Investigation of a collapsed geosynthetic-reinforced gabion wall from a geotechnical and forensic engineering perspective
Göçen bir geosentetik donatılı gabion duvarın geoteknik ve adli mühendislik perspektifinden incelenmesi
- Tez No: 990904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RİFAT KAHYAOĞLU, DR. GÖKHAN İMANÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adli mühendislik, gabion duvar, geogrid, sayısal modelleme, kalite-kontrol, Forensic engineering, gabion wall, geogrid, numerical modeling, quality control
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'nin güneybatısında yer alan bir kamu yerleşkesinde göçen yüksek bir geosentetik donatılı gabion istinat duvarının göçme mekanizmasını adli mühendislik yaklaşımıyla kapsamlı şekilde incelemektedir. Çalışma, gabion duvarların tasarım esasları, stabilite analiz yöntemleri ve adli mühendislik uygulamalarına yönelik literatür taramasıyla başlamaktadır. Ardından, göçme vakası çok yönlü teknik bulgularla değerlendirilmiştir: sahadaki hasar izleri, geri dolguya ait elek ve sıkıştırma analizleri ile tasarım ve uygulama arasındaki uyumsuzluklar birlikte ele alınmıştır. Bulgular, yetersiz sıkıştırılmış, heterojen dolgunun drenaj altında dayanım kaybına yol açtığını; ayrıca kullanılan geogrid donatının proje özelliklerinden (tip, yönlenme, bağlantı detayı) sapmalar içerdiğini göstermektedir. Bu veriler doğrultusunda, projedeki ideal tasarımdan sahadaki fiili zayıf koşullara kadar dört senaryo oluşturularak sayısal analizler yapılmıştır. Sonuçlar, göçmenin yalnızca dış etkilere değil, aynı zamanda yetersiz tasarım güvenliğine dayandığını ortaya koymuştur. Son aşamada, zemin parametreleri, donatı yerleşimi ve duvar geometrisine ilişkin dört farklı iyileştirme senaryosu test edilmiştir. Özellikle orta kademelerde donatı aralığının sıklaştırılması, sismik koşullarda güvenlik katsayısını anlamlı biçimde artırmıştır. Ayrıca, güvenilirlik tabanlı kusur tahsisi analizi ile sorumluluk dağılımı nicel olarak belirlenmiştir: Proje şartnamesinden sapmalar nedeniyle Müteahhit ve İdare asli kusurlu; sınırda kalan güvenlik tasarımı nedeniyle ise Tasarımcı tali kusurlu bulunmuştur. Çalışma, adli verilerden elde edilen nedensonuç ilişkilerini, kalite güvencesi ve malzeme izlenebilirliği temelli mühendislik önerileriyle birleştirerek sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comprehensive forensic engineering investigation into the failure mechanism of a tall geosynthetic-reinforced gabion retaining wall located within the premises of a public facility complex in a seismically active region of Turkey. The study begins with a literature review on the design principles of gabion walls, stability analysis methods, and forensic engineering applications. Subsequently, the collapse case is analyzed through multiple technical findings, including on-site damage patterns, grain size distribution and compaction characteristics of the backfill material, and inconsistencies between the design documentation and field implementation. The forensic assessment revealed that the failure resulted from the combined effects of poorly compacted, heterogeneous backfill losing strength under drainage conditions and the use of substandard geogrid reinforcement that deviated from the design specifications in terms of type, orientation, and facing connection details. Based on these findings, four numerical scenarios were modeled—ranging from ideal design conditions to the weak field conditions observed on-site. The results confirmed that the failure was not solely due to external factors but also linked to insufficient design safety margins. In the final stage, four different improvement scenarios were tested, involving variations in soil parameters, reinforcement layout, and wall geometry. Among these, reducing the reinforcement spacing in the mid-height zone proved most effective in increasing safety margins under seismic loading. Furthermore, a reliability-based fault allocation analysis quantified the liability distribution: the Contractor and the Administration were identified as the primary responsible parties due to deviations from project specifications, whereas the Designer was found contributory due to the marginal safety design. The study concludes by integrating the causal findings with practical engineering recommendations focused on quality assurance and traceability of construction materials.