Simetrik elektroaktif azobenzen bileşiklerinin sentezi, fotoizomerizasyonu ve elektropolimerizasyon yoluyla elde edilen ince filmlerinin uygulamaları
Synthesis of symmetrical electroactive azobenzene compounds, their photoisomerisation and applications of thin films obtained by electropolymerisation
  1. Tez No: 990878
  2. Yazar: FUNDA BAYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikarbazol, Yarı iletken ince filmler, İletken polimerler, Polycarbazole, Semiconductor thin films, Conducting polymers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Tez kapsamında literatürde benzeri bulunmayan yapı ve özellik ilişkisi göz önüne alınarak amacına uygun şekilde tasarlanmış karbazol ve azobenzen gruplarından oluşan simetrik yapıda beş yeni molekül sentezlenmiştir. Elektrokimyasal polimerizasyon yöntemi ile karbazol grupları üzerinden polimerleşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen monomerlerin karakterizasyonu Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi (1H-NMR, 13C-NMR) ve Fourier Transform Infrared Spektroskopisi (FT-IR) ile gerçekleştirilerek dönüşümlü voltametri tekniği kullanılarak polimerik yapılar elde edilmiş ve polimerlerin indirgenme ve yükseltgenme davranışları incelenmiştir. Bunun yanında uygulanan potansiyele bağlı optik özelliklerdeki değişim incelenmiştir. Bu kapsamda elde edilen polimerlerin spektroelektrokimyasal, kinetik, kolorimetrik ve elektrokromik özellikleri incelenmiştir. Her bir polimerin yüzey karakterizasyonları Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) ve gonyometre cihazları yardımıyla gerçekleştirilmiştir. CzAzo-1 ve CzAzo-2 monomerlerinin sabit potansiyel ile oluşturulan polimerleri uygulanan farklı potansiyellerde geri dönüşümlü tepkiler olarak renksizden magentaya doğru renk değişimi gerçekleştirilmiştir. PCzAzo-1 ve PCzAzo-2 renk değişimleri dönüşümlü olarak tekrarlanmış ve yüzey özellikleri incelenmiştir. Tekrarlanarak ayarlanabilir yüzey özelliklerine sahip yeni bir elektrokromik malzeme sınıfı olarak potansiyelleri vurgulanmıştır. CzAzo-3, CzAzo-4 ve CzAzo-5 monomerleri başarıyla sentezlenmiş ve bu monomerlerden elde edilen polimerlerin yapısal ve fonksiyonel özellikleri detaylı olarak incelenerek literatüre özgün katkılar sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the context of the present thesis, five new molecules with a symmetrical structure consisting of carbazole and azobenzene groups were synthesized, designed to fulfill their intended purpose, taking into account the unique structure-property relationship not found in the literature. Polymerization was achieved via the carbazole groups using the electrochemical polymerization method. The characterization of the obtained monomers was performed using Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (1H-NMR, 13C-NMR) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR). Polymeric structures were obtained using cyclic voltammetry, and the reduction and oxidation behaviors of the polymers were investigated. In addition, the changes in optical properties depending on the applied potential were investigated. In this context, the spectroelectrochemical, kinetic, colorimetric, and electrochromic properties of the obtained polymers were examined. The surface characterization of each polymer was performed using Scanning Electron Microscopy (SEM), Atomic Force Microscopy (AFM), and goniometer devices. The polymers formed from CzAzo-1 and CzAzo-2 monomers under a constant potential exhibited reversible color changes from colorless to magenta under different applied potentials. The colour changes of PCzAzo-1 and PCzAzo-2 were repeatedly reversed, and their surface properties were investigated. Their potential as a new class of electrochromic materials with repeatedly adjustable surface properties was highlighted. CzAzo-3, CzAzo-4 and CzAzo-5 monomers were successfully synthesised, and the structural and functional properties of the polymers obtained from these monomers were examined in detail, providing original contributions to the literature.