfaction levels of Murat Mountain Thermal and Ski Tourism Center visitors
  1. Tez No: 990835
  2. Yazar: İFAKAT KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Termal Turizm, Kış Turizmi, Ziyaretçi Memnuniyeti, Motivasyon, Murat Dağı, Beşeri coğrafya, Ekonomik coğrafya, Thermal Tourism, Winter Tourism, Visitor Satisfaction, Motivation, Murat Mountain, Human geography, Economic geography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Murat Dağı Termal ve Kayak Turizm Merkezi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin motivasyon ve memnuniyet düzeylerini detaylı bir şekilde incelemektir. Araştırma, ziyaretçilerin demografik özelliklerinden başlayarak bu merkeze geliş nedenlerini, katıldıkları faaliyetleri, deneyimlerinden duydukları memnuniyeti ve bu faktörlerin turizm merkezi üzerindeki etkilerini ele almayı hedeflemiştir. Bu bağlamda, Murat Dağı TKTM'nin turizm potansiyelini artırmaya yönelik stratejiler geliştirmek ve sürdürülebilir bir turizm anlayışı için veri temelli öneriler sunmak amaçlanmıştır. Araştırma, nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntemle gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler, ziyaretçilere uygulanan anketlerden elde edilmiştir. Toplamda 33 sorudan oluşan anket, katılımcıların demografik özellikleri, motivasyonları ve memnuniyet düzeylerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Nitel veriler ise turizm merkezi yöneticileri, çalışanlar ve yerel halk ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşme verileri tematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında kullanılan ölçme araçları için gerekli izin ve etik kurul onayı alınmıştır. Araştırma bulguları, ziyaretçilerin büyük çoğunluğunun Murat Dağı TKTM'yi doğa ile iç içe bir tatil fırsatı olarak değerlendirdiğini ortaya koymaktadır. Katılımcılar arasında ailece yapılan seyahatlerin yaygın olduğu, motivasyonların ise ağırlıklı olarak dinlenme, sağlık ve kış sporlarına yönelik olduğu tespit edilmiştir. Ziyaretçilerin memnuniyet düzeyleri genel olarak yüksek olmakla birlikte, tesis altyapısı, ulaşım ve tanıtım faaliyetlerinin iyileştirilmesi gerektiği yönünde geri bildirimler alınmıştır. Ayrıca, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmakla birlikte çevresel sürdürülebilirlik açısından bazı risklerin mevcut olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, Murat Dağı Termal ve Kayak Turizm Merkezi'nin hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemli bir turistik destinasyon olduğunu göstermiştir. Elde edilen veriler, turizm merkezi yönetimine, ziyaretçi memnuniyetini artırmaya yönelik politika ve stratejiler geliştirme noktasında önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıca çalışma kapsamında elde edilen sonuçların, Türkiye'nin kış ve termal turizm potansiyelinin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesine yönelik akademik literatüre katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to thoroughly examine the motivation and satisfaction levels of domestic and international tourists visiting the Murat Dağı Thermal and Ski Tourism Center. The research seeks to address visitors' demographic characteristics, reasons for visiting the center, activities participated in, satisfaction derived from their experiences, and the effects of these factors on the tourism center. In this context, the study aims to develop strategies to enhance the tourism potential of Murat Dağı and provide data-driven recommendations for a sustainable tourism approach. The research was conducted using a mixed-methods approach, combining quantitative and qualitative data collection techniques. Quantitative data were obtained through surveys administered to visitors. The survey consisted of 33 questions designed to measure participants' demographic characteristics, motivations, and satisfaction levels. Qualitative data were gathered through semi-structured interviews with tourism center managers, employees, and local residents. The interview data were analyzed using thematic analysis. The necessary permission and ethics committee approval were obtained for the measurement tools used in the study. The findings reveal that the majority of visitors perceive Murat Dağı as an opportunity for a nature-immersive vacation. Family trips are prevalent among participants, with motivations primarily centered around relaxation, health, and winter sports. While satisfaction levels are generally high, feedback indicated the need for improvements in facility infrastructure, transportation, and promotional activities. Additionally, although the center contributes to regional economic and social development, certain risks concerning environmental sustainability were identified. This study demonstrates that Murat Dağı Thermal and Ski Tourism Center is a significant tourist destination both economically and socially. The data obtained provide valuable insights for tourism center management to develop policies and strategies aimed at enhancing visitor satisfaction. Furthermore, the findings contribute to the academic literature by highlighting ways to better utilize Turkey's winter and thermal tourism potential.