Cinsiyet hoşnutsuzluğu yaşayan bireylerde yeme davranışları ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Examination of eating behaviours and related factors in transgender individuals
- Tez No: 990937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YORGUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyetinden hoşnutsuzluk, yeme bozuklukları, yeme davranışları, Gender dysphoria, eating disorders, eating behaviors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Transgender bireylerde yeme bozuklukları (YB) yaygındır (Coelho ve diğ., 2019). Özellikle beden memnuniyetsizliği başta olmak üzere çeşitli faktörler transgender bireylerde YB gelişimiyle ilişkilendirilmiştir, ancak bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalar kısıtlıdır. Çalışmamızda cinsiyetinden hoşnutsuzluk (CH) yaşayan bireylerin sosyodemografik özellikleri, psikiyatrik eş tanıları, anksiyete ve depresyon düzeyi, algılanan sosyal destek düzeyleri, beden memnuniyeti, çocukluk çağı travmaları, içselleştirilmiş damgalanma düzeyleri ile YB ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza toplam 153 kişi katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, klinik veri ve yeme davranışları değerlendirme formu, DSM-5'e göre yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5-CV), Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (RHİDÖ), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %73.2'sinin (n=112) biyolojik cinsiyeti kadın, %52.3'ü (n=80) yaşamlarının bir bölümünde YB ile ilişkili davranış göstermiş, %26.1'i (n=41) ise görüşme anında bir YB tanısı almıştır. Cinsiyet, cinsel yönelim, ayrımcılık yaşantıları, psikiyatrik eş tanılar ile YB/YB ilişkili davranışlar ilişkili bulunmuştur. Yüksek anksiyete ve depresyon düzeyleri, yüksek içselleştirilmiş damgalanma düzeyleri, beden memnuniyetsizliği ve çocukluk çağı travmaları da YB/YB ilişkili davranışlar ile ilişkilidir. Sonuç: Ruh sağlığı çalışanları, transgender bireylerde mutlaka YB ilişkili davranışlar/YB sorgulaması yapmalıdır. CH yaşayan bireylerde YB ilişkili risk faktörlerinin saptanması, özgün terapötik müdahalelerin geliştirilmesi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Eating disorders (ED) are common in transgender individuals (Coelho et al., 2019). Various factors, especially body dissatisfaction, have been associated with the development of ED in transgender individuals, but studies about this area in our country are limited. In our study, it was aimed to investigate the sociodemographic characteristics, psychiatric comorbidities, anxiety, depression, perceived social support, body satisfaction, childhood traumas, internalized stigma and the relationship between ED of individuals experiencing gender dysphoria (GD). Method: 153 people participated in our study. Sociodemographic data form, Clinical data and eating behavior assessment form, Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders, Internalized Stigma of Mental Illness Scale (ISMI), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Body-Cathexis Scale (BCS), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) were applied. Results: %73.2 (n=112) of the participants were biologically female, %52.3 (n=80) showed ED related behavior at some point in their lives, %26.1 (n=41) were diagnosed with an ED at the interview. Gender, sexual orientation, psychiatric and family history, discrimination experiences, psychiatric comorbidities were found to be associated with ED related behavior/ED. Elevated anxiety and depression levels, increased level of enacted stigma, body dissatisfaction and childhood traumas were also associated with ED related behavior /ED. Conclusion: Mental health professionals should routinely assess ED related behavior /ED in transgender individuals. Identifying risk factors associated with ED in individuals with GD is important for the development of specific therapeutic interventions.