Atatürk Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile dijital okuryazarlık ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between lifelong learning tendencies and digital literacy of Atatürk University Department of Information and Records Management students
- Tez No: 990834
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜNDAR ALİKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve belge yönetimi, Dijital okuryazarlık, Yaşam boyu öğrenme, Information and records management, Digital literacy, Lifelong learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Atatürk Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü (BBYB) öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin cinsiyet, sınıf düzeyi, günlük ortalama teknolojik alet kullanım süresi ve cihaz sayısı değişkenlere bağlı olarak tespit edilip incelenmesi amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Atatürk Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü (BBYB) 2024-2025 Bahar Yarıyılında eğitimlerine devam eden 156 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak demografik veri anketi,“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”ve“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”kullanılmıştır.Araştırma bilgisini analiz etmek için Bu kapsamda veriler SPSS 21 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi için normallik testi yapılmış bu testlerin sonucunda verilerin normal dağılmadığı görülmüştür. Bu nedenle çalışmada parametrik olmayan testler kullanılmıştır. İki seçeneğe sahip olan değişkenler için Mann-Whitney U testi, ikiden fazla seçeneğe sahip değişkenler için Kruskall-Wallis H testi uygulanmıştır. Yaşam boyu öğrenme ve dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Verilerin sonuçlarına bakıldığında katılımcıların yaşam boyu öğrenme eğilim düzeylerinin ortanın üzerinde ve yüksek; dijital okuryazarlık düzeylerinin ise orta seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri cinsiyet, sınıf düzeyi, günlük ortalama teknolojik alet kullanım süresi ve cihaz sayısı değişkenlerine göre herhangi bir farklılık göstermemiştir. Dijital okuryazarlık alt boyutları; cinsiyet, sınıf düzeyi ve elektronik cihaz sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık oluşturmuştur. Dijital okuryazarlık ölçeği ise cinsiyet, günlük ortalama teknolojik alet kullanım süresi ve cihaz sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişki incelendiğinde, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Bu sonuca göre öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri arttıkça dijital okuryazarlıklarının da artış gösterebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Theaim of the study is to determine and examine the relation between the lifelong learning tendency ofAtatürk University Department of Information and Records Management (IRM) students depending on gender, grade level, average daily technological device usage time and number of devices. Raster Pattern was used as a quantitative research design. The sample of the study consists of 156 undergraduate students who continue their education in the Spring Semester of 2024-2025 at Atatürk University, Department of Information and Records Management. As a data collection tool, Lifelong Learning Tendency Scale and Digital Literacy Scale were used. In this context, the data was analyzed with the SPSS Programme. To anlyze research data, normality test was used. As a result, it was seen that the data weren't normally distrubuted. That's why, non-parametric tests were used in the study. For variables which have two options, Mann-Witney U Test; for varibles whch have options more than two, Kruskal-Wallis H Test was used. To determine the relation between lifelong learning and digital literacy, Pearson Corelation Analayze was applied. When the results of the data were analysed, it is concluded that the participants' lifelong learning tendency levels are above average and high, while their digital literacy levels are at medium level. Students' lifelong learning tendencies did not show any difference according to gender, grade level, average daily technological device usage time and number of devices. Digital literacy sub-dimensions showed meaningful differences according to gender, grade level and number of electronic devices. The digital literacy scale showed meaningful differences according to gender, average daily technological device usage time and number of devices. When the relationship between students' lifelong learning tendencies and digital literacy was examined, it was determined that a positive and moderate relationship. According to this result, it can be said that as students' lifelong learning tendencies increase, their digital literacy may also increase.