Aort darlığı nedeniyle aort balon valvüloplasti işlemi yapılan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients who underwent aortic balloon valvuloplasty due to aortic stenosis
- Tez No: 990905
- Danışmanlar: PROF. DR. FADLİ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, aort balon valvüloplasti, pediatri, transkateter işlem, kardiyak kateterizasyon, konjenital kalp hastalıkları, komplikasyon, Aortic stenosis, aortic balloon valvuloplasty, pediatrics, transcatheter intervention, cardiac catheterization, congenital heart diseases, complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Valvüler aort darlığı, çocukluk çağında en sık görülen sol ventrikül çıkış yolu darlığıdır. Aort balon valvüloplasti (ABV), bu hastalarda birçok merkezde ilk basamak tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bu çalışmada, valvüler aort darlığı nedeniyle ABV uygulanan hastaların klinik özellikleri, işlem sonuçları ve komplikasyonlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 1993–2023 yılları arasında valvüler aort darlığı tanısı ile ABV uygulanan 18 yaş altındaki hastaların demografik, klinik, girişimsel ve takip verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar işlem sırasındaki yaşlarına göre gruplandırıldı. İşlem başarısı; transvalvüler gradiyentteki azalma ve aort yetersizliği (AY) gelişimine göre başarılı, kısmen başarılı ve başarısız olarak sınıflandırıldı. İşlem sonuçları ve komplikasyonlar kapak morfolojisi ile ilişkili olarak değerlendirildi. Bulgular: Toplam 71 hastaya 80 ABV işlemi uygulandı. Hastaların % 78,9'u erkekti. Ortalama başvuru yaşı 66,1 ± 62,7 ay olup, en sık başvuru nedeni fizik muayenede üfürüm saptanmasıydı. Aort kapağı hastaların % 85,5'inde biküspit yapıdaydı. ABV sonrası ortalama transvalvüler gradiyent 69,6 ± 28,0 mmHg'dan 27,8 ± 16,2 mmHg'ya geriledi. Ortalama balon/anulus oranı 1,05 ± 0,1 idi. İşlemlerin % 43,8'i başarılı, % 46,6'sı kısmen başarılı, % 9,6'sı başarısız olarak değerlendirildi. İşlem sonrası AY görülme sıklığı arttı ve AY en sık komplikasyon olarak izlendi. Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda anlamlı değişiklik saptanmadı. İzlemde iki hasta (% 2,6) kaybedilirken, 14 hastada aort kapak replasmanı gerekti. Sonuç: Aort balon valvüloplasti, çocuklarda valvüler aort darlığı tedavisinde etkili ve güvenli bir yöntemdir. En sık komplikasyon AY olmakla birlikte, cerrahi gereksinimin düşük olması ABV'yi uygun hastalarda ilk basamak tedavi seçeneği olarak desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Valvular aortic stenosis is the most common left ventricular outflow tract obstruction in childhood. Aortic balloon valvuloplasty (ABV) is preferred as a first-line treatment in many centers for these patients. This study aimed to retrospectively evaluate the clinical characteristics, procedural outcomes, and complications of patients who underwent ABV for valvular aortic stenosis. Materials and Methods: Demographic, clinical, interventional, and follow-up data of patients under 18 years of age who underwent ABV for the diagnosis of valvular aortic stenosis in our clinic between 1993 and 2023 were retrospectively reviewed. Patients were grouped according to age at the time of the procedure. Procedural success was classified as successful, partially successful, or unsuccessful based on the reduction in transvalvular gradient and the development of aortic regurgitation (AR). Procedural outcomes and complications were evaluated in relation to valve morphology. Results: A total of 80 ABV procedures were performed in 71 patients. Of the patients, 78,9% were male. The mean age at presentation was 66,1 ± 62,7 months, and the most common presenting finding was a heart murmur detected on physical examination. The aortic valve was bicuspid in 85,5% of patients. The mean transvalvular gradient decreased from 69,6 ± 28,0 mmHg to 27,8 ± 16,2 mmHg after ABV. The mean balloon-to-annulus ratio was 1,05 ± 0,1. Procedures were evaluated as successful in 43,8%, partially successful in 46,6%, and unsuccessful in 9.6% of cases. The incidence of AR increased after the procedure, with AR being the most common complication. No significant change was observed in left ventricular ejection fraction. During follow-up, two patients (2,6%) died, and 14 patients required aortic valve replacement. Conclusion: Aortic balloon valvuloplasty is an effective and safe treatment modality for valvular aortic stenosis in children. Although AR is the most common complication, the low need for surgical intervention supports ABV as a first-line treatment option in appropriately selected patients.