Anton Pavloviç Çehov'un kısa öykülerinde karakter inşasında sıfatların etkisi:“Cadı”,“Şişmanla Zayıf”,“Zinoçka”ve“İyi İnsanlar”örneği
The effect of adjectives on character formation in Anton Pavlovich Chekhov's short stories: The example of 'Witch', 'Fat and Thin', 'Zinocka' and 'Good People'
  1. Tez No: 990836
  2. Yazar: GAUKHAR ÇERTKİEVNA OTTUKTASHOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HADİ BAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: A.P. Çehov, Sıfatlar, Karakter Portresi, Kısa Öyküler, Cadı, Şişmanla Zayıf, Zınoçka, İyi İnsanlar, A.P. Chekhov, Adjectives, Character Portrait, Short Stories, The witch, Fat and weak, Zinochka, Good people
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bir dil yapısındaki sıfatların önemi, bir nesne ya da olgunun sadece adını vermekle kalmayıp, aynı zamanda onun niteliklerini, özelliklerini ve belirleyici karakteristiklerini ortaya koyarak dilsel anlamı zenginleştirmelerinde yatmaktadır. Sıfatlar, bir şeyin ne olduğunu değil, ne şekilde olduğunu, hangi özellikleri taşıdığını anlatır. Bu nedenle sıfatlar, dilin anlamını ve ifadesini derinleştirerek, iletişimi daha etkili ve belirgin kılar. Özellikle edebi metinlerde sıfatlar, yalnızca dış dünyayı değil, karakterlerin içsel dünyalarını, ruh hallerini, duygusal durumlarını ve ilişkilerini de yansıtarak metni daha dinamik hale getirir. Edebi dilde sıfatlar, anlatıcının bakış açısını, karakterin içsel çatışmalarını ve toplumsal bağlamını derinlemesine işleyerek, metnin estetik değerini artırır. Edebiyat metinlerinde kullanılan sıfatların işlevselliği ve özgünlüğü, sıfatların sadece tanımlayıcı bir görevden öte bir anlatım aracı olarak işlev görmesinden kaynaklanır. Edebi metinlerde sıfatlar, mecazlar, benzetmeler, ironiler ve semboller gibi dilsel araçlarla iç içe geçmiş bir biçimde kullanılır. Bu kullanım, sıradan metinlerden farklı olarak, dilin zenginleştirilmesini ve derinleştirilmesini sağlar. A.P. Çehov, sanatında karakterlerin psikolojik derinliğini ve içsel çatışmalarını yansıtırken, sıfatları yalnızca dış görünüşü tanımlamak ya da betimlemek için değil, karakterlerin ruh hallerini, toplumsal durumlarını ve ilişkilerini anlamlandırmak için de kullanmaktadır. Bu bağlamda sıfatlar, A.P. Çehov'un poetik anlayışında, karakterlerin içsel dünyalarını ve toplumsal bağlamda aldıkları rolleri ortaya koymak için kritik bir işlev taşır. Çalışmamız, A. P. Çehov'un Cadı (Ведьма), Şişmanla Zayıf (Толстый и тонкий), Zınoçka (Зиночка), İyi İnsanlar (Хорошие люди) adlı öykülerindeki karakter portrelerinin tasvirinde kullanılan sıfatların dilsel yapısı, önemi ve işlevselliğini analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance of adjectives in a language structure lies in the fact that they not only give the name of an object or phenomenon, but also enrich the linguistic meaning by revealing its qualities, characteristics and determining characteristics. Adjectives do not describe what something is, but how it is and what characteristics it has. Therefore, adjectives deepen the meaning and expression of language and make communication more effective and clear. Especially in literary texts, adjectives make the text more dynamic by reflecting not only the external world but also the inner worlds, moods, emotional states and relationships of the characters. In literary language, adjectives increase the aesthetic value of the text by processing the narrator's point of view, the character's inner conflicts and social context in depth. The functionality and originality of adjectives used in literary texts stem from the fact that adjectives function as a means of expression rather than just a descriptive function. In literary texts, adjectives are used intertwined with linguistic tools such as metaphors, similes, ironies and symbols. Unlike ordinary texts, this use enriches and deepens the language. While reflecting the psychological depth and inner conflicts of the characters in his art, A.P. Chekhov uses adjectives not only to describe or describe the external appearance, but also to make sense of the characters' moods, social situations and relationships. In this context, adjectives carry a critical function in A.P. Chekhov's poetic understanding to reveal the inner worlds of the characters and the roles they take in the social context. Our study aims to analyse the linguistic structure, significance and functionality of adjectives used in the description of character portraits in A. P. Chekhov's stories The Witch (Ведьма), Fat and Thin (Толстый и тонкий), Zınoçka (Зиночка), Good People (Хорошие люди).