Kalıcı çatışmanın uluslararası ekonomik yardımların ekonomik kalkınma üretme yetkinliği üzerindeki etkisi: Filistin ve Lübnan örnekleri (1993-2020)
The impact of protracted conflict on the effectiveness of international economic aid in generating economic development: The cases of Palestine and Lebanon (1993–2020)
- Tez No: 990999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ YAZĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik kalkınma, Filistin, Lübnan, Uluslararası anlaşmazlıklar, Yardımlar, Yatırımlar, Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi, İşsizlik, Economic development, Palestine, Lebanon, International conflicts, Aids, Investments, Multidimensional Poverty Index, Unemployment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kronik çatışma koşullarının uluslararası yardımların ekonomik kalkınmayı gerçekleştirme kapasitesi üzerindeki etkisini incelemekte olup, Arap–İsrail çatışması bağlamında Filistin ve Lübnan örneklerini analiz etmektedir. Çalışma, uluslararası yardımların hacminin ve çeşitliliğinin artmasına rağmen, süregelen çatışma ve siyasi istikrarsızlığın bu yardımların sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya dönüştürülmesinin önünde yapısal bir engel oluşturduğu temel varsayımından hareket etmektedir. Araştırma, uluslararası yardımlar ve ekonomik kalkınma kavramlarının kuramsal ve kavramsal çerçevesine odaklanmakta; yardımların tanımı, amaçları, türleri ve uluslararası ilişkiler ile uluslararası politik ekonomi bağlamındaki teorik yaklaşımlarını ele almaktadır. Bunun yanı sıra, uluslararası yardımların donör ülkelerin dış politika araçlarından biri olarak oynadığı rol, yardımlara eşlik eden siyasi ve güvenlik koşulları ile bu koşulların alıcı ülkelerdeki kalkınma süreçleri üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Metodolojik olarak çalışma, betimsel–analitik yöntemi benimsemekte; uluslararası kuruluşlar ve küresel finansal kurumlar tarafından yayımlanan raporlar ve veriler ile büyüme, işsizlik, yoksulluk ve dış yardımlara bağımlılık gibi temel ekonomik göstergeleri analiz etmektedir. Ayrıca, Filistin ve Lübnan örnekleri karşılaştırmalı olarak incelenerek, her iki ülkenin siyasi ve güvenlik bağlamları çerçevesinde benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmaktadır. Araştırma bulguları, Filistin ve Lübnan'da uluslararası yardımların ağırlıklı olarak kısa vadeli kriz yönetimi ve insani ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağladığını, ancak uzun vadeli ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma yaratmada sınırlı kaldığını göstermektedir. Bu durumun temel nedenleri arasında devam eden çatışma ortamı, ekonomik egemenliğin sınırlılığı, kurumsal yapıların zayıflığı ve yardımların siyasallaşması yer almaktadır. Çalışma, kronik çatışma koşullarında gerçek bir ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için, teknik yardım anlayışının ötesine geçen, siyasi istikrarı, ekonomik egemenliği ve bağımsız kurumsal kapasite inşasını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of chronic conflict conditions on the capacity of in-ternational aid to achieve economic development, focusing on the cases of Palestine and Lebanon within the context of the Arab–Israeli conflict. The study is based on the core as-sumption that despite the increasing volume and diversity of international aid, the persis-tence of conflict and political instability constitutes a structural barrier to transforming such aid into sustainable economic development. The research concentrates on the theoretical and conceptual frameworks of interna-tional aid and economic development, addressing the definitions, objectives, types, and theo-retical approaches to aid within the fields of international relations and international political economy. In this regard, the study also discusses the role of international aid as an instrument of donors' foreign policy, the political and security conditionalities attached to aid, and the implications of these conditions for development processes in recipient countries. Methodologically, the study adopts a descriptive–analytical approach, drawing on da-ta and reports published by international organizations and global financial institutions. Key economic indicators such as economic growth, unemployment, poverty, and aid dependency are analyzed. In addition, a comparative analysis of Palestine and Lebanon is conducted in order to identify similarities and differences in their development trajectories within their respective political and security contexts. The findings indicate that in both Palestine and Lebanon, international aid has primar-ily contributed to short-term crisis management and the alleviation of immediate humanitar-ian needs, while remaining limited in its ability to generate long-term and sustainable eco-nomic development. This outcome is largely attributed to the continuation of conflict, re-stricted economic sovereignty, weak institutional structures, and the politicization of aid. The study concludes that achieving genuine economic development under conditions of chronic conflict requires a comprehensive approach that goes beyond the technical provision of aid, emphasizing political stability, economic sovereignty, and the construction of inde-pendent institutional capacity.