İnme merkezi nöbetçiliği uygulamasının inme tanı ve tedavi sürecine etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of stroke center on-call duty practice on stroke diagnosis and treatment processeses
  1. Tez No: 990953
  2. Yazar: MİTAT CAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Trombektomi, Trombolitik terapi, İnme, Thrombectomy, Thrombolytic therapy, Stroke
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışma, Ankara'daki özgün inme nöbetçiliği sisteminin akut inme hastalarının tanı, tedavi süreçleri ve klinik sonlanımları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında akut inme semptomlu 856 hastanın verileri incelenmiştir. Hasta verileri, hastanenin nöbetçi inme merkezi (NİM: n=456), mesai içi inme merkezi (MİİM: n=221) veya başka hastane inme merkezi (BHİM: n=179) olduğu zamanlardaki başvurularına göre gruplandırılmıştır. Demografik ve klinik özellikler, görüntüleme ve konsültasyon süreleri, tedavi uygulamaları (tPA, trombektomi) ile 1 ve 3 aylık mortalite oranları analiz edilmiştir. Bulgular: Kapı-görüntüleme süresi (ortanca 18 dakika) AHA/ASA hedeflerine uygunken, tPA (ortanca 70 dakika) ve trombektomi (ortanca 100 dakika) başlama süreleri hedefleri aşmıştır. BHİM grubundaki hastalar daha genç, daha yüksek GKS'ye sahip ve akut inme tanısı alma oranları daha düşüktü. En dikkat çekici bulgu, BHİM grubunun hem 1 aylık (p=0,003) hem de 3 aylık (p<0,001) mortalite oranlarının diğer gruplardan anlamlı derecede düşük olmasıdır. NİM'de nöroloji konsültasyon isteme süresi daha kısaydı (12 dakika). Sonuç: Ankara'daki inme nöbetçiliği sistemi, özellikle kaynak kısıtlılığı olan büyük şehirlerde akut inme yönetiminde maliyet-etkin bir model sunmaktadır. Sistem, kritik süreçlerde tutarlılık sağlarken, daha ağır vakaları nöbetçi merkezlere yönlendirerek kaynak kullanımını optimize etmektedir. Mortalite sonuçları, BHİM grubundaki düşük oranların sistemin triyaj etkinliği ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu model, süreç iyileştirmeleriyle küresel sağlık politikaları için potansiyel bir örnek teşkil edebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This retrospective study aimed to examine the impact of Ankara's unique stroke on-call system on acute stroke patients' diagnosis, treatment processes, and clinical outcomes. Materials and Methods: Data from 856 patients presenting with acute stroke symptoms between June 1, 2023, and May 31, 2024, were analyzed. Patient datas were grouped by the hospital's on-call status: on-call stroke center (OSC: n=456), in-hours stroke center (IHSC: n=221), or other hospital stroke center (OHSC: n=179). Demographic and clinical characteristics, imaging and consultation times, treatment applications (tPA, thrombectomy), and 1- and 3-month mortality rates were analyzed. Results: Door-to-imaging time (median 18 minutes) met AHA/ASA targets, but door-to-tPA (median 70 minutes) and door-to-thrombectomy (median 100 minutes) times exceeded them. Patients in the OHSC group were younger, had higher GCS scores, and lower acute stroke diagnosis rates. Significantly, the OHSC group showed lower 1-month (p=0.003) and 3-month (p<0.001) mortality rates. Neurology consultation request time was shorter in the OSC group (12 minutes). Conclusion: Ankara's stroke on-call system is a cost-effective model for acute stroke management, especially in large, resource-limited cities. It maintains consistency in critical processes and optimizes resource use by directing more severe cases to on-call centers. Lower mortality in the OHSC group suggests effective triage by the system. With process refinements, this model can serve as a potential example for global health policies.