Kanser protein biyobelirteçlerinin tespiti için yüzeyde zenginleştirilmiş raman saçılmasına dayalı yeni yöntemlerin geliştirilmesi
Development of novel methods based on surface-enhanced raman scattering for the detection of cancer protein biomarkers
  1. Tez No: 990974
  2. Yazar: AYŞE MİNE SARIDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Biyokimya, Biyoteknoloji, Chemistry, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Raman spektroskopisi, İmmünosensör, Raman spectroscopy, Immunosensor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Yüzeyde zenginleştirilmiş Raman saçılması (YZRS) deneylerinde kullanılan aktif platformların geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. YZRS aktif yüzeylerde yüksek zenginleştirme faktörü, iyi tekrarlanabilirlik, düşük maliyet, sağlamlık, kolay hazırlanabilirlik ve farklı örneklerle uyumluluk tercih edilen özelliklerdendir. Bu tezde, katman katman bir araya gelme yöntemiyle sağlam, esnek ve tekrarlanabilirliği yüksek diatom bazlı YZRS platformlar hazırlandı. Hem etiketsiz hem de etiketli yaklaşımlar kullanılarak kanser protein biyobelirteçlerinin tekli ve çoklu tespiti gerçekleştirildi. Tekrarlanabilirliği yüksek YZRS aktif platformlardan maksimum aktiviteye sahip olan 5 katmanlı gümüş nanoparçacıklar (AgNPs) içeren diatom yüzeyin YZRS zenginleştirme faktörü en az 105 olarak belirlendi. Temel bileşen analizi (PCA) analizi, elde edilen spektrumların etiketsiz biyobelirteç tespitinde kullanılabilir olduğunu göstermektedir. Ayrıca YZRS aktif şerit sabit faz olarak kullanılarak biyobelirteç karışımının kromatografik ayrımı gerçekleştirildi ve sonra YZRS'ye dayalı çoklu tespiti yapıldı. Etiketli yaklaşımda ise proteinlere spesifik antikorlar kullanılarak YZRS'ye dayalı immünosensörler hazırlandı ve Raman problar ile kanser biyobelirteçlerinin hem tekli hem de çoklu tespiti gerçekleştirildi. Tekli yaklaşım ile her bir biyobelirteç derişimi 0,1 ng/mL kadar tespit edildi. Çoklu tespit içinde iki farklı yaklaşım uygulandı ve her yaklaşım için Raman haritalama işlemi yapılarak başarı ile biyobelirteçlerin tespiti yapıldı.
Özet (Çeviri)
The development of active platforms used in surface-enhanced Raman scattering (SERS) experiments is of great importance. High enhancement factor on active surfaces, good reproducibility, low cost, robustness, ease of preparation, and compatibility with different samples are among the preferred features of SERS. In this thesis, robust, flexible, and highly reproducible diatom-based SERS platforms were prepared using the layer-by-layer assembly method. Single and multiplex detection of cancer protein biomarkers was performed using both label-free and labeled approaches. The SERS enhancement factor of the diatom surface containing 5-layer silver nanoparticles (AgNPs), which has the highest SERS activity among the SERS active platforms with high reproducibility, was determined to be at least 105. PCA analysis indicates that the obtained spectra can be used for label-free biomarker detection. Additionally, the chromatographic separation of the biomarker mixture was performed using SERS as the active stationary phase, followed by multi-detection based on SERS In the labeled approach, SERS-based immunosensors were prepared using antibodies specific to proteins, and both single and multiplex detection of cancer biomarkers were performed with Raman probes. With the single approach, the concentration of each biomarker was detected down to 0.1 ng/mL. Two different approaches were applied within the multi-detection, and Raman mapping was performed for each approach, successfully identifying the biomarkers.