Bazı alydidae (heteroptera) türlerinin genital yapılarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative exami̇nati̇on of the geni̇tal structures of some alydi̇dae (heteroptera) speci̇es
  1. Tez No: 990938
  2. Yazar: BÜŞRA CİMBİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Heteroptera, Heteroptera
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Suat KIYAK tarafından Türkiye'nin çeşitli lokaliteleriden toplanan Alydidae (Heteroptera) familyasına ait 2 cinsin türlerine ait örnekler incelenmiştir. Tezde yer alan türlere ait genel morfolojik özellikler ve erkek genital morfolojik özellikleri ayrıntılı olarak açıklanmış ve fotoğraflanmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde türlere ait erkek genital morfolojisi ile ilgili olarak belirlenen farklılıklar ortaya konulmuştur. Bu familyanın incelenen iki cinsinin erkek genital morfolojileri cinsler arasındaki farklılığı, ele alınan Camptopus cinsinin türleri arasında da aynı cinsin türleri arasındaki farklılıkları gösterdiği görülmüştür. Böylece bu iki cinsin yakın akrabalığa sahip olmadığı yani köken itibariyle polifiletik oldukları ortaya konmaktadır. Camptopus cinsinin türlerinde erkek genital morfolojileri açısından birbirine yakın özelliklere sahipken Alydus cinsi türüne göre oldukça farklı olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, specimens belonging to the species of two genera of the family Alydidae (Heteroptera), collected from various localities in Turkey by Suat KIYAK, were examined. The general morphological characteristics and the male genital morphological features of the species included in the thesis were described in detail and photographed. As a result of the examinations, the differences determined in relation to the male genital morphology of the species were revealed. It was observed that the male genital morphologies of the two genera examined in this family demonstrate the differences between the genera, and that within the genus Camptopus, they also reveal the differences among the species of the same genus. Thus, it is shown that these two genera are not closely related and are, in fact, polyphyletic in origin. While the species of the genus Camptopus possess male genital morphological characteristics that are relatively similar to each other, they differ considerably from those of the genus Alydus.